Vad kostar fjällräddningen?
Vad en insats av räddningstjänst, fjällräddning,polis och dylikt kostar är inte en helt enkel fråga att besvara. Det enkla svaret är givetvis att dela hela kostnaden för verksamheten med antalet insatser per år. Men det är en falsk bild. Vi (samhället) vi ha dessa verksamheter i beredskap och är beredda att betala för det, även när inget händer. Det är ju rent av det önskvärda scenariot.
Tittar man istället på vilken typ av direkta kostnader en insats driver så är dessa i allmänhet små jämfört med kostnaden att upprätthålla beredskap. Allra minst är dom för heltidsanställd personal - de är ju ändå på jobbet. Dock så sitter ingen person inom blåljusyrken av tiden i väntan på larm längre - det finns att göra annars också - så många larm innebär på sikt att annat inte blir gjort eller måste göras av någon annan. Fjällräddningen är dock så vitt jag vet i första hand bemannad med personal i beredskap som har en lägre ersättning för att finnas tillgängliga och lön när de är på insats. Alltså på samma vis som största delen av Sveriges räddningstjänst utanför städerna är utformad. Detta system ger en mer tydlig kostnad för en insats, men det är ändå beredskapen som är dyr.
Avtalsenlig lön för en brandman i beredskap är idag någonstans 225kr/timme på larm. Jag tror polisen ersätter sina fjällräddare enligt samma avtal. Det borde ge en direkt kostnad på någon stans kring 400kr/timme och person. Om siffran 30000 för en insats av fjällräddningen stämmer så bör den genomsnittliga insatsen ta 75 mantimmar. Låter ganska mycket, då många insatser förmodligen är rätt korta. Så förmodligen så har den som räknar fram en sådan siffra bara delat årets budget för fjällräddningen med antalet insatser. Och ett enkelt sätt att minska kostnaden per insats är ju då att fler turister går bort sig nära fjällstationerna = fler korta insatser...
Det finns en massa problem med ovana människor i fjällen - inte minst för deras egen skull. Men gör det inte till en kostnadsfråga, för fjällräddningen vill vi väll ha i alla fall? Och då kostar den, även om den bara gör ett par insatser per år.
Tillägg om personal i beredskap:
Ser att någon ifrågasätter varför det är ett problem för fjällräddarna med många insatser. Nej, fjällräddare är i allmänhet inte som ambulanspersonal i en stad. Fjällräddare (liksom de flesta brandmän) har oftast ett annat jobb som de måste lämna för att åka på larm. Man har också beredskap dygnet runt, även på fritiden. Det går alltså inte att vara ute på hur många larm som helst innan ens huvudarbetsgivare respektive familj börjar ha invändningar.