Sedan en tid har jag intresserat mig om ämnet frystorkning.
Frystorkning innebär att frysa ned och sedan torka. Det beskrivs i dessa två lab-rapporter.
http://www.food.lth.se/fileadmin/livsmedelsteknik/images/BLT010/Delprov0403/Frystorkning_gr_A.pdf
http://www.food.lth.se/fileadmin/livsmedelsteknik/images/BLT010/Delprov0403/Frystorkning_gr_B.pdf
--------------------------------------------------------------------------------
Kort beskrivning.
"Frystorkning är en metod för konservering [...]
Den utförs i två steg, först nedfrysning tills allt vattnet i substansen finns i fryst form och därpå snabb torkning med hjälp av vakuum, inblåst torr luft eller dylikt.
Genom att frystorka produkten så slipper man lagra och transportera vatten som lätt kan tillsättas till produkten när den ska användas. Efter tillsats av vatten blir den frystorkade varan mycket lik den färska."
(http://epubl.luth.se/1404-5494/2000/69/index.html, 2007-06-15)
--------------------------------------------------------------------------------
Korthet...
Torkning av fryst mat bör ske under "trippelpunkten".
Sublimering uppnås vid torkning (av fryst mat), då tryck och temperatur är lägre än trippelpunkten.
Sublimering är när fruset vatten (fast) övergår till förångat vatten (gas) med en gång.
Trippelpunktens tryck är: 610,8 Pa (Pascal)
Trippelpunktens temperatur är: 0,010 C (Grader celcius)
Tryck vid jordytan är: 101 300 Pa (Pascal), 14,69 Psi (Pound per square inch)
Skillnaden mellan 101 300 Pa (jord) och 610,8 Pa (trippelpunkten) är 100 689,2 Pa. Detta "tryck" är mycket mindre än vad som förekommer i cykeldäck. Ett cykeldäck kan vara pumpat med 300 000 Pa.
Svårigheten är väl att uppnå ett undertryck lägre än 689,2 Pa (trippelpunkten). Dvs. lätta atmosfäriska trycket med mer än 100 689,2 Pa.
--------------------------------------------------------------------------------
Princip och praktik
-----------steg
"1. Freezing: The product is frozen. This provides a necessary condition for low temperature drying.
2. Vacuum: After freezing, the product is placed under vacuum. This enables the frozen solvent in the product to vaporize without passing through the liquid phase, a process known as sublimation.
3. Heat: Heat is applied to the frozen product to accelerate sublimation.
4. Condensation: Low-temperature condenser plates remove the vaporized solvent from the vacuum chamber by converting it back to a solid. This completes the seperation process."
(http://inventors.about.com/library/inventors/blfrdrfood.htm, 2007-06-15)
-----------forum-tips
"Din frys är en fenomenal torkmaskin. Bred ut på gladpackfilm eller smörpapper och frystorka. Glöm inte att frosta av!"
"Feta livsmedel som glass går bäst att frystorka. Torra som köttfärssås lämpar sig bättre för torkning i torkugn."
(http://www.utsidan.se, johankse (Johan K Persson))
-----------historia
"The Low-Tech Version
Freeze-drying, as a general concept, has actually been around for centuries. The ancient Incas of Peru used mountain peaks along the Andes as natural food preservers.
The extremely cold temperatures and low pressure at those high altitudes prevented food from spoiling in the same basic way as a modern freeze-drying machine and a refrigerator freezer."
(http://home.howstuffworks.com/freeze-drying2.htm, 2007-06-15)
--------------------------------------------------------------------------------
Illustration
Följande: En bild som visar trippelpunkten, den punkt under vilket det underliggande atmosfäriska trycket tillåter "sublimering".
Sublimering innebär att fast materia (i det här fallet vatten) övergår till gas utan att hinna vara flytande. Detta är en viktigt, men inte nödvändig aspekt, vid konserveringstekniken frystorkning.
Bilden:
http://static.howstuffworks.com/gif/freeze-drying-graph.gif
--------------------------------------------------------------------------------
"Det borde väl inte vara så svårt att konstruera en burk som man kan sänka trycket i och ställa i frysen. En glasburk, eller en kraftigare plastburk borde fungera. Lite torrbollensalt innuti torkar den lilla luft som finns inne i burken. Nån borde ha försökt?"
(http://www.utsidan.se, timothy_s , 2007-06-15)
Frystorkning innebär att frysa ned och sedan torka. Det beskrivs i dessa två lab-rapporter.
http://www.food.lth.se/fileadmin/livsmedelsteknik/images/BLT010/Delprov0403/Frystorkning_gr_A.pdf
http://www.food.lth.se/fileadmin/livsmedelsteknik/images/BLT010/Delprov0403/Frystorkning_gr_B.pdf
--------------------------------------------------------------------------------
Kort beskrivning.
"Frystorkning är en metod för konservering [...]
Den utförs i två steg, först nedfrysning tills allt vattnet i substansen finns i fryst form och därpå snabb torkning med hjälp av vakuum, inblåst torr luft eller dylikt.
Genom att frystorka produkten så slipper man lagra och transportera vatten som lätt kan tillsättas till produkten när den ska användas. Efter tillsats av vatten blir den frystorkade varan mycket lik den färska."
(http://epubl.luth.se/1404-5494/2000/69/index.html, 2007-06-15)
--------------------------------------------------------------------------------
Korthet...
Torkning av fryst mat bör ske under "trippelpunkten".
Sublimering uppnås vid torkning (av fryst mat), då tryck och temperatur är lägre än trippelpunkten.
Sublimering är när fruset vatten (fast) övergår till förångat vatten (gas) med en gång.
Trippelpunktens tryck är: 610,8 Pa (Pascal)
Trippelpunktens temperatur är: 0,010 C (Grader celcius)
Tryck vid jordytan är: 101 300 Pa (Pascal), 14,69 Psi (Pound per square inch)
Skillnaden mellan 101 300 Pa (jord) och 610,8 Pa (trippelpunkten) är 100 689,2 Pa. Detta "tryck" är mycket mindre än vad som förekommer i cykeldäck. Ett cykeldäck kan vara pumpat med 300 000 Pa.
Svårigheten är väl att uppnå ett undertryck lägre än 689,2 Pa (trippelpunkten). Dvs. lätta atmosfäriska trycket med mer än 100 689,2 Pa.
--------------------------------------------------------------------------------
Princip och praktik
-----------steg
"1. Freezing: The product is frozen. This provides a necessary condition for low temperature drying.
2. Vacuum: After freezing, the product is placed under vacuum. This enables the frozen solvent in the product to vaporize without passing through the liquid phase, a process known as sublimation.
3. Heat: Heat is applied to the frozen product to accelerate sublimation.
4. Condensation: Low-temperature condenser plates remove the vaporized solvent from the vacuum chamber by converting it back to a solid. This completes the seperation process."
(http://inventors.about.com/library/inventors/blfrdrfood.htm, 2007-06-15)
-----------forum-tips
"Din frys är en fenomenal torkmaskin. Bred ut på gladpackfilm eller smörpapper och frystorka. Glöm inte att frosta av!"
"Feta livsmedel som glass går bäst att frystorka. Torra som köttfärssås lämpar sig bättre för torkning i torkugn."
(http://www.utsidan.se, johankse (Johan K Persson))
-----------historia
"The Low-Tech Version
Freeze-drying, as a general concept, has actually been around for centuries. The ancient Incas of Peru used mountain peaks along the Andes as natural food preservers.
The extremely cold temperatures and low pressure at those high altitudes prevented food from spoiling in the same basic way as a modern freeze-drying machine and a refrigerator freezer."
(http://home.howstuffworks.com/freeze-drying2.htm, 2007-06-15)
--------------------------------------------------------------------------------
Illustration
Följande: En bild som visar trippelpunkten, den punkt under vilket det underliggande atmosfäriska trycket tillåter "sublimering".
Sublimering innebär att fast materia (i det här fallet vatten) övergår till gas utan att hinna vara flytande. Detta är en viktigt, men inte nödvändig aspekt, vid konserveringstekniken frystorkning.
Bilden:
http://static.howstuffworks.com/gif/freeze-drying-graph.gif
--------------------------------------------------------------------------------
"Det borde väl inte vara så svårt att konstruera en burk som man kan sänka trycket i och ställa i frysen. En glasburk, eller en kraftigare plastburk borde fungera. Lite torrbollensalt innuti torkar den lilla luft som finns inne i burken. Nån borde ha försökt?"
(http://www.utsidan.se, timothy_s , 2007-06-15)
Senast redigerad av en moderator: