Är det jantelagen som spökar?

Jag måste säga att jag ibland blir en smula irriterad på den negativa attityd som en del svenskar visar gentemot sin egen natur. Funderar ofta på om det är så att jantelagen är så djupt rotad i sinnet hos folk att det helt enkelt är svårt att komma över denna överdrivna mjäkighet och dumsnälla "ödmjukhet" som gör sig gällande lite här och var. Tänkte lufta lite av denna frustration här på forumet och se om någon eventuellt känner igen vad jag syftar på.

Vi kan ju börja med det utnämnande som vår svenska skidort Åre fick av tidningen Condé Nast Traveller för ettpar år sedan. I deras lista på världens tio främsta skidorter fick Åre en klar plats bland världsorter som Whistler, St. Moritz och Aspen. Den brittiske skribenten skrev en lång och trevlig artikel om varför just Åre blivit utsedd till en av världens tio bästa. Han hyllade ortens utveckling och vad man faktiskt lyckats fått ut av berget och dess potential. Reaktionen från svenska läsare? Klagomål och förnedrande kommentarer om Åre.

Innan jag fortsätter så kan jag ju säga att jag också blir förvånad över att se Åre rankad så högt och bland så kända orter. Jag har varit i både Åre och alperna, och det är självklart en annan känsla att åka utför bland berg som är större och brantare än fjällen i Jämtland. Vädret är ofta bättre i alperna, och snön likaså. MEN!!! De faktorerna är ju inte alltid allt, och där känns det som att vi svenskar är dåliga att uppskatta vad vi har. Varför kan man som svensk inte glädjas åt att människor som kommer utifrån våra gränser ser en tjusning med våra lite mer ödmjuka berg och den mäktiga vildmark som breder ut sig omkring? Varför kan vi som svenskar inte inse att vi faktiskt lyckats göra ett, med internationella mått mätt, litet berg till någonting som lockar turister från andra länder? Vad tjänar vi som svenskar på att ringakta våra egna prestationer med motivationen att det finns något annat ute i världen som är "bättre"? Kort sagt: vad är det för fel på att vara glad över att få en utmärkelse av det slaget? Är det fel att vara stolt över sin natur, bara för att man inte har de största bergen eller den pudrigaste snön? Nej, såvida man inte högaktar jantelagen.

Ett annat exempel: STF:s medlemstidning damp ner i brevlådan för ettpar dagar sedan. I den fanns en bilaga som heter "Vandringsresor" som erbjuder trevliga resmål till alperna och andra destinationer. Är själv intresserad av att åka ner till alperna och se mig om lite mer, så jag börjar bläddra. I tidningen får man dock ideligen se olika typer av citat som naturligtvis antyder att alperna är bättre än de skandinaviska fjällen. Marknadsföring såklart, men även här undrar jag om det verkligen är ett nödvändigt ont att nedvärdera den egna naturen för att vinna kunder? En skribent från Expressen citeras friskt vid de vackra alpbilderna, och det står saker som "Det är omöjligt att inte jämföra med svensk fjällvandring och här vinner Alperna med hästlängder", och "Inga mygg. Inget frystorkat käk eller tung ryggsäck. Bara solsken och blommande Alper". På flera ställen tar man upp just den "myggfria, friska luften" som om svenska fjällen enbart handlar om just mygg och dåligt väder. Och som om luften i fjällen inte var frisk.

Visst, det är ju självklart att alperna är bedövande vackra och generellt mer majestätiska än våra egna fjäll. Det är en "no brainer" som man brukar säga. Men varför är den svenska marknadsföringen sådan, att den skall nedvärdera hemlandets förutsättningar och på så sätt lyfta fram andra platser? Räcker det inte med att bara lyfta fram skönheten i alperna? Tror de att vi är dumma och inte förstår skillnaden annars? Knappast troligt. Snarare är det väl så att man kommit på det här med jantelagen och använder den i sin marknadsföring. Eller, det är så jag upplever att man tänker i alla fall. Måste också lyfta fram en personlig protest mot citatet från Expressen: alperna vinner inte alls med hästlängder över fjällen. Inte i mitt tycke. Att vandra i tex Sarek är en unik upplevelse som man inte kan få någon annanstans i Europa. Inte på det sättet. Inte med den vildmarken. Nu luftar jag en fördom, men skriver man så som ovanstående Expressenskribent gjort, har man antagligen bara vandrat nån enstaka gång i fjällen och prickat in en regnig vecka, bara för att med gott samvete kunna skriva som man gjorde. Vädret är ett gissel i fjällen, men som alla redan vet: "det finns inga dåliga väder, bara..."

Slutligen ett exempel som jag konfronterades med igår. Råkade se att Sverige rankats som världens fjärde bästa resmål 2014 av Lonely Planet. Detta uppmärksammades i bland annat Nyhetsmorgon på TV4 där man intervjuade VisitSweden:s marknadschef (eller en liknande befattning). Inslaget började på ett helt ok sätt med orden "nu har vi anledning att glädjas" etc. Men det bara måste väl komma någon kommentar som lyfter ner oss på jorden igen, eller jag menar, trycker ner oss i jorden där vi hör hemma :) Javisst. En av programledarna, Jenny Strömstedt, frågar i intervjun "är det här resultatet av att ni på VisitSweden då har jobbat hårt med att lansera... eller mutat nån.. eller ja, vad tror du att det baseras på?" Mutat nån? Jo jag tackar. Det kanske bara var en olycklig formulering, men jag tycker ändå det speglar hur man som svensk "skall" se på sina internationella framgångar när det gäller vår natur och kultur. Enligt jante i alla fall.

Dessa exempel jag nu tagit upp tycker ni kanske inte känns så extrema, men tänk efter. Skulle andra länder uttrycka sig likadant om sig själva? Jag upplever ofta att många andra länder är betydligt mer självsäkra, bejakande och positiva beträffande sina internationella framgångar. Ta finnarna som exempel. De har inte mycket dramatisk natur, men de lyfter istället upp vildmarken, de djupa skogarna, snön och norrskenen. Alla dessa faktorer är skönheter i sig, och vi i Sverige har ju enorma förutsättningar på samma områden, plus att vi har en unik och vacker fjällkedja som ramar in allt detta.

Vad tycker ni andra? Är jag bara en gnällig smygpatriot som sitter och ojar mig över oväsentligheter? :) Eller tycker ni kanske det ligger något i det jag försöker lyfta fram? Vill gärna tillägga att det naturligtvis finns två sidor av myntet, och att många svenskar verkligen visar hänsyn och vördnad för vår natur. Det är väl mer den offentliga synen jag riktar mig mot. Jag upplever att det då och då går över i en sorts självspäkning när det kommer till hur vi jämför oss med andra länder. Och särskilt när det handlar om naturen av någon märklig anledning (kanske för att just den ligger mig så varmt om hjärtat). Sitter vi inte på en enorm guldgruva vad beträffar naturen? Har vi inte mycket av Europas sista vildmarker inom landets gränser? Låt höra vad ni andra tycker och tänker :)

Ganska enig med dig. Vi bor i ett fantastikst land och den svenska naturen är en skatt utan dess like. När det gäller naturupplevelser blir endast brädad av ett land; Norge.

Men vi måste vårda den här skatten ömt. För om den är värd 100000000000000000000000000 kr idag kommer den vara värd 100000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000 kr imorgon.

Så stopp för vindkraftparker, gruvor och annat ofog i den svenska naturen.
 
Det finns alltid folk som vill gnälla och klaga, de är väl oftast inte så många, men väldigt högljudda.
Jantelagen är väl inte så stark längre, lyckligtvis, men frågan jag ställer mig själv är varför vissa människor lärt sig att bara finna fel. Har sett många människor av olika nationaliteter som kommer till underbara hotell eller resemål och går med mungiporna vid knävecken och letar fel, det närmaste de kommer ett leende på hela semestern är när de hittar något att klaga på. Jag förstår inte vad de tänker på, varför de överhuvudtaget reser, det går ju alltid finna ett dammkorn eller en insekt om man letar tillräckligt. Vilken glädjelös tillvaro, att bara få bekräftelse genom att finna det negativa..

Bara för att klargöra, detta syftar inte på någon i tråden, men på den typen person som kommenterar och nedvärderar som det pratas om i trådstarten.
 
Ganska enig med dig. Vi bor i ett fantastikst land och den svenska naturen är en skatt utan dess like. När det gäller naturupplevelser blir endast brädad av ett land; Norge.

Kul att det finns fler som håller med :)

Beträffande Norge håller jag delvis med dig: de har generellt en mer dramatisk natur, absolut, men vad beträffar vildmark brädas även de av Sverige. Det är få länder i Europa som kan mäta sig med Sverige ur vildmarksperspektiv (och då räknar jag inte Ryssland som europeiskt). Möjligen Finland. Men om man skall sammansätta komponenterna genuin vildmark och dramatisk natur finns det i min mening inga andra europeiska länder som faktiskt kan erbjuda det på samma sätt som Sverige.

Till och med en del norrmän har insett detta. Läs och begrunda bloggartikeln "Det finnes ikke bare en Jotunheim": http://peakbook.org/tour/38826/Topptur+i+P%C3%A5rtemassivet.html
 
Sen finns det ett märkligt försvarande av Fäderneslandet som gör att vissa skribenter läser mitt stundtals inlagda Sverige är fantastiskt som kritik över landet, tvärtom vi har det bra här, om det bara inte var för vädret;)
 
Vem säger det bättre än Alf Robertsson:

http://www.youtube.com/watch?v=-L4m6YTnbn8

När jag skummar igenom kommentarerna till videon så slår det mig hur många som handlar om Sverigedemokraterna och mångkultur. Mitt land av Alf Robertsson handlar om hur fin den svenska naturen är. Den har alltså inget med invandrare och rasism att göra men ändå får många de associationerna. Kan det vara så att svenskar helt enkelt är rädda att bli uppfattade som rasister om de uttrycket kärlek för sitt land? Vi har tyvärr en lång tradition av högerextrem nationalism i Sverige. På 80-talet "kidnappade" BSS den svenska flaggan. Idag har vi Sverigedemokraterna.
 
Vi

kan vara glada för att andra uppskattar att frilufta och turista i Sverige.

Det är nog så att argumenten för Sverge som turistland är lättare för besökare att formulera.

Jag uppskattar att turista utrikes för att mycket är annorlunda än hemma i Sverige på samma sätt som jag uppskattar att turista i Sveriges olika miljöer för att dessa miljöer är annorlunda än de jag har på dagstursavstånd hemifrån.

Det jag uppskattar mest är egentligen det jag har alldeles utanför knuten för att det är så enkelt att utnyttja. Om t ex Nackareservatet och Stockhoms skärgård är värt en resa för turister från andra länder är för mig jättesvårt att bedöma.

Thure
 
Problem - eller tillgång?

(...) Det jag vill belysa med mitt inlägg är att vi nedvärderar vår egen natur helt i onödan. (...)
Till största delen säkert vanlig banal hemmablindhet - en allmänmänsklig egenskap. Men jag delar din upplevelse av att detta inte är hela förklaringen, utan att här finns specifika kulturella särdrag, som verkar förstärkande.
De kan ju ta sig så fåniga uttryck, som du beskriver (TV4-reportern), men i grunden uppfattar jag dem som ett uttryck för något väldigt positivt. Hoppas exemplet nedan förklarar hur jag tänker:

Jag har ett i ett antal omgångar varit först deltagare, och sedan lärare på en årlig arkitektur- och stadsbyggnads-workshop för nästan färdiga arkitektstudenter från ett antal länder. Vi ställdes inför komplexa problem i en uråldrig men delvis förslummad italiensk stadskärna. Öppenhet och förmåga att gå utanför sin egen kultur var nästintill en förutsättning för att ens komma igång med arbetet. Och vet du vad som visade sig?
  • De amerikanska studenterna var helt utslagna av kulturchocken och antingen fick total ritkramp, eller fick ur sig isolerade storhetsvansinniga objekt som totalt saknade varje förhållningssätt till den plats de jobbade på.
  • Sydeuropéerna (katalaner, italienarna själva) var självsäkra, drivna, ritade vackert som gudar, citerade antika och postmoderna filosofer... och fick inte ur sig särskilt mycket, som var praktiskt genomförbart.
  • Belgarna och holländarna överväldigades av uppgiftens politiska/sociala aspekter till den milda grad, att de inte förmådde presentera några fysiska/rumsliga lösningar alls, utan levererade en skriven analys.
Det var de ytligt sett lågmälda och föga teoretiskt/filosofiskt belästa svenska studenterna, som visade mest av den lyhördhet, ödmjukhet och förmåga att ifrågasätta sina invanda föreställningar, som uppgiften krävde - samtidigt som de vågade lita på sin egen yrkesskicklighet. Deras projekt blev både färdiga i tid, genomförbara i praktiken, och framför allt helt enkelt bäst, med en stark relation till platsen de jobbade på och dess speciella förutsättningar.
Detta hände inte bara någon gång, utan år efter år.
Den kloka italienska celebritet, som startat hela workshop-serien, sammanfattade till slut läget med att "ni svenskar har en lyssnande attityd, som jag skulle önska mer av hos både mina egna studenter och hos världens mer arroganta arkitekturgurus".

Att det även var flest ur de svenska grupperna, som samtidigt hann bli ihop med italienska flickor/pojkar, kanske man kan se som ett uttryck för samma öppna sinne ;).

Om fåniga reporterrepliker är priset för denna kulturellt specifika (?) förmåga till självreflektion, så tycker i alla fall jag att det är ett väldigt billigt pris.
 
Det Johanna beskriver är vad jag upplevt med Svenska utlandssoldater lågmälda, effektiva och med en enorm förmåga till anpassning oavsett krav. Jo jag vet att det togs ur ett skrap över medel men jag hade tillfälle att jämföra med andra nationers rätt ofta. Klart trevliga och effektiva att ha med sig i de flesta situationer.
 
Nu har jag inte läst alla kommentarerna men om inledningstexten tycker jag följande efter att ha googlat jantelagen... "Jantelagen formulerar i ord den oskrivna lag, som säger att man inte får sticka upp och tro att man är bättre än andra på något sätt." Och det är väl inte det som har skett här. Förstår faktiskt inte den kopplingen.

1. Åre. Jag tror så här. Om man har åkt mycket skidor i både Åre och i Alperna så har man antagligen den uppfattningen att Alperna är mycket bättre. Den uppfattningen har även jag efter bara några få resor till Alperna och en handfull gånger till Åre. Så om någon gör en lista som man tycker är fel är det väl en naturlig reaktion att man framför sina åsikter. Rent krasst så är Åre skit i jämförelse även om jag tycker att Åre är bästa skidorten i Sverige. Utan att vara expert i ämnet så misstänker jag att listan inte är seriös och att det då kommer en reaktion från insatta är väl bara bra.

2. Marknadsföring av Alperna. Tycker Din tolkning är lite konstig. Om man skriver att det är frisk luft i Alperna så betyder inte det att luften i Sverige inte är frisk. Självklart att de lyfter fram fördelarna med Alperna i reklam för just Alperna. Det finns många fördelar med att vandra i Alperna. Och det finns andra fördelar med att vandra i Sverige. Hatar man mygg passar ju Alperna bra. Gillar man folktomma områden passar Sarek bra. Jag tycker att det är kanon att det finns olika typer av vandring att välja mellan.

3. Lonely Planets lista. För det första så tycker jag kopplingen till Jantelagen är lite långsökt. Det är ju inte VisitSweden som har gjort listan. För det andra så tycker jag att Sverige är ett jättebra resmål även om det är dyrt. Men att det skulle vara världens fjärde bästa håller jag inte med om. Det beror ju naturligtvis på vad man gillar. Men om varje land räknas som ett resmål så kan jag lätt rabbla upp ett gäng intressantare länder. Kina, USA, Nya Zeeland, Australien, Thailand, Nepal, Indien, Japan, Island, Argentina bara för att nämna några av mina favoriter. Lonely Planet kommer ju med nya listor varje vecka och de gånger jag har kännedom i ämnet så är det ofta ren rappakalja. De har ju t.ex GR20 som världen bästa vandringsled och det är den knappast (http://www.lonelyplanet.com/australia/tasmania/travel-tips-and-articles/76228).

Här är listan Du refererar till. Det enda som är säkert med den här listan är att nedan länder inte kommer att vara med på motsvarande lista nästa år.

Top 10 countries for 2014
1. Brazil
2. Antarctica
3. Scotland
4. Sweden
5. Malawi
6. Mexico
7. Seychelles
8. Belgium
9. Macedonia
10. Malaysia

(http://edition.cnn.com/2013/10/29/travel/lonely-planet-best-destinations/)

Men jag håller med Dig om att frågan till VisitSweden om de mutat någon inte var speciellt bra om den inte baserades på fakta.
 
Jante sitter djupt i den Svenska folksjälen. Vi har väldigt svårt att uppskatta vårt eget land och även dom produkter som tillverkas i landet. När jag jobbade för Trapper blev våra produkter aldrig omnämda eller testade av Svensk Paddelmedia. Ganska otroligt egentligen tänk en tysk eller amerikansk tidning som aldrig nämner Prijon, Lettman alt Wilderness.

Men som typiska Svenskar var detta ingenting som vi låg sömnlösa om nätterna och grubblade på. Det räckte långt med de nöjda kunder vi hade. Men ändå ganska otroligt om man tänker efter.

Svenskar tycker ofta att det som är utländskt är bättre typ lite mer "osvenskt" sexigt. Ser man på andra marknader är detta ganska unikt.

Eftersom jag är väl förtrogen med Jante brukar jag inte hålla igen det är alltid kul att se reaktionerna.

Hans Friedel
 
Jante sitter djupt i den Svenska folksjälen. Vi har väldigt svårt att uppskatta vårt eget land och även dom produkter som tillverkas i landet. När jag jobbade för Trapper blev våra produkter aldrig omnämda eller testade av Svensk Paddelmedia. Ganska otroligt egentligen tänk en tysk eller amerikansk tidning som aldrig nämner Prijon, Lettman alt Wilderness.

Men som typiska Svenskar var detta ingenting som vi låg sömnlösa om nätterna och grubblade på. Det räckte långt med de nöjda kunder vi hade. Men ändå ganska otroligt om man tänker efter.

Svenskar tycker ofta att det som är utländskt är bättre typ lite mer "osvenskt" sexigt. Ser man på andra marknader är detta ganska unikt.

Eftersom jag är väl förtrogen med Jante brukar jag inte hålla igen det är alltid kul att se reaktionerna.

Hans Friedel

Nja är Du verkligen rätt ute nu?
Nu är jag inte speciellt bekant med jantelagen. Ordet låter minst sagt töntigt. Men Volvo är ju jättepopulärt på de svenska vägarna. Matbutikerna skriker ut skyltar om svenskt kött etc. Hilleberg, Primus, Haglöfs är också jättepopulära. Ingen gedigen undersökning bara lite reflektioner. Å andra sidan tyckte folk att jag var en mupp när jag gillade ABBA som liten :)
 
Jante sitter djupt i den Svenska folksjälen. Vi har väldigt svårt att uppskatta vårt eget land och även dom produkter som tillverkas i landet. När jag jobbade för Trapper blev våra produkter aldrig omnämda eller testade av Svensk Paddelmedia. Ganska otroligt egentligen tänk en tysk eller amerikansk tidning som aldrig nämner Prijon, Lettman alt Wilderness.

Men som typiska Svenskar var detta ingenting som vi låg sömnlösa om nätterna och grubblade på. Det räckte långt med de nöjda kunder vi hade. Men ändå ganska otroligt om man tänker efter.

Svenskar tycker ofta att det som är utländskt är bättre typ lite mer "osvenskt" sexigt. Ser man på andra marknader är detta ganska unikt.

Eftersom jag är väl förtrogen med Jante brukar jag inte hålla igen det är alltid kul att se reaktionerna.

Hans Friedel

Svenskar älskar att se och uppleva andra kulturer, men de startar dagen med Löfbergs Lila och gläder sig åt att umgås på ett osvenskt sätt, men ändå verkar svenskar oftast prata med andra svenskar utomlands.
Det är lätt att generalisera, men svenskar både älskar sitt land och livsstil och vill komma bort ifrån den ibland, men inte allt för långt bort är min erfarenhet.

Jag paddlar sällan och läser aldrig paddeltidningar, så jag får bara tro på ditt ord att de aldrig recenserar svenska märken, men från andra friluftstidningar verkar det som att alla test av utrustning alltid innehåller svenska alternativ, Haglöfs, Hilleberg, Trangia, Primus, Peak Performance, mm. mm.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Kasgus01 Vad är detta för fjällrävensovsäck? Allmänt om friluftsliv 3
Picea Är det tillåtet att ta ut avgifter på ställen där allemansrätten gäller? Allmänt om friluftsliv 314
Elvah SJ - bara en resa är bokningsbar då jag tänkt åka Allmänt om friluftsliv 19
Livetiskuggan Vad är vanligast? Allmänt om friluftsliv 9
Anders Hermansson Debatt: Är allemansrätten hotad? - av ett uppluckrat strandskydd Allmänt om friluftsliv 74
Anders Hermansson Debatt: Är friluftsvärlden en manlig domän? Allmänt om friluftsliv 24
HasseQ Folk är klena nuförtiden ? Allmänt om friluftsliv 40
thureb Grå burk. Vad är det? Allmänt om friluftsliv 5
veni Hur nöjda är ni med organiserade gruppresor till avlägsna platser, ex. Kilimanjaro? Allmänt om friluftsliv 6
Ulke Vad är ett Akka 3 anno -92 värt? Allmänt om friluftsliv 5
fowwe Är friluftslivet i fjällen jämställt? Allmänt om friluftsliv 103
AndersSupertramp Jag är skitnödig - hur gör jag ... Allmänt om friluftsliv 9
WildlifR Nån som är sugen på en överlevnadsresa i naturen ca 1 månad (helst en tjej) Allmänt om friluftsliv 1
Alexxx08 Hur farliga är myr? Allmänt om friluftsliv 5
daniellaa Solcell driven power bank är det nödvändigt? Allmänt om friluftsliv 40
Tundraman Vad är friluftsliv för dig.... Allmänt om friluftsliv 13
HannesB Vilken kniv är bäst? Allmänt om friluftsliv 33
stenblock Allemansrätten är jättebra Allmänt om friluftsliv 45
cc22 Kläder när det är kallt Allmänt om friluftsliv 29
veni Är det här en i iordninggjord tältplats? Allmänt om friluftsliv 4
seobserver Är risktagandet förändrat i friluftslivet? Allmänt om friluftsliv 31
saraabeiramar Säkerhetsutrustning på vinterfjället- när är vad nödvändig? Allmänt om friluftsliv 18
Det är då det stora vemodet rullar in Allmänt om friluftsliv 15
Jimsson Är detta en sik? Allmänt om friluftsliv 12
Gamling Hm, är jag gnällig eller har folk blivit lata? Allmänt om friluftsliv 41
Schneeberger Gå iland där någon redan är? Allmänt om friluftsliv 41
tomhylsan Vandring är bra för hjärnan Allmänt om friluftsliv 3
Siol Köpa kängor, men står att dom bara är för korta turer? Allmänt om friluftsliv 4
Polarnatt Är vi skrockfulla? Allmänt om friluftsliv 14
Still Alive Hut vanligt är vandring utanför leder på låglandet? Allmänt om friluftsliv 24
stenblock Anser jägare/fiskare att vandring är meningslös hobby? Allmänt om friluftsliv 37
greendanger Fjällrävens grundare Åke Nordin är död Allmänt om friluftsliv 2
Kal-P-Dal Är elden ett MÅSTE? Allmänt om friluftsliv 156
SkogCarro Vad är "Dörn"? Allmänt om friluftsliv 5
johan.danforth Vilka blommor är detta? Allmänt om friluftsliv 18
Softboll Vilket är det största problemet vid längre vandringar/ camping? Allmänt om friluftsliv 13
GustavF. Att respektera naturen, vad är förnuftigt? Allmänt om friluftsliv 79
Piffy Vem är Friluftsmänniska ? Allmänt om friluftsliv 21
glenn o.c. Hur viktigt är friluftslivet för er Allmänt om friluftsliv 17
goldy_a Är det normalt att vara ensam? Allmänt om friluftsliv 180
Tvivlaren Bildfråga, Varifrån är bilden? Allmänt om friluftsliv 3
Mike C Vad är detta? (bifogad bild) Allmänt om friluftsliv 5
PetNor Tågpriser till fjällen är hutlösa, eller? Allmänt om friluftsliv 22
päeng Vad är detta? Allmänt om friluftsliv 4
jonnya När är det myggsäsong i Norrland/Lappland? Allmänt om friluftsliv 11
hassex Så kan det gå när inte Mamma är med Allmänt om friluftsliv 20
Akkajonte När är du i fjällen ? Allmänt om friluftsliv 5
seon Äventyr, vad är det? Allmänt om friluftsliv 21
asp Nu är det bevisat Allmänt om friluftsliv 2

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg