Baka själv!!!
Hejsan,
Detta är ett tips i dubbel mening om man ska leka med ord. För givetvis är det bästa sättet att säkerstäla att brödet man äter är både gott och nyttigt baka sitt bröd hemma och det är långt ifrån så krångligt som man kan inbilla sig om man aldrig testat själv.
Men det jag egentligen vill tipsa om är att baka sitt eget bröd när man är ute och vandrar. Vi började med detta för typ 2.5 år sedan nu då vi skulle göra en längre höstvandring (21 dagar...). I detta läge blev de gamla alternativen medhavt mjuk eller knäckbröd inte längre praktiskt genomförbara, pga vikt + utrymme. Så istället tog vi tjuren vid hornen och började baka brödet i fält. Och resultatet blev så lyckat att vi kört med detta koncept till 100% sedan dess. Det är godare (anser vi i alla fall...), lättare och mycket mindre utrymmeskrävande än något annat brödalternativ som går att hitta!!!
En typisk brödsats som ger en rejäl macka som jag och frun delar på innehåller:
6 gram torrjäst, 75 gram rågmjöl, 25 gram dinkel, vete eller exempelvis skrädmjöl (dvs 100 gram mjöl sammanlagt), c:a 1 tesked salt, + lite frön eller russin eller annat som ger brödet karaktär.
Bakningsprocessen går till enligt följande:
På kvällen värmer vi upp vatten på köken så att det blir varmt men inte hett, typ 40-50 grader i runda slängar. Sen häller vi brödsatsen i en kastrull/bunke (eller direkt i stekpannan). Sen häller man i lite vatten, blandar runt (frun brukar använda ett finger för att inte kladda ner hela handen), lite mer vatten, blanda runt osv. När degen är klar ska den vara lite blötare än en typisk deg som man gör hemma.
När degen väl är klar häller vi olja i stekpannan (som helst ska ha teflonbeläggning, annars bränner brödet gärna fast i steg 3...), "bakar" ut degen (läs petar med ett finger som man doppar i oljan till den fått rätt form) till en riktigt tjock pannkaka i stekpannan. Sen lägger man bara en kastrull upp och ner som ett lock över brödet och låter brödet kalljäsa över natten.
På morgonen bakar vi sedan bröden på mycket låg värme medan vi äter frukost. Det vi gjort hittils är helt enkelt att bara steka brödet i en rejäl skvätt olja så det nästan blir som friterat. Man låter det steka i typ 10-15 minuter på en sida, sedan vänder man det och steker på den andra. Brödet ska bli gyllenbrunt till färgen på bägge sidor, då är det perfekt!!! Men jag har även läst ett tips om att man kan ha kvar kastrullen upp och ner även då man steker, vilket ska medföra att det blir lite som en ugn.
Hur som helst blir slutresultaten ett knaprigt högenergibröd som oftast är nästan löjligt gott att äta. Vårat vanliga pålägg är helt enkelt att hyvla på rejält med smör på mackan.
/ Stefan