Bästa Powerbank?

Will charge a smartphone four times... Det spelar ingen roll hur stort batteri telefonen har då? 😀
Jo men texten är förenklad för att folk ska förstå kapaciteten, men det förstod du säkert... Iphone har 3300 mah, Samsung S24 4000 mah så 4 gånger är en rätt bra approximation för många användare...
 
Jo men texten är förenklad för att folk ska förstå kapaciteten, men det förstod du säkert... Iphone har 3300 mah, Samsung S24 4000 mah så 4 gånger är en rätt bra approximation för många användare...
Är den verkligen så bra att du får ut 16 av 20 Ah så är jag positivt överraskad.
Mina powerbanks 20 000 mAh utan märke, ger mig nog två rejäla laddningar av modern Samsung-mobil, men definitivt inte 4 laddningar.

/Patrik
 
Powerbanks är väl lite av en Black Box, där tillverkaren kan försköna specen lite utan att någon märker det. Har inte googlat efter riktiga tester, men det kanske finns.

Annars kan man ju testa själv om man orkar, koppla upp mot ett lämpligt motstånd och med en Amperemätare, och se hur länge som den lämnar konstant ström.
 
Jag har inbillat mig att jag köpte en av de första som kom ut. Närmare 15 år sen nu. Använder den fortfarande. Tror det är på 10w. Laddar dagens smartphones ett par ggr plus en gps-klocka. Har köpt ett par mindre för några år sen men de orkar varken med smarthphone eller gps-klocka. Händer inget. Funderat på en större men hittills brukar den räcka
 
Jag har inbillat mig att jag köpte en av de första som kom ut. Närmare 15 år sen nu. Använder den fortfarande. Tror det är på 10w. Laddar dagens smartphones ett par ggr plus en gps-klocka. Har köpt ett par mindre för några år sen men de orkar varken med smarthphone eller gps-klocka. Händer inget. Funderat på en större men hittills brukar den räcka
Du menar nog inte 10 w då watt är ett effektmått (momentan energi/tid) , du menar nog 10 000 mAh = 10 Ah som är ett energimått.

/Patrik
 
Förutom kapacitet i mAh så finns fler aspekter, som några varit inne på. Hur stor ström kan kraftbanken ta emot när man laddar upp den, och har man en lämplig laddare som kan klara det - dvs hur lång tid tar det ?
Och tvärtom, hur mkt ström kan kraftbanken leverera ut när man laddar någon enhet, och kan denna enhet ta emot detta ? Dvs tid igen.
 
Är den verkligen så bra att du får ut 16 av 20 Ah så är jag positivt överraskad.
Mina powerbanks 20 000 mAh utan märke, ger mig nog två rejäla laddningar av modern Samsung-mobil, men definitivt inte 4 laddningar.

/Patrik
En laddning betyder väl förmodligen 20-90% eller nåt liknande. Sedan får man väl hoppas att en Nitecore för 1500 kr faktiskt har 70-80% av specad kapacitet.

Jag köpte nyligen en tidigare länkad INIU som verkar ligga på runt 70-75% av specad kapacitet. Innan hade jag en Andersson köpt på netonnet som knappt nådde 50%, den lämnade jag tillbaka.
 
Utvecklingen går ju hela tiden framåt, ska man ha bäst prestanda för pengarna så är det antagligen vettigare att köpa flera "lagom stora" (det har också fördelen att man kan ladda en powerbank medans man har den andra med sig, oavsett om man nu laddar den från väggen eller en solpanel).

Men ja, då får man offra lite när det gäller vikt. Vill man ha mest energi till minst vikt får man nog välja nån dyrare modell (och helst ett känt märke, så man vet att man kan lita på kapaciteten). Men då får man också vara beredd på att om ett halvår har det kommit en ny bättre modell för samma pris. Eller att priset på den man köpte har halverats.
Tanken med flera "lagom" stora istället för en enda stor har många fördelar men varför begräsna sig till flera när man kan ha en enda som man själv konfigurerar så att den är "lagom" stor för olika längder på utflykterna.


Både powerbank och laddare ifall man inte har en separat laddare för Li-ion.

Laddar många olika fysiska storlekar på battericellerna så behöver man inte så mycket reservkraft så tar man med sig två celler. Behöver man mycket reservkraft så tar man helt enkelt med sig flera celler och byter allt eftersom det tar slut.

Om man sen "standardiserar" den fysiska storleken på cellerna kan man använda samma celler i powerbanken, pannlampan, ficklampan etc. Kör själv 18650 som passar mina behov perfekt.

Nackdelen är att jag knappast tror att den är IP-klassad så man får se till att hålla den
 
Tidigare turer har jag haft följande system för elektroniken för 2 personer:

Androidmobil i flygplansläge används för navigation och inspelande av rutten med hjälp av OruxMaps (konfigurerad att endast spara en punkt var 60e sekund/200 meter). Mobilen används även för fotograferande och ibland för att slå upp något på offline Wikipedia (Kiwix). Mobilen gör av med mellan 10%-25% batteri per dag beroende på vandringslängd och hur mycket fotograferande som görs. Inför Försöker ligger i spannet 55%-80% av mobilens laddnings när jag är på tur. Detta innebär att jag laddar varje eller varannan dag.

Rutin för att ladda mobilen är att jag stoppar mobil och powerbank i innerficka innanför dunjackan (minst 15-30 minuter för jag påbörjar laddning) så att dessa uppnår "inomhus"-temperatur (någonstans i spannet 20C-30C) för att minska den inre resistensen -- både i mottagarbatteriet (mobil) likväl som i givarbatteriet (powerbankens batteri) -- detta för att öka effektiviteten av laddningen. Dvs: mindre av den lagrade energin ska gå åt till att värme upp respektive batteri.

Oftast går jag i slutet av augusti/början av september. Typiskt antal dagar är 9-11. Beroende på tur så har ibland pannlampa behövts för att vandra efter solen gått ner pga befunnit mig på ej lämpligt ställe för läger vid mörkrets inbrott.


Efter att ha noterat att jag på varje fjällvandring sedan 2017 har haft minst halva kapaciteten kvar på powerbanken när jag åter nått civilisationen och dessutom endast på en vandring använt båda reservbatterierna så ändrade jag utrustningen något inför denna säsong.

Jag bytte jag ut Zendure A6PD (som förövrigt är en fantastisk kvalitetsprodukt, dock saknar den IPXX-skydd mot fukt) mot en Nitecore NB10000 rev2 på 10000mAh (har IPXX stänkskydd). Dessutom tar jag nu endast med ett reservbatteri till pannlamporna. Årets vandring var endast på 7 dagar och hade ca 25% kapacitet kvar i powerbanken när jag åter nådde civilisationen.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
behedwin Bästa powerbank för långresa Utrustning allmänt 64
Snödrivan Bästa tape som nödlagning ? Utrustning allmänt 29
hsp Vattenfilter minsta underhåll bästa märket och modell Utrustning allmänt 5
hej.nick Bästa 2-mannatält för lättare vandring Utrustning allmänt 28
majjen Bästa batterierna till min GPS? Utrustning allmänt 8
Nosse Bästa och drygaste tänd bränslet för brasan? Utrustning allmänt 11
anders. Bästa snöskorna? Utrustning allmänt 7
antongrahn -Vad är era bästa knep? Utrustning allmänt 12
cybiont Bästa ryggsäcken Utrustning allmänt 21
croby Bästa tipsen på vandringsskor/kängor! Utrustning allmänt 11
avslutatmedlemskap160620 Bästa skyddet över kikare Utrustning allmänt 11
Hjärter Kung Bästa vattenblåsan, vätskesystemet, camelbaken Utrustning allmänt 12
Vintervilan Gränsfors - Bästa smeden? Utrustning allmänt 26
Arjeplog94 Bästa och roligaste uteköket att ha med på vandring? Utrustning allmänt 11
tompa_m Och bästa mjölkflaskan är... Utrustning allmänt 19
perdavid Bästa termosen? Utrustning allmänt 37
fotografiskt Dina bästa tips och trix Utrustning allmänt 10
Coachmike Bästa och säkraste vattenfiltret! Utrustning allmänt 31
FruNalleman Och bästa vattenflaskan är...? Utrustning allmänt 87
desireman Bästa vandringsryggsäcken? Utrustning allmänt 28
Tocaermo Bästa tvättmedel? Utrustning allmänt 12
Erik_Svensson Bästa och sämsta köpet 2008? Utrustning allmänt 26
ChristerMattsson Bästa märket på multiverktyg: Röstning! Utrustning allmänt 16
ChristerMattsson Bästa multiverktyget? Utrustning allmänt 63
dabac Bästa campingpannlampan Utrustning allmänt 1
Martin Fjäderlätt Världens bästa friluftsbutiker på en karta! Utrustning allmänt 31
Christian_sunrise Det bästa sättet att packa inför kajaking?? Utrustning allmänt 2
igs Bästa smeten till kängorna??? Utrustning allmänt 7
lignell01 Vilken är Din bästa pryl? Utrustning allmänt 21
Kalle E Friluftsentusiastens bästa londontips Utrustning allmänt 4
pher_ Bästa tallrik ? Utrustning allmänt 17
johanl Bästa fickradion på fjället? Utrustning allmänt 23
ceciliaw Bästa sättet att göra upp eld? Utrustning allmänt 31
asp Bästa multigrej? Utrustning allmänt 2
ebh Bästa lågprissäcken? Utrustning allmänt 6
Rinte Powerbank Utrustning allmänt 3
majkelsson Ladda petzl core via powerbank Utrustning allmänt 7
Knallarn Powerbank Utrustning allmänt 52
Salmiak Powerbank som laddar vid låga amperetal? Utrustning allmänt 30
vandrafjäll Powerbank som tål kyla Utrustning allmänt 24
avslutatmedlemskap160620 AA batterier i Powerbank ladda kamera Utrustning allmänt 8
pelka GP powerbank! Utrustning allmänt 30

Liknande trådar

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg