Créme fraiche på cashewnötter som fjällmat

Hej! Jag ska ta med min faster ut på fjället och god mat är en viktig del av upplevelsen. Planen är att en kväll ha lax med glutenfri pasta och en krämig sås med blåmögelost och något créme-fraiche-aktigt. Jag såg att Skafferimat.se har yoghurtpulver till försäljning och det skulle säkert funka men jag är egentligen lite för sent ute för att beställa därifrån då vi ska ge oss av om en vecka...

Jag sökte runt och hittade följande recept. Det står t.o.m. i recptet att detta går bra att torka. Men lat och snål som jag är så känns det lite onödigt att först blötlägga nötterna och tillsätta ännu mer vatten för att sedan torka bort vattnet igen så jag funderar på om det kan gå att mixa nötterna torrt hemma för att sedan blötlägga pulvret och göra färdigt cashew-fraichen på fjället? Eller om jag kanske kan göra enligt receptet och blötlägga men inte tillsätta det extra vattnet? Finns det någon här som har en vana av att göra cashew-fraiche och som kanske har några idéer?

Jag har också funderat på att prova att torka en burk vanlig créme fraiche men jag håller på att dra ner på mjölkprodukter så därför lät den här gjord på cashewnötter lockande. Dessutom misstänker jag att vanligt créme fraiche lättare kan bli dåligt i torkprocessen, eller vad tror ni?

Tack!
 
Det lät avancerat, men blir säkert gott om man ids med processen. Har ingen erfarenhet att dela med mig om creme fraishe, men om jag vill ha nåt vitt och såsigt har det hänt att jag tagit med en liten tetra kokosmjölk och stuvat makaroner i. det behöver ingen kyla och smakar inte mycket kokos om man kryddar den.
 
Tack för svar! Jo, jag har faktiskt kokosmjölkpulver (från Rawfoodshop) som jag använder en hel del och som också kommer att användas i andra rätter på den här turen. Just till den här rätten vill jag hellre ha något lite syrligt än sötaktigt men jag får kanske provlaga hemma och smaka om det blir gott helt enkelt...
 
Hej! Jag ska ta med min faster ut på fjället och god mat är en viktig del av upplevelsen.

[…] Eller om jag kanske kan göra enligt receptet och blötlägga men inte tillsätta det extra vattnet? Finns det någon här som har en vana av att göra cashew-fraiche och som kanske har några idéer?
Idéer har jag inte men det verkar som om vattnet både hjälper till i tillagningen (så att mixern ”tar”) och att få till konsistensen. Det senare kan man med fördel bortse ifrån om rätten ska torkas som du säger. Det förra kan ju vara svårare att vara utan. Jag brukar mixa cashewnötter i vatten utan att blötlägga (till en rawfood-rätt) men får då en aningen grynig konsistens. Det kan vara så att blötläggningen ger rätten en lenare konsistens. Jag hade blötlagt och hållit tillagningsvattnet till ett minimum.

PS. Det finns inga genvägar till en nöjd faster ;-)
 
Tack för ditt svar Bertil! Bra att få en förklaring till varför blötläggning är viktig.
[...] Jag hade blötlagt och hållit tillagningsvattnet till ett minimum.
Ja, det är nog bästa strategin.
PS. Det finns inga genvägar till en nöjd faster ;-)
Det är nog jag som är mer kräsen än hon men jag vill göra mitt bästa för att kunna bjuda på en så bra helhetsupplevelse som möjligt för henne!
 
Två huvudanledningar; 1. Hållbarhet och 2. Vikt. Men 3. inte riskera kladd i ryggsäcken är ytterligare en bidragande anledning.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Creme Fraiche Friluftsmat 1
tango Tips på god varm energidryck - pulver Friluftsmat 16
vandrafjäll När det krävs över 4000kcal/dag. Är det möjligt? Friluftsmat 70
Snödrivan Fritera på kajakturen Friluftsmat 1
Ismo Jojkman Popcorn på trangia Friluftsmat 6
camoscio Proviantering på cykeltur Friluftsmat 3
Livetiskuggan Varm macka på stormkök Friluftsmat 17
Onesport Tips på turgodis Friluftsmat 12
Limmet Frystorkat på Xxl-rea Friluftsmat 10
HjälpAttVäljaStormkök [Hjälp] Tips på stormkök för 1-2 personer? Friluftsmat 36
Livetiskuggan Alternativ på samma ingredienser Friluftsmat 7
Stordrulen Beef Jerky på Älgkött. Friluftsmat 0
nature_epicurean Laktosfri mat på vandring Friluftsmat 7
Lea94 Specialkost på vandringstur Friluftsmat 11
AnteÅ Såg att denna kommer på Lidl (mattork) Friluftsmat 6
aronwidforss Potatisgratäng på spis? Friluftsmat 14
KimmyA Reducerat vin på vandring Friluftsmat 10
danisko Storlek på Excalibur mattork Friluftsmat 4
Anders V Budgett-muurikka på Lidl Friluftsmat 5
Brankenfnatt Recept på torkad middagsmat Friluftsmat 4
Knallarn Vilken är er favoriträtt på fjället/i skogen? Friluftsmat 15
Annicka Veganmat på vandring made easy Friluftsmat 7
joanna Jakten på Seltons kikärtsmjöl Friluftsmat 17
Askel Recept på fryspåsmat Friluftsmat 5
avslutatmedlemskap160620 Priser på mat i STF stugor Friluftsmat 3
nicko_ Problem att hitta recept på gryta av kyckling eller kycklingfärs Friluftsmat 0
Askel Hållbarhet på torkad, vakuumförpackad och sedan fryst Friluftsmat 6
Sk0gsmulle Vandring på Island, frystorkat från Sverige? Eller köpa på plats? Friluftsmat 0
KLAGER Många glömmer att träna på friluftsmatsätning Friluftsmat 7
KGoransson O-ring på gasflaskan? Friluftsmat 5
HELLRIK Frystorkat på KALLT vatten? Går det är äta? Friluftsmat 19
Caminista En typisk maträtt på min fjälltur Friluftsmat 2
disgruntled Tips på små behållare till salt och kryddor? Friluftsmat 32
jokkjim Tips på hållbar förvaring av mat på turen. Friluftsmat 0
såg Mat på vintern Friluftsmat 9
Elvah Bästa mjuka brödet på fjällvandring? Friluftsmat 62
GuloBorealis Lyxmat på fjället Friluftsmat 16
Davva2 Vattenförvaring på vinterturer Friluftsmat 11
Davva2 Lyxmat på vinterturer Friluftsmat 23
ironmountain Tips på lyxig dagstursmat. Friluftsmat 21
Tagetes Tips på websida med ute-mat! Friluftsmat 0
avslutatmedlemskap160620 Hållbarhet på ägg Friluftsmat 22
tomasjo Jakten på Knorr Spaghetteria Friluftsmat 64
lyckegard Vegetariska rätter att tillaga på gaskök Friluftsmat 9
article Angående matlagningen på flerdagars vandring Friluftsmat 14
avslutad160426 Förslag på "Vild" 3-rätters i helgen Friluftsmat 8
I.Morgan Stekar på fjället Friluftsmat 12
joanna Vandrarnas crossover cuisine - gott & praktiskt från hela världen (fyll gärna på!) Friluftsmat 58
sigvardsdotter tillaga potatisgratäng på trangia? Friluftsmat 4
Jocke434 Om du kunde ta med dig kylvaror ut på tur, vad skulle du ta med dig? Friluftsmat 23

Liknande trådar


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg