Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dumma frågor...
Jag tycker feffemannen ställer väldigt bra frågor, som är relevanta i sammanhanget. Fotodokumentationen tycker jag är väldigt intressant och det visar onekligen på ett problem. Eller är det ett problem?
Att det blir slitage när något används, det är vi alla överens om.
Att olika användning sliter olika är vi också överens om.
Att ökad användning sliter mer är vi också överens om.
Det jag inte förstår är hur man kan peka ut cykling som den enda orsaken till att slitaget ökat.
Utan att ha exakta siffror så kan man förutsätta att eftersom uteliv och "frilufsande" blivit mer populärt så är det fler människor som rör sig i området.
Fler kör motorcykel i skogen (utan hänsyn till terrängkörningslagen), vilket säkerligen bidrar till ökat slitage.
Grillplatsen som anlagts har troligen också bidragit till att slitaget ökar.
Fler cyklar på stigar, vilket säkerligen också bidragit till att slitaget ökat.
Vad är problemet? Att stigen blir bredare? Är det ett problem egentligen? Att fler är ute i naturen och rör på sig vilket får till följd att folkhälsan förbättras är bra. Men får det ske på bekostnad av att stigarna blir bredare?
Ett av de största problemen enligt konferensen som djurgårdsförvaltningen stod som värd för i år, Urban Forest Commission, (tror det var det den hette, någon rättar mig säkert) är att belastningen på frilufts och grönområden ökat enormt (nästan katastrofalt) de senaste 10 åren. Den totala belastningen alltså.
Är det grönområden som skall skyddas för att de är intressanta i någon form så är jag absolut för ett förbud. Ett förbud för all användning!
Vill man begränsa användandet för att förhindra att slitaget ökar, vilka användargrupper skall man då förbjuda? Skall man välja ut en speciell grupp eller skall man kvotera?
Det är många faktorer att beakta, och det jag vänder mig emot är att man pekar ut en användargrupp och skyller allt på dem.
/Mattias
feffemannen; sa:
Jag vet ju inget om den aktuella platsen men min gissning är att den där sluttningen har funnits i sisådär några hundra år, kanske mer. Under den tiden borde det statistiskt sett ha regnat en hel del. Hur kommer det såg då att regnet bara påverkat sluttningen de semaste 10 åren? Borde det inte vara en 2 meter djup ravin där om regnet ensamt eroderade sådär mycket?
Det (verkar som) om det hänt grejjer uppe på krönet på sistone, t.ex. finns där nu en grillplats och en massa sten och stockar har släpats dit (kommer inte exakt ihåg hur det ser ut nu.. ska kolla senare idag). Kan inte sådana förändringar göra att regnvattnet rinner en annan väg?
Det kan ju ha hänt en massa annat också under de senaste 10 åren. Någon kanske körde en endurohoj där (jag ser ganska ofta spår efter moppar eller endurohojar där (inte just där, men i närheten)). Sluttningen kanske ingick i något typ av terränglöpningslopp med folk med dubbar på skorna.
Men jag måste hålla med om att det lutar åt att det är cyklister som orsakat det, även om jag inte på något sätt är övertygad. Personligen tycker jag inte det är ett problem, men om det finns folk som gör det så skall jag sluta hojja där.
Mvh
Fredrik Engström