Några synpunkter på diskussionen.. jag vet inget om frekvens av "skenanfall". Den är troligen rätt hög men jag undrar om undersökningar av en liten malayisk insekts- och fruktätande björn är applicerbart på den svenska brunbjörnsstammen.
Från USA vet man dock att björnattackfrekvensen är högre för grizzly- och brunbjörn än för svartbjörn. För isbjörn är sannolikheten säkert betydligt högre.
När det gäller sannolikheten för att stöta på björn, och det faktum att det ofta är jägare som gör det, har säkert till viss del att göra med att de "smyger" i skogen och har hund.
En bidragande förklaring är även säkert att i många björntäta områden så rör det sig sällan andra människor. Bärplockare brukar kanske inte gå så långt ifrån vägar och i de stora björntäta områden jag har vistats i en del, från Boden till Jokkmokk, så rör det sig knappast några vandrare.
Ytan är betydligt större än Skåne och det känns nästan som en större sannolikhet att stöta på en annan människa än en björn när man är ute i vissa områden. Under hösten så är det dock många som jagar i de områdena vilket då även sammanfaller med björnarnas idegående.
Jag har stött på björn vid två tillfällen. Den andra gången på ca20 meters avstånd då vi skrämde upp en björn när vi gick i ett tätt snår. Jag hann dock knappt reagera innan björnen var borta och hade den valt att attackera så hade vi inte haft många sekunder på oss.
I de allra flesta fall så märker man aldrig av björnens närvaro även om man kan se spår i form av tex färsk spillning. Ytterst sällan får man se någon och har man då en verklig otur så blir det konflikt som leder till en attack.
Björnstammen verkar dock ha ökat ganska kraftigt i en del områden vilket även ökningen av björnmöten och incidenter indikerar. Att de senaste incidenterna skulle vara orsakat av illegal jakt tror jag dock inte ett ögonblick på. Illegal jakt äger nog rum men den sker nog på utlagda åtel och knappast under fullt pågående älgjakt.
/D