Bakugn

Baka i fält

Aluminiumgrytorna tål inte glöd i direktkontakt i gropungnar! Men i en varm grop behöver du inte glöd på grytan direkt! Tunnt med jord och sen glöd är medicinen både över och under, baktiden varierar men beror mest på vikten av degvätskan. Sconesdeg ca 30-40 minuter! Matbröd bortåt timmen.
Till Trangiaköket såldes fordom en bakapparat bestående av en tunnplåts värmefördelningsring i järn, med hål i mitten och en bakform med lock med hål i mitten. Järnplåten kan ersättas med en gammaldags navkapsel som du gör hål i och sockerkaksform har väl de flesta hemma, en mindre passar under Trangias stora stekpanna. Att baka med spritbrännare kräver bärare för bränslet men visst fungerar det. En lättare värmespridare är ett större konservburkslock som du kan sätta vårtor på med hjälp av en kulhammare. Varma stenar till ugn fungerar riktigt bra om du eldar med ved. Glödgrop är klurigt då du otast sätter fyr på rötter! Medan stenhögsugn både ger bra värme, trivsel och är relativt brandsäkert.
Utebakning får ner tempot och verkar inte passa för alla!

Go tur

Johan K
 
Baka på sten

Det enklaste sättet att baka måste ändå vara att grädda brödet på en het sten som varit i eller väldigt nära elden.

"Go small, go simple, go now!"

/Per Wiklund
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Kajsa-Warg "Kerstins bakugn" Kök och brännare 4

Liknande trådar


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg