Bågjakt
Några funderingar ur ett Åländskt perspektiv.
Bågjakt har varit tillåtet här i ett par jaktsäsonger. Allt jaktbart vilt utom älg är tillåtet. Att älgen är undantagen beror inte på bågens tillkortakommande som jaktvapen utan på att älgjägarkåren är rätt så konservativ och man har inte velat stöta sig med dem.
För att jaga med båge behöver man ett åländskt jaktkort, den internationella eller danska bågjägarexamen samt ett årligt åländskt sjutprov och utrustning godgänd för bågjakt. Jaträtt och tillgång på lovligt vilt förutsätts naturligtvis.
Det har visat sig ett de som börjar jaga med båge här är erfarna jägare som vill ta sin jaktupplevelse ett steg längre, jag brukar jämföra med flugfiske. (ett svårare sätt att fiska)
För viltet torde det vara egalt om det blir skjutet med kula eller pil bara skottet sitter där det bör.
Pilen passerar med hög hastighet igenom djuret, skär av blodkärl och skapar ett hastigt tryckfall som snabbt och effektivt tar livet av viltet, läs jonkens förträffliga inlägg.
Det är till och med så att ett välriktat pilskott är att föredra före en kula som trasar sönder en massa vävnad och närmast spränger sönder brösthålan på viltet.
En godkänd jakbåge ( på åland ) måste kunna skuta iväg en pil, som väger minst 25 g., med en skärande jaktspets med minst 25 mm. omkrets, med minst 40 joule rörelseenergi.
I praktiken innebär det att pilen måste lämna bågen med en hastighet av minst 57 m/s.
De flesta jaktbågar överträffar detta med råge och skjuter vanligtvis iväg pilen med mellan 76 - 90 m/s ( 250-300 fps).
En jaktbåge har en ungefärlig räckvidd på 25 m. Den kan förstås skjuta mycket längre men en ansvarsfull jägare begränsar sig till detta avstånd. En van skytt kan lätt träffa en yta på 10 cm på 25 m. avstånd. Jaktbågen får vara av både compound eller traditionell typ.
Alla bågjägare på Åland bör sjuta ett årligt prov som omfattar 6 måltavlor på 6-25 m. avstånd. 5 träffar bör vara direkt dödande dvs sitta inom ett område på ca. 15 cm för rådjur och mindre för mindre vilt (räv, hare, gås od.)
Pilbågen provskjuts, pilhastigheten mäts, pilarna vägs och jaktspetsarna kontrolleras vid provtillfället.
Skadeskjutningar med pilbåge anses enligt danska källor vara ungefär samma som för jakt med kulvapen ( se tidigare inlägg). Vill man åt skadeskjuningarna så borde jakt med hagelvapen förbjudas helt.
De som orsakar skadesjutningar (som den pil som satt i svanen) är knappast jägare, åtminstone inte bågjägare. En jaktpil hade gått rakt igenom svanen och fortsatt 50 meter till. Det såg dessutom ut som en pil från ett litet armborst. Armborst är inte godkända för jakt.
På åland har man hittils inga negativa erfarenheter av bågjakt, det skulle i så fall vara att det är så förbaskat svårt att jaga med båge.
// Jesper