Jag har sett att det finns ganska många inlägg om mat och jag tänkte redogöra för hur min kosthållning ser ut för en vecka eller två i fjällen.
Jag brukar bära med mig allt jag behöver, vilket innebär att jag inte behöver köpa någonting under min fjällvandring.
Jag brukar portionsförpacka i vanliga plastpåsar, ev fryspåsar som är lite tåligare. För en dag blir det alltså tre påsar.
När jag vandrar är det viktigt att inte ha bråttom. Jag stannar och lagar till lunch.
Frukost:
Havregrynsgröt. Jag brukar ha en mix av havregryn/musli där jag har blandat i torrmjölkspulver och exempelvis pumpafrö eller annat extra gott. Man kan ha russin, nötter eller vad man nu gillar. Salt har jag i separat från saltburken jag har med mig
Smörgås med pålägg. Jag brukar ha två skivor färdigskivat bröd med tubpålägg
Kaffe. Vanligt bryggkaffe, som jag har i ett flergångsfilter i plast, som ev.vis ICA säljer. Det får stå och dra i kåsan/muggen någon minut eller två.
Lunch:
Jag brukar ha samma typ av mat till lunch som till middag, dvs egentorkad mat.
Jag brukar torka min egen mat och basen är oftast en köttfärssås som jag torkat i ugn och sedan delat upp i portionsförpackningar. Jag blötlägger maten tillsammans med de röda linserna eller snabbmakaronerna. Sedan kokar jag upp allt, stänger av gasen och låter allting bli tillagat under 5-10 minuter i en grytmysare.
Jag brukar komplettera med salt och en skvätt raps/olivolja.
Middag:
Repris på lunchen. Ev har jag bara snabbmakaroner på lunchen och linser till middagen.
Jag har provat att i ugn (och sedemera en riktig tork) olika saker såsom potatis och många olika grönsaker, och sedan komponerat en egen måltid. Det har också fungerat bra. Då kan man krydda de olika rätterna på olika sätt.
Sedan har jag också provat med färdiga rätter som Blå Band har där jag kompletterat med snabbmakaroner och röda linser. Någonting med broccoli har jag kompletterat med torkad broccoli, även kompletterat potatis/purjolökssoppa med torkad potatis(purjolök förutom snabbmakaroner eller linser.
Snacks:
Under dagen smaskar jag på nötter, torkad frukt och annat jag gillar.
Jag är aldrig hungrig efter en måltid, och jag går alltid ned i vikt något kilo på en 10-dagarstur. Min ryggsäck väger ofta 20 kg vid start där 10 kg är mat.
Jag har ofta 1-2 portioner havregryn som nödmat. Enkelt.
Jag brukar packa all mat i två kakburkar där jag packar så att maten tar upp allt utrymme i burkarna. De brukar bli proppfulla. Sedan har jag pasta och linser separat i påsar. Bröd får man vara försiktig med så det inte mosas.
Viktigt att ha med salt...och jag har med 2,5 dl olja också.
Jag har bara en sked med mig, en kraftig en från 80-talets camping. Gaffel har jag inte saktat alls. Jag har en kniv med mig också, för allt från att bre mackan till att fixa till en ev brasa.
Jag hoppas detta kan inspirera.
/Thomas
Jag brukar bära med mig allt jag behöver, vilket innebär att jag inte behöver köpa någonting under min fjällvandring.
Jag brukar portionsförpacka i vanliga plastpåsar, ev fryspåsar som är lite tåligare. För en dag blir det alltså tre påsar.
När jag vandrar är det viktigt att inte ha bråttom. Jag stannar och lagar till lunch.
Frukost:
Havregrynsgröt. Jag brukar ha en mix av havregryn/musli där jag har blandat i torrmjölkspulver och exempelvis pumpafrö eller annat extra gott. Man kan ha russin, nötter eller vad man nu gillar. Salt har jag i separat från saltburken jag har med mig
Smörgås med pålägg. Jag brukar ha två skivor färdigskivat bröd med tubpålägg
Kaffe. Vanligt bryggkaffe, som jag har i ett flergångsfilter i plast, som ev.vis ICA säljer. Det får stå och dra i kåsan/muggen någon minut eller två.
Lunch:
Jag brukar ha samma typ av mat till lunch som till middag, dvs egentorkad mat.
Jag brukar torka min egen mat och basen är oftast en köttfärssås som jag torkat i ugn och sedan delat upp i portionsförpackningar. Jag blötlägger maten tillsammans med de röda linserna eller snabbmakaronerna. Sedan kokar jag upp allt, stänger av gasen och låter allting bli tillagat under 5-10 minuter i en grytmysare.
Jag brukar komplettera med salt och en skvätt raps/olivolja.
Middag:
Repris på lunchen. Ev har jag bara snabbmakaroner på lunchen och linser till middagen.
Jag har provat att i ugn (och sedemera en riktig tork) olika saker såsom potatis och många olika grönsaker, och sedan komponerat en egen måltid. Det har också fungerat bra. Då kan man krydda de olika rätterna på olika sätt.
Sedan har jag också provat med färdiga rätter som Blå Band har där jag kompletterat med snabbmakaroner och röda linser. Någonting med broccoli har jag kompletterat med torkad broccoli, även kompletterat potatis/purjolökssoppa med torkad potatis(purjolök förutom snabbmakaroner eller linser.
Snacks:
Under dagen smaskar jag på nötter, torkad frukt och annat jag gillar.
Jag är aldrig hungrig efter en måltid, och jag går alltid ned i vikt något kilo på en 10-dagarstur. Min ryggsäck väger ofta 20 kg vid start där 10 kg är mat.
Jag har ofta 1-2 portioner havregryn som nödmat. Enkelt.
Jag brukar packa all mat i två kakburkar där jag packar så att maten tar upp allt utrymme i burkarna. De brukar bli proppfulla. Sedan har jag pasta och linser separat i påsar. Bröd får man vara försiktig med så det inte mosas.
Viktigt att ha med salt...och jag har med 2,5 dl olja också.
Jag har bara en sked med mig, en kraftig en från 80-talets camping. Gaffel har jag inte saktat alls. Jag har en kniv med mig också, för allt från att bre mackan till att fixa till en ev brasa.
Jag hoppas detta kan inspirera.
/Thomas