Intressant film med full tangekniven som går sönder. ser ni att det är håligheter I bladgodset i fullTangen. det är vanligt för att skjuta balansen på kniven framåt. Håller vanligtvis bra. Vanligt exempelvis i Bark rivers knivar.

Titta på filmen igen. Varför behöver han batonga den pinnen??? Med en vass kniv så skär han några gånger på sidan för att mer markera en svag punkt, Sedan tar han foten och trampar av pinnen på den platsen förslagsvis mot stubben. Pang, så har han två bitar ved utan att behövt dumma sig med kniven!!!!!! Otroligt intressant fenomen???

Bosse
 
Är det filmen GJM länkar till du menar?

Men hur som, kniven i den måste ju ha den sämsta av alla tångekonstruktioner! Både nackdelen med fulltånge (metall mot huden) och *vek*. Dessutom på ett "riskfyllt" sätt. Jag tvivlar på att han skadat sig om det varit en vanlig sticktånge som gett sig.

Sen att snubben hanterar kniven på ett tämligen inkompetent sätt är ju en annan fråga... Och att kalla det där "lots of blood"? Seriöst, trodde han skulle tappa ett finger eller nåt på den rubriken, inte få en liten skråma i handen... Tönt ;D
 
Kniven som han slår sönder första dagen han provar den är en ersättare för en Mora companion som han haft i många år.
https://youtu.be/T1vPEeMwRVo
Det är ett bra betyg för Morakniv, klarar väldigt hårdhänt behandling innan de går sönder. Knivent ser ut som en kopia på en companion f.ö.

Sen vet jag inte vad all denna batongning ska vara bra för. Jag har använt kniv i skogen i över 40 år och har aldrig batongat nånting. Har inte sett någon göra det heller. Vad används alla batongade pinnar till?

För att återgå till trådstarten så har Julius Petterson http://manufaktursmide.se/knivar-och-knivblad.html
en bushkraftkniv som kanske passar.

Ray Mears kniv https://www.raymears.com/Bushcraft_Product/743-The-Ray-Mears-Bushcraft-Knife/
är väl den som många kopierar.

Jacklore http://www.jacklore.com/ är ett annat alternativ om man får tag på en.
 
Skulle tamejtusan bli förvånad om inte en eka 12 inte tålde att man tunnade ut eggen. Allt annat är som att säga att man gjort en engångskniv som inte tål slipverktyg. Det måste tamighuen skett nått missförstånd på eka med vad för sorts hjälp med eggen det var du ville ha.

EKA borde erbjuda W12 med olika alternativ: olika egg, olika trämaterial, olika material på fodral (läder, kodex) etc. Många andra knivtillverkare klarar av denna valbarhet - med undantag för slipvinkel.

Jag tippar att EKA antar att man uppnått fulländning med sin "secondary bevel". Den kan ej överträffas. De säger sig ha haft denna slipning så länge de funnits som företag.
 
Cudeman Custom - en spansktillverkad kniv. Se här, kniven ifråga kostar 63 Euro. Ett i övrigt okänt märke för mig - här är deras hemsida.

Allting kan gå itu.
Men vid fabrikationsfel ska naturligtvis tillverkaren ersätta.
TBS erbjuder "livstids garanti" på fabrikationsfel, vad detta nu betyder:
"TBS Knives® produce some of the most useful and user friendly products on the market today. With the mantra of quality TBS have surged ahead of the field to produce a range of fantastic quality knives, leatherwork and more.

All made from the best materials available, TBS Knives have a lifetime guarantee and there is no scrimping on cheap rubbish. Ground, bevelled, assembled, fitted and finished by hand and the results speak for themselves!"

Återstår att se i praktiken vad detta kan innebära.
 
Jag har beställt en TBS-kniv nu. Återkommer med rapport. Kanske med lite knivporr också - d.v.s. bilder.

EKA-återförsäljaren har ersatt mina utlägg för W12 - sådant måste man ju uppskatta.
 
Sen vet jag inte vad all denna batongning ska vara bra för. Jag har använt kniv i skogen i över 40 år och har aldrig batongat nånting. Har inte sett någon göra det heller. Vad används alla batongade pinnar till?
Håller med. Jag har möjligen späntat mig några mindre vedträn för tändved inne i stugan på tocket sätt, men om man nu är ute i skogen och måste "överleva med hjälp av endast en kniv" är väl detta ungefär det sista man vill göra...
 
Håller med. Jag har möjligen späntat mig några mindre vedträn för tändved inne i stugan på tocket sätt, men om man nu är ute i skogen och måste "överleva med hjälp av endast en kniv" är väl detta ungefär det sista man vill göra...

Nja, ursäkte meg. Men je ha slage med storkniva me e vedträ å klyve int spänte. Gjord je nå fel då? Yxe va hemmä.

Nä grabbar jag tror ni blir lite väl svårä ibland. 😊
 
Hejsan.
Det som krånglar till det är att olika situationer innebär olika verktyg.
Vi måste skilja mellan survival, bushcraft, jakt, fiske, ute och lufsar på fjället ute med ryggan i skogen.....etc etc..
Sedan är det även andra parametrar som spelar in.

Go tur
 
Det som de flesta brukar sina friluftsknivar till är kapa korv och tälja grillpinnar och eldtuppar. Inte behövs det några exklusiva saker till det. Somliga av oss finskivar torkad ren och älg oxså.

Ego brukar i grönsakslådan bära två slidknivar, en IKEAs grönsakskniv med tunt flexibelt blad och en av nordskandinaviskt modell med rejält blad av minst 130 mm längd.
Den senare lämnar slidan mera sällan medan den första brukas flera gången om dygnet.

Har prövat flera olika typer och aldrig känt mig oklädd med en Mora No1. Det är kanske där man får mest kniv per krona.

Vet jag att det står skogskonstruktioner på schemat och markägaren är med på det, gäller såg helst med motor bakom, yxa och vass röjkniv, fil och bryne.

Rätt verktyg till rätt arbete är modellen. Är man intresserad av snideri så skall man givetvis ha snidarknivar. Inte återupprepa som en papegoja att F1an duger inte.

go tur
 
Funktionsområdet för överlevnadskniven/skogslivskniven är väldigt generellt, eftersom den är ett verktyg för en tänkbar situation som för tankarna till Robinson Crusoe eller möjligen till Rambofilmen "First Blood".

Personligen är min föreställning närmare Crusoe än Rambo: det är väl bland annat därför jag vurmar för träskaft. Den ska kunna användas till allehanda ändamål och inte vara alltför specialiserad.

För den tänkbara katastrofsituationen kan man lämpligen ha en liten ryggsäck laddad med det man behöver ta med sig i ett nafs: någon form av överlevnadskniv, multiverktyg, tändstål, liten yxa, vikbar grensåg, första hjälpen, vattenflaska, något kokkärl och ätredskap, kompass.

Dessa föremål bär jag omkring vid varje längre tur.

Liten yxa (Wetterlings nr 104), vikbar grensåg (numera Opinel nr 18 för mig, tidigare Husqvarna) och skogskniv (hittills någon av min farbrors handgjorda) väger ca. 1050 gram totalt - varav 0,7 kg för yxan.

I nödsituation ska man kanske kunna avvara den relativt tunga yxan och förlita sig på överlevnadskniven och sågen - det var ungefär så jag motiverade min misslyckade investering i EKA W12.

Som ätredskap använder jag en Light my Fire-spork och kokkärlet är Wild Stoves Woodgas stove - en liten eldstad som förvaras inuti sin kastrull.

Go tur!
 
Liknande trådar

Liknande trådar


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg