• Om "Fritt Forum"
    Det här forumet är för diskussioner som ligger helt utanför Utsidans intresseinriktning. Huvudsyftet är att moderatorer skall kunna flytta hit trådar som startats i andra forum, men som har bedömts inte passa in där men ändå har en intressant diskussion igång. Men det är också möjligt att starta nya diskussioner här, så länge de inte bryter mot forumets regler.

    OBS!
    Diskussioner och inlägg i det här forumet visas inte på Utsidans förstasida eller på Vad är nytt-sidan, så är du intresserad av diskussioner som ligger utanför Utsidans inriktning bör du själv bevaka forumet (mha Bevaka-knappen.

Benskörhet?

Tack. Undersökningen var idag. Den gällde höfter och rygg. Det konstaterades att min bentäthet var i underkant men väl bortom benskörhets-zonen. Det ska man ta på allvar och hantera långsiktigt, tycker jag.

Det kan handla om kalciumintaget som i mitt fall sker genom mjölk, youghurt och keso
och kopiösa mängder grönsaker. Däremot äter jag inte vanlig ost, ty köper jag hem sådant tar det slut meddetsamma. Smör är en annan produkt jag inte kan ha i huset. Jag ska nog dricka en liter mjölk om dan, då kanske jag kan skippa Gainomax?

En annan punkt kan vara min aktiviteter. Enligt läkaren på hälsoundersökningen skulle löpning enbart vara bra för skelettet, genom stötarna. Sköterskan som gjorde undersökningen menade att det kan bli för mycket. T ex maratonlöpare, speciellt kvinnor, lär drabbas av benskörhet.

En annan sak med denna kategori, och mig i lägre grad, är vikten. Sköterskan noterade att jag inte precis är vare sig muskelknutte eller fetto. Jag är, enligt dagens mätning, 175,3 cm lång (var som mest 177) och vägde på vågen 68,6 kg - i själva verket bör nog min vikt anges till 68,2 (se nedan). Det är ett BMI på 22,32, över mitten av det normala intervallet (jag tror faktiskt inte att det är normalt i min ålder). Hon berättade, att tyngre personer med sin kroppsmassa belastar skelettet på ett sätt som gynnar dess tillväxt!

Vill jag väga mer? Jag vill inte vara fetare, snarare tvärtom, ty min fettprocent har skattats till 18. Muskler? Gärna större och vackrare, men jag vill helst inte väga mer eftersom jag springer så mycket. Nu går jag ett helkroppsprogram hos min PT med stark betoning på övre delen av överkroppen, ty från knäna till midjan är min starka sida (svagast av allt är min högerarm).
Vi får något att diskutera på timmen i morgon.

PS om vikt: Det förundrar mig lite - de mäter bentäthet med de mest exakta verktyg som tänkas kan, och längden på millimetern när. Varför då vägas med kläderna på? Nå, 68,6 minus kläder blir 67,4 vilket också är missvisande p g a ett backpass på förmiddagen. Min morgonvikt var 68,2.
 
Det låter som du fått en massa värdelös information.

Löpning är bra för skelettet eftersom stötbelastning främjar tillbyggnad av ben. Det är däremot inte bra för leder men det är ju ett annat problem.

Kvinnor har naturligt större problem med benskörhet efter klimakteriet samt om man är undernärd. Maratonlöpning är ju knappast någon normal belastning så det tycker jag inte är något att oroa sig över.

Din kost låter väldigt bra, inget du ska oroa dig för. Benen behöver även vitamin D för att byggas upp, bästa sättet är att få sol på dig men det antar jag att du får iom att du verkar aktiv och är ute. Vitamintabletter rekommenderas inte såvida du inte fått konstaterat att du har brist på det.

Din vikt är perfekt för din längd, 22.3 är en väldigt bra vikt. Beroende på vem man frågar är skalan 19-25 eller 20-25 för normalbmi. Att bli större för att hjälpa benen låter inte som en vettig ide eftersom övervikt ger dig ofantligt mycket mer problem än lite sköra ben (som du inte ens har)

Att bygga muskler är inte lätt, speciellt inte när du är över 40 och du får naturligt högre fettprocent ju äldre du blir. Vikten har inte så stor betydelse att den är exakt, när du är inom en normal vikt har ett kilo hit eller dit ingen betydelse för din hälsa. Din längd däremot är avgörande för att kunna uttala sig om din bentäthet eftersom resultaten behöver justeras gentemot längd.

Att dom bestämde sig för att kolla din benmassa lär vara att du har en inte allt för vanlig fraktur och att du är över 65. Att ditt blodtryck låg där det låg är inget att oroa sig över heller, det är övre gränsen av godkänt men återigen är det din ålder som spelar in lite eftersom övertrycket naturligt går upp när man blir äldre. Om du sover dåligt blir det lätt en stressreaktion och blodtrycket skjuter i höjden och en bra läkare tar med det i beräkningen istället för att börja skriva ut tabletter. Att du däremot tar tag i kosten och träningen för kolesterol och blodtryck är alltid en bra ide.


Det finns balansbrädor som har en boll under som man ska stå och balansera på, inte lätt men bra för balansen. Se bara till att du inte ramlar av och har armen ur led! Sambon har skaffat ett Wii Fit med en balansbräda vilket hon tycker är väldigt bra för hennes balans är chockerande efter diverse fot operationer samt att den ger feedback på hur bra man gör och är rätt motiverande.

På det hela låter det som att du är frisk men har en otrevlig skada men du gör allt du bör göra för att bli bättre igen. Du låter friskare än dom flesta 27-åringar jag träffar på sjukhuset.

@Haztic, tyvärr syns inte metastaser i ben bra på vanlig röntgen och frakturerna beror inte på benskörhet utan att benets struktur förändras. Oftast går dom inte alls att se på vanlig röntgen utan man måste gå på mer specialiserade sorter som tex PET eller andra sorters skiktröntgen.
 
Minska på skadligt flour...

Jag skulle vilja föreslå att du tar med flour i beräkningen.
Flour är mycket giftigt och skadligt för benstommen.
Se över ditt användande av tandkräm innehållande flour ,ev munvatten och dylikt.

Enligt vad jag förstår med din aktivitetsgrad borde din benstomme vara i utomordenligt skick.

Flour är dock en tänkbar anledning till att den inte är det.
Flour används också för att passifiera och göra människor ointiligentare.

Ang att dricka en liter mjölk om dagen skulle jag föreslå att du studerar de eventuella kopplingar som mjölkdrickning / prostacancer som finns och bildar dig en uppfattning efter det.

Med bästa hälsningar Mineral
 
Jag skulle vilja föreslå att du tar med flour i beräkningen.
Flour är mycket giftigt och skadligt för benstommen.
Se över ditt användande av tandkräm innehållande flour ,ev munvatten och dylikt.

Enligt vad jag förstår med din aktivitetsgrad borde din benstomme vara i utomordenligt skick.

Flour är dock en tänkbar anledning till att den inte är det.
Flour används också för att passifiera och göra människor ointiligentare.

Ang att dricka en liter mjölk om dagen skulle jag föreslå att du studerar de eventuella kopplingar som mjölkdrickning / prostacancer som finns och bildar dig en uppfattning efter det.

Med bästa hälsningar Mineral

Öhm, flour är vitalt för en stark benstomme och används i behandlingen av benskörhet.

Vad sägs om ytterligare ett par lager på foliehatten?
 
Dra på dig din foliehatt ordentligt...

HannesG:

Du har tyvärr för begränsade kunskaper ser jag.
Flour är INTE VITALT FÖR SKELETT ELLER NÅGOT ANNAT....

Ta chansen och skynda dig att läsa på fakta och lär dig en del innan det är försent...
Låt inte löjliga förtecken likt "foliehatt" avskräcka dig...
Sök och lär vad som finns skrivet om flour och bilda dig en egen uppfattning.

Du ska inte tro allt du hört hittills av tandläkare osv...

Kolla själv,lita inte blint på förespråkare av produkter representerade av multinationella företag som ljuger om hälsa och nyttigheter.

Det finns så otroligt mycket negativt skrivet om flour och dess uppkommst så att en foliehatt som du inte kan missa det....
 
Ja du har rätt i att väldigt höga koncentrationer inte är bra för dig men jag antar att karln vet att man inte ska äta tandkräm. Jag tycker det låter som han borde läsa på i så fall, från folk som faktiskt vet vad dom pratar om, som inte är paranoida och framförallt vet hur man gör forskning. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/ är var man söker om sånt, inte diverse sidor med konspirationsteorier.

Till TS, om du vill kan du alltid skicka ett pm eller ett mail till mitt förnamn.efternamn@doctors.org.uk
 
Tack HannesG för ett engagerat och informativt svar. När det gäller muskler hoppas jag förstås träna upp de delar av kroppen som blivit eftersatta, alltså från bröstet och uppåt. Min nye PT har gett mig ungefär 9 övningar för den delen av kroppen!

Förra året tränade jag upp axlar och armar med iaf mätbara resultat. Här handlar det dels om påtvingad vila, inte bara de 8 veckor jag skulle vänta på att frakturen var stabil, utan ytterligare ett par månader, eftersom rätt många övningar skulle gjort ont. Dels handlar det också om att höger axel försvagats iochmed själva skadan. Jag kan pressa c:a 3 kg, möjligen 4 rakt
(fel, nästan rakt) med höger arm och det är *väldigt* lite.

Träna upp skadade muskler har jag gjort förut. För fyra år sen fick jag en (stabil) bäckenfraktur i en trafikolycka (blev påkörd och jag föll på rygg med cykeln över mig) och skadade därvid även rumpmusklen på samma sida. Det tog två månader att få tillbaka styrkan.

Mitt blodtryck är dock oväntat högt för en vältränad person - min förra PT som testat mig på längden och tvären trodde inte det var sant. Jag har mycket bra kondition för en person i min ålder, hyfsat låg morgonpuls (c:a 50), hög maxpuls (bortåt 190), bland mycket annat. Medicin vill jag förstås inte ha, det är bara ett sätt att bli av med patienter. Livsstil är grejen, age-defying fitness, för att citera M Moffatt. Borde det inte satsas mer på förebyggande vård? Min VC har en femtedels dietist, dvs. han är där en dag i veckan. Men jag har råd att köpa tid hos en kostrådgivare och jag vet nu att åtminstone viktskontroll handlar mycket mer om vad man äter än hur mycket.

Sa jag nåt om balans? Nigrörelser på balansplatta är den mest fundamentala av mina övningar. Sen tillkommer enbensstående på mycket mjukt underlag, en övning som kallas Draken och enbenshopp i sidled över ett streck (en plattskarv i badrummet). Blundövningar på ett ben är jag dålig på, sämre än åldern motiverar. Jag har svaga fotleder och en kronisk skada i vänster hälsenefäste. Sen tillkommer övningar som inte handlar om fötterna, t ex krypa på alla fyra på en boll och diagonallyft samtidigt som jag lyfter foten på stödjebenet från golvet. Jag är under alla omständigheter inte fallbenägen.