Bygg muskler men inte fett som förberedelse för höghöjdsvandring

En liten notis - en ny artikel om höghöjdsvandring som jag tyckte var intressant eftersom den är den första av sitt slag.

Background: Body mass loss is inevitable with chronic hypoxic exposure. However, the exact body-composition changes, their causes, and possible treatments remain unknown.
Objective: The objective was to investigate body composition during a high-altitude expedition by using non-empirically derived methods, experimentally manipulating energy intake, and investigating the influence of initial body composition.
Design: Forty-one participants completed a 21-d expedition in the Himalayas. Energy intake was manipulated with a double-blind, placebo-controlled, randomized trial of carbohydrate energy supplementation. Body composition was assessed before and after the expedition by using a 4-component model including fat mass, total body water, bone mineral mass, and residual mass (principally protein and glycogen). Data were analyzed by repeated-measures analysis of variance.
Results: Participants allocated to receive carbohydrate were given an additional 15,058 ± 6211 kcal over the 21-d expedition (>6 kcal · kg–1 · d–1). Nevertheless, the functionally important residual mass decreased in both groups by 6% (main effect of time: P = 0.021), with no effect of allocation (interaction effect: P = 0.116). Similar decreases were observed for fat mass (11%) and total body water (3%), which were also unabated by allocation. Furthermore, high initial fat mass (by median split) did not preserve residual mass (high-fat compared with low-fat participants: residual loss = 5% compared with 8%; P = 0.990).
Conclusions: High-altitude exposure decreased body mass, including the functionally important residual component. These losses were not abated by increasing energy intake or an initially high fat mass. Factors other than negative energy balance must contribute to body-composition changes with chronic hypoxia.

Sammanfattat på svenska vad jag tyckte var mest intressant:
Att innan höghöjdsexpedition ha en stor fettmassa hjälper inte till för att bibehålla muskelmassa. Alltså går man ner lika mycket i muskelmassa oberoende av om man har lagt på sig fettmassa innan turen. Tvärtom mot vad man skulle kunna förvänta sig indikerar den här studien på att de som innan expedition har liten fettmassa samt liten fettfri kroppsmassa klarade bibehålla sin kroppskomposition ganska bra, det är oklart hur detta fungerar rent fysiologiskt. Kanske de har lättare att nedreglera metabolismen

Rent praktiskt verkar det alltså vara fördelaktigt att förbereda sig för en höghöjdsvandring genom att öka muskelmassa - men utan att öka fettmassan. Stora mängder socker-snacks verkar inte heller ha så stor effekt för att bibehålla kroppsvikt.

Body composition at high altitude: a randomized placebo-controlled trial of dietary carbohydrate supplementation Published September 30, 2009; doi:10.3945/ajcn.2009.28075
 
Frågan är om det intressanta är just kroppskompositionen. Beror lite på vad man vill uppnå. Mindre fett ger mindre vikt att bära men också ett mindre energiförråd. Att öka kroppsvikten genom att endast öka muskelmassan är praktiskt väldigt svårt. Kort sagt kan man säga att det totala energiintaget korrelerar till ökad mängd muskelmassa. Högt energiintag (i förhållande till behovet) = större muskelökning. Dock större fettinlagring också.

Att sedan förlust av kroppsvikt inte förhindrades av en större andel kroppsfett är inte så konstigt. Att ett ökat energiintag inte lyckades bromsa viktnedgången påverkas av mer än just det faktiska intaget. Hur det ser med tarmfunktion vid syrebrist är troligen en av frågorna man får ställa sig.

Intressant dock.
 
Frågan är om det intressanta är just kroppskompositionen. Beror lite på vad man vill uppnå.
Vad man kan uppnå är att ha ett större förråd energi i form av fettfri kroppsmassa. I den här studien så utgjorde inte mer än 45% av förbrännd kroppsmassa fett, oberoende av initial fettmassa.
Mindre fett ger mindre vikt att bära men också ett mindre energiförråd.
Enligt den här studien, som iofs är den första i sitt slag. Så verkade det ju snarare vara positivt att ha mindre kroppsfettsmassa (eller energiförråd i form av fett), eftersom de med mindre kroppsfettsmassa klarade bibehålla vikten bättre.
Att öka kroppsvikten genom att endast öka muskelmassan är praktiskt väldigt svårt. Kort sagt kan man säga att det totala energiintaget korrelerar till ökad mängd muskelmassa. Högt energiintag (i förhållande till behovet) = större muskelökning. Dock större fettinlagring också.
Allt är relativt, det går att öka muskelmassa utan att öka fettmassa, kroppsvikten kommer dock öka med ökad muskelmassa.
Att sedan förlust av kroppsvikt inte förhindrades av en större andel kroppsfett är inte så konstigt. Att ett ökat energiintag inte lyckades bromsa viktnedgången påverkas av mer än just det faktiska intaget. Hur det ser med tarmfunktion vid syrebrist är troligen en av frågorna man får ställa sig.

Intressant dock.
Jag kanske skrev otydligt. Det var förlust av fettmassa som inte ökade av större andel kroppsfett, vilket annars borde vara en rimlig antagelse när kroppen är så katabol som den kan vid höghöjdsvandring. Det trista är att fettfria massan förbränndes lika snabbt även om man har samlat på sig mer kroppsfett innan.

Det verkar som om de tror att nedbrytning av fettfria massan handlar om hög höjd snarare än energiintag, dock inte kopplat till tarmfunktion. Ett urklipp från diskussionen

In contrast, our dietary intervention was provided ad libitum, was palatable, caused no harm (ie, gastrointestinal distress was not increased in the carbohydrate group), and was easy to carry, prepare, and consume in an extreme environment. The use of energy drinks to supplement diet successfully increased energy intake: an extra 10,000 kcal was provided during the expedition,
increasing to 15,000 kcal in very compliant individuals. Thus, the expected energy deficit due to hypoxia per se (4, 5) was completely abated in .50% of the participants. This increase in
energy intake was achieved without a reduction in normal dietary intake or changes in normal dietary macronutrient composition.
However, if negative energy balance was the primary reason for the body mass loss, this extra energy intake should have abated fat loss by 2 kg or fat-free mass loss by 3 kg, assuming that
1 kg fat and 1 kg fat-free mass contain 7700 and 5500 kcal,
respectively (1).
 

Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg