Diskussion om basmat för längre turer ..

Hej ..

Jag har innan diskuterat mat och vad man skall ha för mat när man skall ut på två veckorsvandringar. Jag har fått en hel del tips och dyl. Dock är det ju ett problem att trådarna oftast slutar med om det skall vara spagetti/ris eller mackisar. Detta är ju itne det svåra i min mening då allt håller sig länge och klarar sig bra i rums temp.

Min fråga blir nu istället vad har man till ? typ en blodig stek är ju gott men funkar inte så bra efter två veckor i ryggsäck. Konserver är ju bra , men tungt. Frystrokat i all ära , men det är ju dyrt om man itne gör det själv, vilket är jobbigt. =))) Ni kan ju förstå mitt dillemma. Det blir väl till att äta knävkebröd i två veckor ;)

// johan
 
Hej!
Så lämpligt att dina funderingar kring mat kom just nu. För ca 10 min lassade jag in tredje omgången med grönsaker, lök och svamp i ugnen. Har kommit på att det är jättekul att torka lite mat själv. Har ätit frystorkat på alla fjällturer. Är ganska less!!!

Drar mot Sulitelma om en vecka och har bestämmt mig för god mat. Här är några förslag till dina baskolhydrater. Salami, rökt korv, torkad skinka, färssåser, hård norsk getost, bacon, pesto, permesanost, färdig pastasås. Lägg där till alla roliga saker som du har torkat i ugnen.

/Anna
 
har lök inne på tork nu...

Någon nämnde i en tråd tidigare i vår att man kan torka kassler. Det blir förvånansvärt bra. Det löser ganska mycket av köttproblematiken.
Komplettera med soltorkade tomater, vitlök och torka lite av det Anna föreslog ovan. Köp på dig några soppor att utgå från.
Egentorkad eller vegatarisk köttfärssås är också bra. Knorr Spaghetteria (stavning?) är helt lysande.
 
da_flower; sa:
Hej ..

Jag har innan diskuterat mat och vad man skall ha för mat när man skall ut på två veckorsvandringar. Jag har fått en hel del tips och dyl. Dock är det ju ett problem att trådarna oftast slutar med om det skall vara spagetti/ris eller mackisar. Detta är ju itne det svåra i min mening då allt håller sig länge och klarar sig bra i rums temp.

Min fråga blir nu istället vad har man till ? typ en blodig stek är ju gott men funkar inte så bra efter två veckor i ryggsäck. Konserver är ju bra , men tungt. Frystrokat i all ära , men det är ju dyrt om man itne gör det själv, vilket är jobbigt. =))) Ni kan ju förstå mitt dillemma. Det blir väl till att äta knävkebröd i två veckor ;)

// johan

Jag kom hem från just en två veckors tur från Narvik via norska ledsystemet ned till Nordkalottenleden och därefter via Keb till Nikkaloukta. Ris och makaroner utgjorde basen till samtliga kvällsmåltider, men det ensamt blir man ju inte så himla glad av. Så för att piffa upp krubbet så fick det följa med diverse köttprodukter samt två vegetariska alternativ.
Kött: 2 paket kryddiga korvar á 300g (ICA´s)
3 paket bacon á 130g
1 paket Ungersk kabanoss 3st á 35-40g(typ ölkorv)
1 paket Teufelwurst (se ovan)
Veg: 2 portioner (dubbla) av Friggs falaffelmix
2 portioner (dubbla) av Friggs veg.grytbitar
Mitt matval är nog inget för gramjägaren, men för en fjällgourmet så är nog ovanstånde tillsammans med lite olika kryddor tillräckligt för att få till kvällsmåltider som kan få en att känna sig som en kung :)

Men även för en gramjägare så är ölkorvar att rekomendera, en korv på ca 35g kan få nästan vilken ris eller pastaröra som hellst att bli mer än bara ätbar.

/Jesper
 
Hej Johan,
I fjol på bokrean köpte jag en kokbok som heter "Bortom frystorkat". Den är full med recept indelat för camping, kanoting och vandring.
Jag kan ganska säkert säga att maten räddade vår senaste lite väl tuffa vandring.
En bra blandning av vanliga basvaror med påssoppor och andra produkter i pulverform.
Ex bas: Råris(frebaco tar 10 min.), linser( röda tar 10 min.), potatis, pasta,nudlar ( innehåller mycket energi), tortelini (köttfyllda), bacon( håller förvånandvärt bra i värme) havregryn blandat med linfrön( man går lätt 5 timmar på en sån frukost) rökt korv, rökt skinka, potatismospulver blandat med vatten, lite mjöl och majs som sedan steks som plättar är inte dumt.
Jag gjorde även klar en meny som jag hade med mig, med enklare receptbeskrivningar på baksida bra att ha när hjärnfunktionen är låg.
Humöret är nog mer beroende av matintaget än av vädret tror jag!
Lycka till!
Vossan
 
polarhund; sa:
Kött: 2 paket kryddiga korvar á 300g (ICA´s)
3 paket bacon á 130g
1 paket Ungersk kabanoss 3st á 35-40g(typ ölkorv)
1 paket Teufelwurst (se ovan)
Veg: 2 portioner (dubbla) av Friggs falaffelmix
2 portioner (dubbla) av Friggs veg.grytbitar
/Jesper

Det är ju fäsrk mat ,, hur skall jag klara det utan att det blir dåligt på 10 dagar ??

// johan
 
Vossan; sa:
Jag gjorde även klar en meny som jag hade med mig, med enklare receptbeskrivningar på baksida bra att ha när hjärnfunktionen är låg.
Vossan


Kom gärna med några av rescepten och var köper man boken .. Du får gärna skicka dem i ett mail till bara mig om inte alla vill ha dem (men det vill dom nog)..

// johan
 
da_flower; sa:
Hej ..

Jag har innan diskuterat mat och vad man skall ha för mat när man skall ut på två veckorsvandringar. Jag har fått en hel del tips och dyl. Dock är det ju ett problem att trådarna oftast slutar med om det skall vara spagetti/ris eller mackisar. Detta är ju itne det svåra i min mening då allt håller sig länge och klarar sig bra i rums temp.

Min fråga blir nu istället vad har man till ? typ en blodig stek är ju gott men funkar inte så bra efter två veckor i ryggsäck. Konserver är ju bra , men tungt. Frystrokat i all ära , men det är ju dyrt om man itne gör det själv, vilket är jobbigt. =))) Ni kan ju förstå mitt dillemma. Det blir väl till att äta knävkebröd i två veckor ;)

// johan
Inspirerade av Anita Forsells böcker "Laga mat i Fjällen" (STF 1991 & 1993) och den senare utgivna "Friluftsmat" (Rabén Prisma; raben.prisma@raben.se), har vi numera med oss torkad köttfärs, torkad fläskfilé, torkade linser osv. Spaghetti Bolognese, Chili con carne etc. slår frystorkat med hästlängder både vad gäller smak och kostnad. Torka själv enligt Forsells instruktioner så får du middagar att se fram emot.
 
Torka själv är en höjdare!

Vill bara hålla med tidigare inlägg - egentorkat är suveränt!

Har just kommit hem från två veckors vandring genom Sarek - Padjelanta - vidare till norska Hellemobotn. De flesta av våra middagar hade egentorkad mat som grund. Jag hade torkat diverse olika grönsaker, kyckling, rostbiff i tunna skivor samt marinerad fisk. Av detta gjorde jag olika grytor.

Även jag följde i stort Anita Forsells bok Friluftsmat - så att jag räknade med 3,5 dl torkade grönsaker per gryta för två + tillbehör typ kött, fisk eller röda linser. Mätte och packade i påsar för varje måltid innan vi åkte.

Vid tillagningen kryddade vi med tomatpuré, vitlök (finns på tub!), chili och örtkryddor. Till grytorna åt vi ris, bulgurvete, couscous eller makaroner. Mycket gott - torkad mat blir på något vis väldigt mustig och god!

Några middagar var mer halvfabrikat - kyckling lagade vi t.ex. med en Chicken Tikka Mix från Santa Maria och en dag blev det linsröra - Veggie Masala från samma fabrikat.

Det lär också finnas torkat kött att köpa t.ex. i saluhallen i Göteborg, vet ej hur det är på andra orter...

Luncherna bestod mest av pulversoppor förstärkta med makaroner eller couscous. Men jag tycker det oftast är väldigt lite substans i påssopporna... nån som har tips på lunchmat med mer tuggmotstånd (dvs mer mättande)? (Spaghetteria har vi testat och de är bra, men inte varje dag!)

Frukost - gröt med mycket torkad frukt, nötter, kokos i. Även här mottages gärna tips, för att få variation!

Smaklig spis!
Gunilla
 
da_flower; sa:
polarhund; sa:
Kött: 2 paket kryddiga korvar á 300g (ICA´s)
3 paket bacon á 130g
1 paket Ungersk kabanoss 3st á 35-40g(typ ölkorv)
1 paket Teufelwurst (se ovan)
Veg: 2 portioner (dubbla) av Friggs falaffelmix
2 portioner (dubbla) av Friggs veg.grytbitar
/Jesper

Det är ju fäsrk mat ,, hur skall jag klara det utan att det blir dåligt på 10 dagar ??
// johan

Inga problem! Bacon och ölkorvar håller utan problem i en och en halv vecka i obruten förpackning. Dom kryddiga korvarna var jag lite osäker på så dom åt jag i början av turen. Veg käket var man ju mest bara tvungen att skydda från väta, så där finns inga problem egentligen.
Som extra info så kan jag nämna att jag nästan alla dagar hade tempraturer kring 25 grader, och ingen färsk mat blev dålig.

Mvh Jesper
 
polarhund; sa:
dagar hade tempraturer kring 25 grader, och ingen färsk mat blev dålig.

Du gjorde odlingar på maten då alltså? Som visade att den inte var dålig? (För "dålig" mat innebär för mig att bakteriehalten är för hög, och det lär man inte se med blotta ögat.

Att maten inte smakar illa betyder inte att den är tjänlig som föda.

Det är visserligen sant att vakuumförpackad mat håller sig ett tag utan kyla, men att måla upp det som helt riskfritt tycker jag inte man skall göra.
 
Liknande trådar

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg