Svar till ´bergholm ´
Om man skulle råka behöva en kniv av den typen så är A1 ett gott val. Utmärkt stål, utmärkt design på bladet, utmärkt material i handtag, utmärkt utförande på slida. Bra hantverk. Och faktiskt, i jämförelse med många utlänska motsvarigheter, ett riktigt bra pris (även om man betalar svensk moms). Dock är den för stor för att vara bra som kniv, en liten yxa är bättre att hugga med och bladvinkeln på slipningen lite för tvär för att den ska kännas riktigt vass. Visst kan man med den typan av vinkel få fram en skärpa - särskilt om man inte polerar eggen utan låter den vara lite "rå" - som gör att man kan skrapa (SKRAPA) bort några hårstrån på underarmen. Men en extremt hållbar egg på en grov kniv med tjockt och tungt blad slipar man inte upp för att briljera i träsniderier med. Man accepterar att den aldrig blir riktigt "vass".
En modern morakniv (10 cm blad, ´halkfritt´ skaft) för 50-60 kr + en liten (gärna billig) är yxa är ett mera praktiskt alternativ. Men för den som av någon anledning verkligen behöver mera ÖVERLEVNAD, så är A1 ett gott och bokstavligt(!) tungt val.
Fällknivens "F1" har lite grand samma nackdelar som A1 men mer praktisk i storlek. Utförandet är utmärkt i allt utom att det tjocka bladet känns lite tungt och klumpigt. Stål och design på bladet är bra, men man vill gärna slipa upp en extremt robust och hållbar egg i stället för en lite tunnare och vassare. Är man ute efter extremt hållbart, är F1 alltså OK, vill man ha en bra och "vass" friluftskniv är en billig kniv i Sanviksstål (och lite tunnare blad) också helt OK, t.o.m. är det så att funktionaliteten på det tunna bladet normalt sett är bättre. Känns vassare, den raka slipfasen gör att den skär betydligt bättre i trä etc, lättare att slipa/underhålla.
Beträffande hållbarhet/robusthet på eggen, så beror den i praktiken mer på eggvinkel än på stålkvalité och härdning, men visst har de mycket dyra specialstålen en liten fördel. Men kom alltid då ihåg att är stålet hårt härdat kan man inte slipa upp en tillräckligt tunn egg för få fram "riktig" skärpa. Man kommer nära, men ändå inte riktigt ända fram.
Alltså är t ex F1 kanske det bästa överlevnadsverktyget, medan den enklare kniven mycket väl kan upplevas som en bättre allroundkniv om man nu inte är ute i vildmarken under mycket svåra förhållanden under mycket lång tid.
Svaret på frågan är alltså att kvalité kostar, och att en ´överlevnadskniv´ är bra för sitt ändamål men faktiskt har begränsningar vid vanligt friluftsliv.
/Lasse
några sliptips:
http://www.paddlingsnyaadress.com/verktyg