• Om "Fritt Forum"
    Det här forumet är för diskussioner som ligger helt utanför Utsidans intresseinriktning. Huvudsyftet är att moderatorer skall kunna flytta hit trådar som startats i andra forum, men som har bedömts inte passa in där men ändå har en intressant diskussion igång. Men det är också möjligt att starta nya diskussioner här, så länge de inte bryter mot forumets regler.

    OBS!
    Diskussioner och inlägg i det här forumet visas inte på Utsidans förstasida eller på Vad är nytt-sidan, så är du intresserad av diskussioner som ligger utanför Utsidans inriktning bör du själv bevaka forumet (mha Bevaka-knappen.

Att förstå världen omkring oss

"Att förstå världen omkring oss har genom historien överlämnats åt vise men som med hjälp av antingen religion eller filosofi kontemplerat över den. De senaste tvåhundra åren har vi låtit naturvetenskapens vise män få tolkningsföreträde. Gemensamt för dem alla har varit att de stillasittande har låtit sina intellekt tolka och förstå. Samma förhållande har rått inom de olika fält av samhället som strävar att förstå den enskilda individen eller världen som helhet som inom konsten, etnologin och så vidare.
Alltid har vi underordnat oss huvudets diktatur. Men en förändring är på gång!

Den nya människan nöjer sig inte med att intellektuellt förstå sin omgivning utan eftersträvar att även begripa den fysiskt. Detta står inte i motsats till att intellektuellt betrakta den, utan är ett sätt att uppgradera vår förståelse.
Den stora förändringen tog sin början i och med att idrott och friluftsliv blev en del av vår vardag. Den akademiska världen reagerade starkt negativt på detta och lyckades också, genom att skapa särskilda sociala koder för den akademiska sfären, hålla sina led fria från individer som hade upptäckt den fysiska varseblivningen av världen. Men intellektets diktatur har sakta upplösts och den nya varseblivningen stärker nu sina positioner i alla delar av samhället.

Den dag då huvud och kropp tillsammans kan uppleva och kontemplera över världen, människan och samhället kommer en ny och friskare människa att födas."
 
Människan har alltid begripit sin omgivning fysikt. För bara 40 år sedan begrep man den så oerhört mycket mer än vad en massrörelse av den nya filosofiska skolan “fysisk förståelse av sin omgivning” någonsin skulle kunna åstadkomma. Men visst behövs det mer “fysikt förståelse”. T.ex. grupperingar av teoretiska naturvänner från städerna som tar fram gumistövarna en gång om året och ska ut och “värna” roar mig inte. Eller det gör de ju också, men på ett annat plan.

Naturvetenskap och förståelse av hur naturen fungerar på maskinell nivå står inte heller i något motsatsförhållande till den andliga förståelse man får av att vistas i den. Inte heller förtar filosofers filosoferande ens egna förståelse. De får gärna filosofera. Det citerade stycket verkar inte så måttligt anti-intellektuellt, men för den skull inte ointressant. Och då är det givetvis någon världs-kloking som står bakom det...
 
lapetter; sa:
Det citerade stycket verkar inte så måttligt anti-intellektuellt, men för den skull inte ointressant. Och då är det givetvis någon världs-kloking som står bakom det...

Därav min fråga, ty vis av erfarenhet så kan citatet komma från Gandhi, Hitler eller i praktiken vem som helst. Lösryckta citat är ju svåra att se i ett sammanhang ;)
 
Håkan K; sa:
Synd, det hade varit kul om vi äntligen hade haft en intellektuell människa här...

Ja, för då hade man ju på allvar kunnat argumentera emot hennes inskränkta inställning (om citatet ovan är hennes). :)
Bara för att hon råkade leva mitt i industrialiseringen med löpandebandjobbande slavar i tegelfabriker under en kolgrå himmel så betyder det ju ändå inte att det hon hyllar - "idrott och friluftsliv" - är något annat än moderna, bristfälliga, surrogat till det som har varit människans vardag i hundratusentals år.

Hon bekämpar modernism med modernism, och det "nya" hon snackar om är helt enkelt det gamla.