Öppen eld i skogen för värmen och matlagning är ett av de allra sämsta alternativen som finns, ur alla aspekter utom två:
1) Det är mysigt
2) Det kräver inga prylar.
Men just eftersom det är en så dålig lösning på behovet av värme och matlagning så är det i praktiken ingen som använder den mer än undantagsvis. (Jag tvivlar på att du ens på det här forumet hittar någon som nyttjar öppen eld till mer en 1% av sitt mat-och-värmebehov.)
Det finns därför ingen som helst anledning att reglera mysbrasor i skogen, mer än ur brandskyddsperspektiv.
Vedeldning hemma i huset däremot kan spela roll på riktigt. Några klabbar i kaminen är en sak, men när hundra grannar slänger in några klabbar varje eftermiddag så blir den sammanlagda effekten rätt stor.
Tvärtemot vad du verkar tro så har verkligehetens "miljötomtar" egen tankeförmåga och förstår också skillnaden mellan att förbruka en kubikmeter bensin eller diesel för att köra bil och att använda någon liter om året i ett friluftskök,