Grundideen med allemansrätten var envars rätt att korsa annans mark. Inte grupper eller arrangemang. Är man en grupp eller en tävling skall man be om lov, oftast får man. Har blivit nekad en gång på många hundra förfrågningar, men på köpet fått flera goda bekanta.
Det finns domar t ex Kanotpaddlingsföretaget i södra Halland.
Ett sätt att undergräva allemansrätten är att hävda en rätt man inte har eller ta sig den.
Grundiden med allemansrätten är inte så trivial att reda ut av den enkla anledningen att den endast utgörs av avsaknad av lagar som inskränker den. Det har mig veterligen inte framförts något lagförslag att inskränka den så att man har angivit någon motivering till varför man avslog ett sådant förslag. Det är sällan det ges motiv till att inte lägga fram förslag för att inskränka allemansrätten.
Jag har försökt googla på kanotpaddlingsföretaget i södra halland men inte hittat någon dom (men har du något närmare jag kan söka på kan du ju posta det). Däremot brukar ju forsränningsmålet dyka upp i dylika diskussioner, men läser man den så är ju domstolens motivation just det faktum att det orsakat skada på den talande och inte det faktum att det varit frågan om organiserad verksamhet. Eller som det sammanfattas:
"Arrangör av organiserad forsränning på annan tillhörig fastighet har,
då uppkomna skador och olägenheter klart överstigit vad fastighetsägaren måste tåla på grund av allemansrätten, förbjudits vid vite att fortsätta sin verksamhet."
Eller senare i HD's diskussion om rättsläget:
"De berörda bestämmelserna om allemansrätten tar primärt sikte på förhållandet mellan den enskilde och markägaren och inte på den omfattande friluftsverksamhet som under senare år utvecklats genom olika organisationer och näringsidkare.
Gällande rätt saknar emellertid bestämmelser som förbjuder organiserad friluftsverksamhet på allemansrättslig mark (a betänkande s 322 och Naturvårdsverket, Allemansrätten och kommersen, 1995 s 10).
Det torde därför inte vara möjligt att förhindra organisationer eller enskilda från att utnyttja allemansrätten kommersiellt eller på annat sätt, så länge verksamheten inte blir så omfattande att den s k toleransgränsen överskrids."
"Såsom HovR:n närmare har utvecklat är allemansrätten en rätt för den enskilde att i sitt umgänge med naturen nyttja annan tillhöriga mark- och vattenområden; rätten är emellertid begränsad på det sättet att nyttjande av annans mark inte får ske så att det medför nämnvärd skada eller olägenhet för fastighetsägaren eller annan rättsinnehavare. Även om allemansrätten tillkommer den enskilde kan den naturligen utövas av ett flertal personer tillsammans, under förutsättning att envar håller sig inom ramen för allemansrätten. Skulle ett sådant kollektivt nyttjande emellertid innebära påtaglig skada eller olägenhet, kan det medföra att allemansrätten inte får utnyttjas längre på det viset.
Hinder föreligger vidare inte mot att allemansrätten utnyttjas kommersiellt; inte minst för att göra avlägsen eller eljest svåråtkomlig natur tillgänglig för fler enskilda människor finns också på många håll i vårt land anläggningar för att underlätta olika slag av friluftsliv."