Bygga Kajak, FRÄSA LISTER??

Lekmannafråga

Förstår inte att det skulle vara någon nackdel med riktigt torrt trä vid stripbygge. Borde väl minska vikten totalt och kanske innebära viss uppsugning av epoxi i ytan av träet vilket förmodligen minskar risk för röta i trät på lång sikt i anslutning till repor eller andra otätheter i glasfiberarmeringen / epoxiytskiktet.

Thure
 
Ett sätt att göra lite tekniska konstruktioner i wellpapp - eller papper öht - är att ställa det på högkant. Dvs om man tog sådana klotsar som finns av flera lager well, och sedan skar skivor av dem, så att de veckade arken hamnar "på höjden" i skivan istället skulle det bli starkt nog. Kanske.

Fast det vore ju ingen praktisk metod för den enskilde.

Då finns det ju bättre material, särskilda distansmaterial så som Coremat, eller varför inte granlister!

Korrekt är nog att en lite spalt mellan granlisterna har mycket liten inverkan på hållfastheten.

Beträffande hållfastheten så är de inte självklart att sandwichmaterial (dvs stripteknik) är så väldigt effektiv, eftersom hela kajaken utgör en skalkonstruktion. Skrovets styvhet så som den påverkas av distansmaterialet har i första hand betydelse för hur lätt det kan bucklas. Att böja hela skrovet är en annan sak, och där gör inte distansmaterialet mycket annan nytta än att det förstås hindrar att buckling uppstår pga just böjningen. Lite lätt förenklat, och utan att vilja minska betydelsen av att buckling av skrovet kan vara ett problem.


Beträffande Abachi så har jag nu googlat lite efter egenskaper utan bra resultat, men jag tror att även om egenskaperna vore hyfsade (vilket inte är så tvärsäkert) så är det definitivt ett träslag med kilopris på, dvs det tillhör de dyrare träslagen, och då känns det ju som om egenskaperna bör vara överlägsna om det ska kunna hävda sig mot gran som är så billigt.
(Afrikansk mahogny däremot... :))


FÖR torrt blir väl virket när det blivit sprött att böja, samt att det inte går att ha i verkstaden med mindre än att det sväller.
 
Senast ändrad:
Att konstruera sin egen kajak är förstås väldigt roligt och givande. Dock brukar man sällan vara helt nöjd med sina första alster. Och man brukar i princip redan tänka på nästa projekt efter första provpaddlingen. Så man bör inte lägga ner för mycket tid, energi, pengar på de första båtarna.

Varning kajakkonstruerade är väldigt vanebildande

Det är alltid bra att börja försiktigt och konservativt. En symetrisk konstruktion är aldrig fel. En för rank kajak är sällan roligt vattenlinjebredder under 500mm är kinkiga. Det finns förstås många faktorer som bestämmer stabiliteten. Men vattenlinjebredden ihop medtyngdpunktsläget, höjdmässigt är viktigast. Man kan förstås sitta på botten av kajaken men hur roligt är det?

Profilfrästa lister är mest en utseende fråga. Diametern på fräsen skall förstås vara något större än tjockleken på listen så att man kan vrida listerna i förhållande till varandra. Amerikanska tillverkare som www.newfound.com använder speciellt slipade verktyg. Som ger ännu bättre passning och även utrymme för limmet.

“Life is to short for ugly boats”

Man kan förstås göra sig lustig över Amerikanarnas glass byggen. Men lägger man ner den tid och peng som det tar att bygga en strippa är det förstås roligare om den även ser snygg ut och genom en del förvånansvärt enkla trix kan man höja kvaliten på sitt bygge rejält.

www.redfishkayak.com

www.actionfish.com

http://www.guillemot-kayaks.com/

Epoxi är inte helt tät mot vatten dock bättre än andra material. På äldre strippbyggen kan man se mönster efter listerna.

Ett annat vanligt problem är om man får vatten i förvaringsutrymmena och inte torkar ut det direkt .Då kan det vid varmt väder, hända att vattenångan tar sig igenom däcket och lämnar fukt märken på däcket. Detta kräver att man lämnat kajaken med vatten i flera dagar alt veckor.

Grundtipsen är att använda så torrt virke som möjligt och sedan förvara och ta hand om kajaken som om den var byggd av ”riktigt” trä.

Abbachi (bastulav) är ett bra byggmaterial den kajak som finns på min sida är byggd av Håkan Haver i Abbachi och mahogny. Kajaken vägde 18kg. Abbachinär lite gulaktig och saknar kvistar

Hans Friedel
 
Våt yta

Jga gjorde en fors slalomkajak detta år och den har en våt yta på ungefär 1,5-1,6 sqm, Mindre är Trappers Barracuda. Men Slalomkajaken är ju förstås betydligt långsammare.

Ett bra sätt att få en hum om vilken yta som är OK är att testa olika modeller. Fördelen med data konstruktion är att man kan i princip göra en mängd olika modeller.

Man kan testa hur olika bottenformer, krökning på köllinje, skarpa slag m.m

Hans Friedel
 
Det slog mig just att det är lite fånigt att använda wellpapp som distansmaterial i ett laminat eftersom wellpapp i sig är ett laminat... :)
 
Angående wellpapp, det finns otroligt många kvaliteter av wellpapp. I exteremerna har jag sett mcramar med wellpapp som distansmaterial. Palleter för direktfällning av tungt material av wellpapp (man flyger över fältet på ca två meters höjt och knuffar ut lasten). I ett material från USA byggde man byggbalk och takstolsbalkar av impregnerad wellpapp.
Så allt är inte som Postens standardlådor.
Svenska wellpapp i Eslöv vet säkert en hel del.
//J
 
programvara?

Har någon tips på ett (helst enkelt) program för virtuell skrovkonstruktion? Har hört talas om något som hette Hulls... Hur funkar programmen? Hur mycket teoretisk kunskap behöver man med sig in i arbetet?

/micke
 
Program

Jag har en Barracuda byggd av Divinycell och vacumformad epoxi den är byggd av en rejserbils :) byggare. Den är ungefär lika tung som en välbyggd glasfiberkajak dock betydligt starkare och styvare.

Problemet med sandwitch är att ytter skickten blir för tunna om man skall reducera vikten. Speciellt om man skall bygga själv. Det krävs en heldel provskott för att hamna rätt

Trapper har också prova samma teknik som användes för att bygga en multisportare Carbon någonting. Typ kolfiber prepreg (tror jag) resultatet blev grymt otroligt lätt och styvt. Dock alldeles för dyrbart och krångligt för kunna användas komersiellt.

Reichold och andra tillverkare har också utvecklat gelcoater och material så att man kan bygga med epoxi och vacum med liknade egenskaper som för ett trad glasfiber bygge.

Dom flesta som ritar sina egna kajaker använder Kajak Gjuteriet

http://www.blueheronkayaks.com/kayak/index.html

Där finns även ett bra forum.

Här finns en hel del gratis program

http://boatdesign.net/forums/showthread.php?t=15679

Kolla gärna Galleriet. Här finns en del otroliga renderingar

Gillar man att färdas på vatten är Boatdesign ett väldigt trevligt ställe där man kan lära sig mycket. Fråga dock aldrig hur man tar linjerna av en befintlig båt :)

Fördelen med program som KF är att man börjar med en Default modell som man sedan formar om så att den blir som man tänkt sig.

Till skillnad från Freeship, Rhino och liknande ytmodellerings program där man i princip börjar med ett tomt papper. Dock används ju Inventor, Solid woorks Auto CAD på dom flesta Teknik programs Gymnasier. Och har man erfarenhet från liknande program. Har man nog inga problem med ett modernt ytmodellerings program

Hans Friedel
 
Kf

Hej Igen! Nya frågor på gång!

När man konstruerar i KF, vad bör man framförallt tänka på?
Finns det någon sida där man kan lägga upp sin konstruktio för att få lite feedback innan man börjar bygga? Det vore kul om det fanns någon kunnig som kunde slänga ett öga på den och ge lite tips och ideer! Skratten bjuder jag på!! :)
 
limfogar som växer?

Jag byggde en Kavat för ett par år sedan och börjar snegla på ett nytt bygge - gärna Björns Njord (kommentarer och erfarenheter från ni som byggt och paddlat den vore intressant också)

Men nu till frågan/iaktagelsen; Jag byggde med profilfrästa lister från Haveriet, bygglokalen hade konstant värme och låg luftfuktighet under hela perioden från limning (vitt uteträlim, Casco) till epoxi.
Jag var petig med slipningen av skrov och däck - rent av stolt över den jämna släta ytan.
Nu har jag märkt att det går att känna (och i rätt ljus, skönja,) spår/åsar längs listernas limfogar. Det är så gott som bara på däck och endast på ett par ställen på skrovets "fribord".

Frågan är vad det beror på ? Är det epoxilagret som släpper igenom lite fukt - dvs, fukt som tränger in sugs sedan upp av limmet i fogen och expanderar. I så fall något oroande, eftersom det borde bli värre med åren. Eller, kan det vara så att den inneslutna fukten efter epoxiförslutningen sakta sugs upp av limfogarna med resultat att fukthalten i listerna sjunker och leder till krympning. På grund av lamineringen sker krympningen i listens tjocklek och inte bredd. Eller så är det kanske limfogen som sväller ?
Och varför bara på däcket ? På grund av värme (solen) under paddling ?.
Jag förvarar kajaken inomhus i ett garage.

Det skulle vara intressant med kommentarer och höra om andras erfarenheter.
kanske är det bättre att häfta vanliga raka lister och efterlimma med epoxi?

/Assar
ps. byggget finns beskrivet på http://www.kanobi.org/kajak.html
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Kareem Västerås- Bygga kajak Paddling allmänt 4
emmloujan Bygga egen kajak Paddling allmänt 9
eyck Bygga dukad kajak Paddling allmänt 5
avslut1008 Bygga kajak. Paddling allmänt 6
Bygga tak till kajak..?? Paddling allmänt 1
Johanna81 Bygga kajak Paddling allmänt 4
Anders V bygga hopfällbar kajak Paddling allmänt 2
Hur är trä kajak att paddla och bygga? Paddling allmänt 12
RoAlf Bygga ett vattentätt skott Paddling allmänt 1
pellelin Bygga egen motionsroddbåt/singelsculler Paddling allmänt 6
legtdl Kurs i att bygga grönlandskajak? Paddling allmänt 6
Christian_swe Söker folk som vill gå ihop och bygga strippbygge i höst/vinter/vår - Sthlm Paddling allmänt 0
Håkan_Växjö Bygga skäddabox? Paddling allmänt 12
ctve8n Bygga kanot Paddling allmänt 17
Siven Bygga om Paddling allmänt 3
secce bygga liten flotte? Paddling allmänt 6
bogart Bygga större? Paddling allmänt 10
hjernet bygga kanothus Paddling allmänt 5
myospinae Bygga faltkajak? Paddling allmänt 5
Siven Bygga one off med glasfiber eller liknande Paddling allmänt 22
Jonik bygga glasfiberkajak Paddling allmänt 9
efanjos Bygga grönlandskajak Paddling allmänt 7
Kalle E Bygga faltkajak Paddling allmänt 6
Bygga kanot/Skära frigolit Paddling allmänt 3
philip Bygga egen Träkajak Paddling allmänt 3
Glupo Bygga kanotvagn Paddling allmänt 13
Gutta Bygga kanot Paddling allmänt 5
daniel_ankar Bygga paddel Paddling allmänt 5
Bygga egen kayak?Köpa Ritningar? Paddling allmänt 11
ogren.johan Funderar på en Thomasson kajak Paddling allmänt 9
Wibrån Med kajak från Amungen ner till Dalälven och havet. Paddling allmänt 2
Snödrivan Padda som gps och karta på kajak Paddling allmänt 3
Vindrot Första distanspaddlingen! Larv - Lidköping Paddling allmänt 4
erikmanhold 450KM, vad för typ av kajak? Paddling allmänt 12
Snödrivan Packluckor Vally kajak Paddling allmänt 0
Snödrivan Toppcoat på kajak Paddling allmänt 2
LoveLins Trapper Salmon K2 Combi reparation Paddling allmänt 6
tango Bra röd lampa för biltransport av utskjutande kajak i mörker Paddling allmänt 36
Perambulate Hjälp om vad detta är för Kajak? Mysteriet med den förlorade modellen. Paddling allmänt 4
MrNiklas Tips på kajak till kort person Paddling allmänt 8
kursiv Söker boken "Paddla kajak i bohuslän" Paddling allmänt 7
stefan.svard Daglåda kajak Paddling allmänt 8
Rune E Stulen kajak Paddling allmänt 11
stefan.svard Kajak i Karskrona skärgård med start i Verkö Paddling allmänt 5
mojson Kajak och Sup Lofoten Paddling allmänt 3
WästyKajaky Expedition/ Långfärdspaddling Norge-Sverige.... Paddling allmänt 2
sten-o efterlysning stulen kajak Paddling allmänt 0
Tibbelit Köpa paddel till kajak - Seahawk? Paddling allmänt 5
EmmaBylin Behöver råd ang kajak Paddling allmänt 3
Attila1 Vilken typ av kajak bör jag välja? Paddling allmänt 2

Liknande trådar


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg