Oj, du har ställt en av de svåra frågorna. Den skulle kräva en hel del förklarande om vi gick grundligt tillväga. Risken är att det trots allt inte kommer att vara begripligt för dig.PS. Varför står eggstabila och nötningstålig i motsats? (Lekmanna svar, tack! )
Låt oss i grova drag säga såhär: Ett nötningståligt stål är också hårt och sprött (oftast. Finns undantag i hårdhet som CPM S60V). Ett sådant stål chippar lätt när man stöter på en hårdare kvist eller liknande.
Det finns också stålsorter som uppvisar det helt motsatta, dvs de är pga sin mjukhet så mjuka att eggen rullar åt sidan. Dessa två fallen är exempel på något som kallas plastisk deformation, dvs att eggen inte klarar av att behålla sin ursprungsform.
Denna plastiska deformation har att göra med mängden av diverse kemiska ämnen i matrisen och deras samspel samt värmebehandlingen. T ex. Det som gör ett rostfritt stål nötningståligt jämfört med ett kolstål är dess innehåll av krom (det finns andra också, som vanadin men då börjar vi krångla till det). Kromet har dock tyvärr en nackdel med sig. Det gör stålet sprött.
Förstår du nu själva dilemmat? Man kan liksom inte få allt i ett och samma stål.
Jag tog här upp ett enda exempel. Det finns tusentals kombinationer som ger stålet dess specifika egenskap.
~Paul~