Bob Moulder Heat Exchanger (HX) - För gaskök vid kyla

Om det är risk eller inte beror mycket på utövaren - den som förstår principen med vätska som kokar till gas i tuben, vet vilka rimliga trycknivår (temperatur på ytan av tuben) etc. - har förmodligen ganska god koll på det hela och trippelkollar att det håller sig på rimlig nivå och temperatur och kan justera insticket i lågan och anliggningen mot tuben beroende på situationen och temperaturen.

Problemet är när man presenterar en lösning och kanske gör det till en produkt och det används av någon som inte kan ett jota av det och förmodligen heller inte intresserad av att lära sig utan förutsätter att lösningen som presenteras och kanske produkten man kan köpa - är idiotsäker även hanterat av klåpare som gör alla fel som går att tänka sig och en hel del otänkbart också och det blir tråkig följd av det. Vems ansvar är det då??


Det finns annan tråd här på forat där man ställde campinggasoltuben ovanpå grytan som man eldade under och heta avgaser från brännaren värmde tuben för att få mera tryck på gasen, vilket förmodligen ansåg som en smart ide av minst en i gruppen - och det small och sedan anklagade kökstillverkaren för fadäsen, istället för att det handlade om idioti på Darvin Award-klassen att ens komma på iden bara för att det fanns en fysisk möjlighet att göra det mha. slanglängden...

Så blir det när folk inte kan/vill förstå hur saker fungerar och hänger ihop och kan inse om vissa kombinationer ger högre risker än andra kombinationer.
 
Om det är risk eller inte beror mycket på utövaren - den som förstår principen med vätska som kokar till gas i tuben, vet vilka rimliga trycknivår (temperatur på ytan av tuben) etc. - har förmodligen ganska god koll på det hela och trippelkollar att det håller sig på rimlig nivå och temperatur och kan justera insticket i lågan och anliggningen mot tuben beroende på situationen och temperaturen.

Problemet är när man presenterar en lösning och kanske gör det till en produkt och det används av någon som inte kan ett jota av det och förmodligen heller inte intresserad av att lära sig utan förutsätter att lösningen som presenteras och kanske produkten man kan köpa - är idiotsäker även hanterat av klåpare som gör alla fel som går att tänka sig och en hel del otänkbart också och det blir tråkig följd av det. Vems ansvar är det då??


Det finns annan tråd här på forat där man ställde campinggasoltuben ovanpå grytan som man eldade under och heta avgaser från brännaren värmde tuben för att få mera tryck på gasen, vilket förmodligen ansåg som en smart ide av minst en i gruppen - och det small och sedan anklagade kökstillverkaren för fadäsen, istället för att det handlade om idioti på Darvin Award-klassen att ens komma på iden bara för att det fanns en fysisk möjlighet att göra det mha. slanglängden...

Så blir det när folk inte kan/vill förstå hur saker fungerar och hänger ihop och kan inse om vissa kombinationer ger högre risker än andra kombinationer.
Om jag kommer ihåg den fadäsen rätt så menade Primus att det var helt ok att göra så. Felet hade varit att flaskan var fylld med ren propan och på 7000 m höjd.
 
Sätt termometern ovanpå grytan när du eldar nästa gång - med stor sannolikhet så är det över 100 grader och då smäller alla campingasolflaskor oavsett fyllning - även sådan med ren butan.

Och jag tolkade det inte som att det var något rekommenderat - i så fall är det väldigt idiotiskt rekommendation då inga gasflaskor får värmas över 50 grader och inga flaskor är testade till mer än 55 grader C innan leverans från fabrik och i teorin kan enstaka exemplar per tusental smälla vid 56 grader C.

Samtidigt är flaskorna byggda strukturellt med marginaler (>= 300 PSI eller ca 20.5 Bar) att faktiskt tåla rent propan upp till 55 grader utan att smälla. så man kan säga att om den var propanfylld och small - så var flaskan varmare än max tillåtna temperatur oavsett. - faktum är att man når 20.5 Bar först vid 63 grader C med ren propan.

Sätter man ovanpå en gryta som snart kokar och är omspolad av 200 grader het bränngaser så har man ingen koll alls att man _garanterat_ håller flaskan under 50 grader oavsett koktid.

Flaska blir betydligt snabbare varmare om den ångkokas av en kokande gryta (ånga överför värme dessutom väldigt effektivt till ytor som är kallare än ånga mha. kondensation) och bränngaserna kring en gryta ligger runt 200 grader C efter grytkanten och samlar sig ovanför grytan mer eller mindre direkt ovanför locket.

Med andra ord så prenumererar man en smäll inom ganska kort tid - det handlar inte om höjd risk - det handlar om ett faktum _att_ det kommer att smälla inom kort tid!!!.

Detta borde alla normala människor inse rent reflexmässigt - för alla har väl någon gång bränt handen/fingret från ångan från kokande grytan och insett att det är väldigt varmt och värmeöverföringen är groteskt snabb !!!

Att lägga gasflaskan ovanpå en snart kokande gryta med en brinnande kök under är i stort sett samma sak som att lägga gasflaskan på en öppen eld - i det senare fallet brukar de flesta inse att det kommer att hända något ganska snart...
 
Senast ändrad:
"Användaren och hans kamrat får hett vatten på sig, skärskador av..."

tyder på att det inte var kallt vatten, ej heller att det 'var efter några sekunder'

Det hade troligen stått och värmts i ångorna från grytan och de heta bränngaserna som samlas över grytlocket och som tuben placerats mitt i, i minst någon minut vilket också förklarar kraften på smällen.

till detta så behöver inte flaskans hela innehåll värmas upp för att uppnå hög tryck - det räcker med flaskans väggar och den översta lagret på vätskeytan inne i tuben värms för att trycket skall öka, även om bottenivån på flaskan fortfarande är ganska kall.


Problemet med 3' handsuppgifter och att vittnet/berättaren omedvetet vill skydda sig själv att inte framstå i dålig dager, så kan 1 minut lätt omedvetet kortas till 'några sekunder' - men rent termofysikaliskt är en himmelsvid skillnad i konsekvens om det är bara några sekunder eller minuts uppvärmning...

Och är flaskan propanfylld som det misstänktes, så varför värma överhuvudtaget??, det finns ingen behov att värma tuben överhuvudtaget om det inte är väldigt kallt då propan har 1 bars övertryck vid -25 grader C flasktemperatur, vilket dom flesta campinggasolbrännare i stort sett brinner i full fart på och värmer man tuben med nollgradigt vatten så får man samma tryck som en Primus power gas vid +20 grader temperatur (ca 3.5 Bar) när den är ny.

(det finns en EU-norm att trycket i gasblandningen i tex campingasoltub inte får vara högre än 13.2 Bar vid +50 grader för en EN417-flaska - det är en orsak till varför det är så svårt att hitta campingasolgas som fungerar vid riktig stark kyla - ren propan har 16.1 Bar vid 50 grader C och därför måste man ha annan, dyrare flaska för det som EN12206 och tåla upp till 27 Bar medans en EN417-flaska tål upp till 'bara' 20.5 Bar )


---

En misstänkt överfylld tub kontrolleras genom vägning - alternativt att man lär sig hur djupt en sådan tub sjunker i vatten och har någon måttmall för detta - och då får man välja på alternativet att vägra köpa det eller ventilera ut flytande gas tills man uppnått rätt vikt igen - då har man minimerat risken för hydraulisk explosion vid eventuellt senare stark uppvärmning.
 
Jag har provsprängt en sådan här tub med upphettning.

Det blev en jävla smäll - vi stod 20m bort - det skakade till i marken och sen blev det även en scysst atombombsvamp..

Gör så här att ni gräver ett halv meter djup hål , slänger ned en engångsgrill och ställer ned tuben med botten.
Sen vänta en bit bort(minst 25m) en stund , det här är säkert att göra , sprängingen blir riktad uppåt
 
Jag har provsprängt en sådan här tub med upphettning.



Det blev en jävla smäll - vi stod 20m bort - det skakade till i marken och sen blev det även en scysst atombombsvamp..



Gör så här att ni gräver ett halv meter djup hål , slänger ned en engångsgrill och ställer ned tuben med botten.

Sen vänta en bit bort(minst 25m) en stund , det här är säkert att göra , sprängingen blir riktad uppåt


Jag känner att spektrat av vad som anses säkert av deltagarna i den här tråden är en aning differentierat.
 
Ja det är la möjligt....en gång för några år sen var jag och fiska med en snubbe.
Jag tog fram konservöppnaren och skulle säkerhetspunka tuben innan jag slängde den i sopporna , han sprang 100m och gömde sig bakom en sten och kom tillbaka kallsvettig och kalla mig för psykfall.

Det är så man skall göra , så visst är det skillndad på folk vad dom anser vara farligt
 
tja att gräva en tillräkligt djup grop, engångsgill och tub ovanpå - så har man företagit de nödvändigaste säkerhetmomenten - dvs splitter kan inte slå åt sidan samt riktar gasen och splittret rakt upp och sedan 25 meter betraktningsavstånd.

så kan det ses som ganska ofarlig övning


Att sätta en tub med dessutom misstänkt hög propaninnehåll (som dessutom inte behöver värmas överhuvudtaget alls om det är så) ovan på en gryta som man värmer med fullgas på sitt kök, inga skyddsväggar emellan och på nära avstånd tillsammans med sina kamrater är däremot idioti i darwin award-klass.och uppenbarligen missat alla fysiktimmar som finns i grundskola och därmed inte kunnat läsa av det farliga i situationen.

Förmodligen skulle åtalspunkt som allmänfarlig vårdlöshet kunna användas i det fallet eftersom man utsatte sina kamrater för fara i en användartillämpning där de flesta borde ha insett att det är nog inte så bra...
 
Liknande trådar

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg