Hej Joanna! Stort TACK för dina fina och insiktsfulla recept!
Hej Joanna!
Stort TACK till dig, för dina fina och insiktsfulla recept förslag, (smått genialiska recept, tycker jag som ibland får kämpa emot "paltkoma"!), för att få friska idéer hur man kan komponera, både en välsmakande och även en välfungerande frukostblandning - ja precis vad jag var i stort behov av att ta del av!
Önskar dig Joanna massor av fina kommande vandringar (med även perfekt blodsockerbalans)!
Mvh/Carl
Recept på en långvarigt mättande frukostblandning, mjölfri och med mycket tuggmotstånd, som garanterat inte orsakar några tröttsamma blodsockersvängningar / insulinöverslag och håller magen (och tänderna!) igång. I brist på fil/youghurt IMHO godare i pulvermjölk, där vanliga flingor snabbt blir gröt-mjuka och oaptitliga.
- havrekärnor (finns bl a från Risenta på ICA)
- solrosfrön
- pumpakärnor
- chiafrön eller krossade linfrön (valfritt)
- grovkrossade valnötter
- för den som behöver litet sötma i blandningen: gojibär ("lagom" långsamt socker och nyttiga även på andra sätt)
- ev. lite nyponskalspulver, bra c-vitaminkälla men ger en syrlig smak som inte alla gillar
- ev. tahina till "impregnering" (kan uteleämnas)
- rosta en blandning av 2:1 av havrekärnor och solrosfrön* i ugnen, ca 6 min i knappa 200 graders värme (passa noga, skaka om/vänd plåten om ugnen tar ojämnt - de bränns inom sekunder mot slutet, men får inte bli mer än gyllengula)
- låt svalna, blanda i övriga ingredienser efter tycke och smak, men så att det totalt blir minst 2:1 frön/nötter mot havrekärnor. Ta INTE mycket linfrön, bara någon viktprocent! De håller igång magen, men tar gärna över smaken i större mängd (och är skadliga i riktigt stora mängder).
Nu har man en vacker gul-grön-svart-röd frukostblandning, som kan användas som den är (strö inte för mycket i pulvermjölken, den är lömskt mättande).
Gillar man sesamfrösmaken och vill ytterligare trissa förhållandet vikt/näringsinnehåll, kan man dessutom röra blandningen i precis så mycket tjock (=välblandad) tahina, att den blir som en grynig massa. Tahina är hygroskopisk, så allt förblir härligt knaprigt, men går nu att trycka ihop till "bars", vilket ju även spar packvolym.
Använd den tjockare "bottensatsen" ut tahinaburken, om det inte går att blanda in det rena fett, som gärna lägger sig på ytan.
* man måste inte rosta solrosfrön, det är t o m hälsosammare att låta bli, då en del av de omättade fettsyrorna förstörs. I blandningen med havrekärnor hinner de bara torka litet och blir lite godare, men de får som sagt inte bli bruna.
Hej Joanna!
Stort TACK till dig, för dina fina och insiktsfulla recept förslag, (smått genialiska recept, tycker jag som ibland får kämpa emot "paltkoma"!), för att få friska idéer hur man kan komponera, både en välsmakande och även en välfungerande frukostblandning - ja precis vad jag var i stort behov av att ta del av!
Önskar dig Joanna massor av fina kommande vandringar (med även perfekt blodsockerbalans)!
Mvh/Carl