Re: Re: Re: Gammalt och nytt
pausch; sa:Berneflott; sa:pausch; sa:Det går en röd tråd genom dessa reaktioner: vissa som lärt sig något på ett äldre, lite svårare, sätt, rynkar ofta på näsan åt (eller reagerar ännu starkare än så mot) nyare och lättare sätt att utöva samma verksamhet. Varför? Är det nån slags avundsjuka för att detta nya och enklare sätt inte fanns tillgängligt då man själv en gång i tiden lärde sig det hela?
Är det OK att använda miniräknare direkt eller skall man först lära sig + - x /, huvudräkning och räkna på papper?
Själv har jag lärt mig på det gamla sättet (kalla mig gärna traditionallist) Personligen tycker jag att det hjälpt mig att situationsanpassat kunna byta mellan huvudräkning och räkning med miniräknare när förutsättningarena ändrats och vid olika matematiska problem. Jag ser dock fördelarna med båda.
Givetvis har man glädje av att kunna räkna även i huvudet, eller på papper. Men vad säger du åt den person som av någon anledning inte kunnat lära sig detta bra? Han kanske behöver räkna på något som har stor betydelse för honom (han kanske ska låna för att köpa hus, eller nåt liknande). Han litar inte på sina beräkningar i huvudet eller med penna+papper, för han vet av erfarenhet att det blir alldeles för ofta fel. Så han tar till miniräknaren och litar på den. Säger du åt honom att sluta räkna till dess han lärt sig räkna ordentligt utan miniräknare (och då givetvis även skjuta sitt husköp på framtiden)?
Det var ju lite i den stilen som vissa här diskuterade stakåkare -- en kallade den åkningen en "styggelse", medan en annan tydligt önskade stakåkarna bort från isarna.
Att informera om olika åkstilar och deras för- resp nackdelar är helt OK - men sedan är det faktiskt upp till varje åkare att själv välja åkstil och ambitionsnivå. Och de stilrena åkesteterna får finns sig i att alla inte väljer den stil de tycker är estetiskt mest tilltalande. Om dom tycker det är alltför plågsamt för deras åkestetiska finsmak att se stakåkare lite då och då, ja då får dom väl titta nån annanstans. Isarna är faktiskt öppna för alla -- det som avgör om man ska bege sig ut på isen eller inte är isförhållandena och ens iskunskap, inte vilken åkstil man har.
Det har även hänt mig att miniräknaren gått sönder varvid jag tagit fram papper och pennan och då löst problem som mer datorbundna kamrater gått bet på.
Då har du märkt att den gått sönder -- ibland kan dom gå sönder så dom verkar fungera men visar fel resultat. Eller du kanske knappade fel i hastigheten och då blir resultatet helt åt pepparn trots att räknaren i sign fungerar. Jovisst är det bra att i huvudet kunna göra överslagsberäkningar så man märker åtminstone grova fel, ingen diskussion om den saken. Men det är fortfarande inte en bra anledning att vilja bannlysa miniräknare för den som tycker sig vara för dålig på att räkna i huvudet eller på papper.
Vid inlärning av integralkalkylering upplevde jag det även som att den grundläggande förståelse jag tillägnat mig genom mina basala studier av de fyra räknesätten var en förutsättning för att förstå mera komplicerade resonemang.
Det finns en väg förbi detta också -- skaffa en aancerad miniräknare, som klarar av symbolisk integrering. Sådana finns.... ....fast å andra sidan brukar de som lär sig så mycket matte nog klara av grundläggande aritmetik ganska hyfsat.
För övrigt tycker jag att huvudräkning är bra motion och att en väl utförd bevisföring är vackert.
För dom som till vardags inte behöver ägna sig särskilt mycket åt problemlösning kan förstås huvudräkning, korsord eller sudoku vara nyttig mental gymnastik. Det finns visst undersökningar som visar att t.ex. alhzeimer kan bromsas upp av rejält med sådan aktivitet. Så visst är det bra om man regelbundet ägnar sig åt problemlösning -- av verkliga, eller konstruerade, problem. Ibland har det faktiskt hänt mig att jag roat mig med att beräkna en kvadratrot, eller en naturlig logaritm, med enbart penna och papper (dvs utan tabeller för dessa funktioner). Men nästan alltid tar jag till miniräknaren eller datorn för sådant. Att räkna i huvudet hexadecimalt (bas 16) har jag däremot haft nytta av ibland, även om det oftast bara handlat om addition.
Till vardags använder jag miniräknare.
V.S.V.
/Erik
[Ändrat av Berneflott 2006-03-06 kl 11:56]