Gjutjärn
Nu har jag fått hem min gjutjärnsgryta med plant lock.
Det fanns några olika att välja på men prislappen kontra konstruktionen och storleken styrde mig. Det blev ett prisvärt och bra val. Lars Fält den gamle militäre nestorn har fått Fältugnen uppkallad efter sig och namnet Fält är bra till många olika friluftsprodukter till marknadsförarnas glädje.
Nu blev det inte den utan en billigare och säkerligen likvärdig.
Den har en storlek som passar mat för 2 till 4 personer. Gräddande av ett hyggligt stort runt och högt bröd. Rekommendationen är då ofta att ha mer kol eller briketter på ovansidan än undersidan. Tre fötter/ben både på grytan och locket borgar för att luften cirkulerar under. Locket används även som stekpanna.
Nåväl, jag matade mina sura barn med mjöl och vatten och de blev genast ivriga och pigga. Körde en klassisk surdeg som fick jäsa i en mjölad jäskorg. In i den rejält upphettade grytan lite mjölad i botten och på med locket. Sedan ett gäng briketter över och under. Mest över på det plana locket. Med en springa både i locket och grytan i linje gick IKEAs sladd till termometern in. Efter drygt 20 minuter av med locket och lufta lite för att få bort hävningsfukten/ångan för att få till en knaprig skorpa. Körde sedan drygt 30 minuter till sedan, wooaow, vilket fint bröd.
Nå vad beskriver jag.
En reglerbar ugn med reglerbar över och undervärme. Möjlighet att mäta temperaturen. Ett lock som fungerar som stekpanna. Fötter både på lock/stekpanna och grytan.
Så mina vänner, ska vi fortsätta prata terminologi eller ska vi snacka praktisk verklighet. I friluftslivet. Utan att snöa in på vad vi kallar det. Jag är traditionell men köper beskrivningen på engelska av det här med buskkraft. Det är ju tydligen sedan flera decennier ett vedertaget namn på det där populära engelska och internationellt vedertagna språket.
(Men väska istället för ryggsäck... Där går gränsen...😂)