Björnbincident återigen!

För mig ter det sig uppenbart att det är en slump, om björnincidenterna är slumpmässiga... eller hur det nu blir...

Men att det sker incidenter är ingen slump. Ju fler björnar, desto fler incidenter. Det är nog tyvärr något vi får vänja oss vid, om vi ska låta björnstammen växa som hittills...

Det lär väl bli en viss selektion på båda sidor. Björnarna kanske håller sig borta från jägare/hundar, och jägarna lär sig att jaga på ett annat sätt.
 
Nog verkar det enfaldigt att peta i hål som väl trots allt måste vara lite stort i så björnrika trakter...

Bosse

Artikeln är uppdaterad med en rättelse där jägaren förklarar att han inte är så dum att han petar med en pinne i ett idé. Hedrar honom, tycker jag. Tidningen ursäktar sig.
Men visst känns det som lite väl många hund + björn = incident i år. Visst, samboförhållanden mellan hundar och björnar är ju tämligen ovanliga men i år är det ju inte ens nära lite hångel.

/Tjo
H
 
Det lär väl bli en viss selektion på båda sidor. Björnarna kanske håller sig borta från jägare/hundar, och jägarna lär sig att jaga på ett annat sätt.

Trenden har ju hittills varit att ju mer björn, desto mer närgångna björnar. Sen verkar det vara väldigt svårt att få vissa länsstyrelser att besluta om avlivning av rovdjur som visat sig tappat sin "naturliga skygghet" och går omkring bland bebyggelse. Indiens heliga kor verkar tämligen harmlösa jämfört med de heliga björnarna i t.ex. Valsjöbyn...

Hur tänker du mer konkret att man ska jaga för att inte exponera sig för risken att bli attackerad av björn?
 
Åtel är väl det bästa sättet.


Åtel torde vara det bästa, selektivaste och säkraste sättet att jaga björn. Problemet är att man matar in och vänjer även björnar som skall sparas vid att äta "sopor" där det finns vittring av människa.
Annat problem är de björnar som dyker upp vid annan jakt exvis älgjakt. Älg är ju svår att jaga för åtel.

Litet svinn av jägare kanske är ok liksom man får räkna med att vissa motorcyklister dör eller förvandlas till "vegetabilier" samt att en och annan långfärdsskridskoåkare eller isfallsklättrare måste få drunkna i sin strävan att vara lycklig utan att superpumor hovrar över mälaren eller fallet för att genast rycka ut och rädda. Riskhobby innebär dödsrisk, punkt slut.

Bosse
 
Hur tänker du mer konkret att man ska jaga för att inte exponera sig för risken att bli attackerad av björn?

Man får väl helt enkelt acceptera risken.
Se det som en del av tjusningen med jakten.

När jag arbetade i Churchill ett par månader så var isbjörnsproblemet rätt påtagligt.
Men man utrustade sig för att klara ev möten utan större men för varken jörn eller människa.
Sedan rapporterades den närgångna nallen, sövdes, veterinärkontrollerades, spraymålades o flögs iväg ut på tundran eller isen.
Om han kom tillbaka i närtid blev han till salu i turistbutiken.

Men hela förhållningssättet till isbjörnen var rätt balancerat, man visste vilken risk som fanns och man hanterade det. Det vore trevligt om vi kunde se rovdjursproblematiken på samma sätt.
Hysteri från alla håll hjälper inte så värst.
 
Ja Churchill är ju rätt speciellt. Nobert Rosing visade en del häftiga bilder på naturfotofestivalen i vårgårda därifrån. Björnarna där sover ju på farstutrappar, försöker välta bilar (med folk i) och så. Sen har de ju isbjörnssafari i höga bilar.

Men normalt är det inte.
 

Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg