1070 km för ett jobb - LOGGBOK och INFO

  • Trådstartare michael_eastborg@hotmail.com (michael eastborg)
  • Start datum
DAG 46

Näst sista dagen var extremt dimmig när jag drar ned till Preemmacken för att köpa en tidning för att se hur artikeln utformats, jag var ej med, säkert skulle det bli till morgondagen. Fortsätter färden från Stallarholmen tio över nio mot Mariefred, återigen hemtama vägar, vägen mellan Stallarholmen och Mariefred var den första turen jag fick lov att ta på egen hand när jag var 13 år. Ned över nostalgifiket Trekanten, fortsatt dimmigt. Cykelvägen mot Läggesta och gamla Södertäljevägen. Ingen vind alls idag, men som sagt jäkligt dimmigt. Bilarna kör med dimbakljusen påslagna...Fukten får mig att gråta ofrivilligt, ögonen rinner äckligt bakom solglasögonen. Hoppas nu jag får det där ekologjobbet när jag tagit extra kraft av tidningen också, tänkte jag medan jag jobbade upp för den första kraftiga motluten mot Hedlandet. Låg trafikintensitet, varför ska man jobba bort hela sitt liv och sen bara få en sniken pension - resa runt jorden - fantasier, både kropp och plånbok har säkert något att säga då...Nedförsbacke, genast går det i 35 ned mot Taxinge vägskäl och Nykvarnskorsen. Två mil till Södertälje. Tack vare att det rullar så bra idag behöver jag inte stanna så ofta och vila ut. Kommer till Södertälje halvtolv, normalt med folk i Södertälje City, vinglar mig fram över gamla bron o´ch mot Östertälje. Nynäshamnsvägen, har faktiskt lust att dra till Gotland men jag kör över Rosenhill och rätt upp på Södertörn. Dags igen för en kraftig motlut, Södertörn är ett höglandsområde som ligger högre än omgivande landskap som Mälardalen utgör. Fortfarande dimmigt och tråkigt. Snart väntar mat hos min snälla mormor som bor ett stycke utanför Västerby. Sluttampen är lite seg men strax har jag nått fram till Västerby Korsvägar och jag tar vänster, norrut. Passerar den sydligaste punkten på turen med 59grader nord om ekvatorn. Sista grusvägen och snart skymtar mormors röda hus. Mormor är ute och ansar bort gamla grenar som hösten knäckt. Nu blir det mat! Makaroner och köttfärssås, mat för en stor kille! Pratstund, bildvisning och uttrag ur loggböcker och givetvis en demonstration av cykeln! 15:45 beger jag mig norröver mot Stockholm södra. Mormor ska också till sin lägenhet i Hökarängen och om jag vill kan jag komma upp och ta en fika. Hemtama vägar tar mig vidare över Ådrans och Vidjas fritidsområden och snart siktas Ågesta gamla kraftstation, Sveriges första kärnkraftverk insprängt i det fasta urberger, rena stenåldershistorian. Det var tänkt som reservkraft om ett krig skulle slå ut elkraften. Det börjar mörkna, skolbussen kör om mig och nu börjar jag sikta några höghus som tillhör Farsta! Lirkar mig igenom förorten och så blev det kaffe hos mormor och lite TV! De sista 5 kilometrarna hem till mig går av bara farten. Övernattningslyan med badkar väntar otåligt vid Globen , det stora vita landmärket. Kvällsmat och ett låååångt bad! Stupar till sängs.
 
frågor och svar

Vilken typ av friluftskök använde du? erfarenheter?


Erik/Arlöv


Jag använde främst Trangia (Trangia expedition-5) med sprit som bränsle. Jag har bra erfarenhet av denna typ, trots det hade jag med mig ett Primus gaskök också att använda i reserv. På min tur hade jag inga som helst problem med kök och matlagning, däremot ville gaslågan gärna blåsas ut när vindstyrkan friskade i för hårt. Spritköket har låg vikt men förvisso rätt långsam men i lä går det lite fortare.


Vilken cykel och några problem under vägen hade du?


Sven/Västerhaninge


Faktiskt föredrog jag farsans Logan med 20 växlar och Shimano-nav. Några värre erfarenheter hade jag inte av hojen, men antog att den borde klara detta äventyr. Det gjorde den också, de misstak som kom under vägen var att kedjan fastnade mellan två kuggar och två klassiska punkteringar i Dalarna. Däcken borde ha hållt längre, jag bytte ut bägge två mt Trelleborg i stället. Bromsarna fick lite stryk, och de krävde justeringar var och varannan dag, dessutom är de i det klenaste laget, trots att jag körde landsväg och sämst skogsväg, svårt och tungt att manuvrera. Växlar: fungerade utmärkt genom hela programmet, ibland har kedjan en förmåga att lägga sig mellan två kuggar... med kedjeavhopp som följd! Sadeln: bekväm men något smal. Ramkonstruktion: stabil och kraftig, bra balans även om hojen blir baktung. Styrning; bra, klarar oväntade vindstötar utmärkt. Däck: dålig slityta, gick sönder tidigare än väntat - borde vara av bättre kvalitet.


Hur långa var dina dagsetapper och hur lade du upp pausarna? / Kjell Å/Malmö


I regel 8-12 mil under cyklingen och 2-3 mil under vandringen. Jag försökte få in kroppen i ett behagligt tempo som tex. vara aktiv 2-3 timmar och äta/vila i 30-60 minuter. Dagen blev 8-12 timmar lång, dvs ungefär motsv. en arbetsdag.


Hade du några speciella verktyg under cyklingen? Eva 36/Örebro


Jag hade mig endast punkagrejer, skruvmejsel och en skiftnycke. Jag erkänner att jag hade behövt en
insexnyckel också!
 
Fler frågor och svar.

Vilken typ av kartor använde du mest?/Tony S - Södertälje


Under själva vandringen Gällivare-Moskosel, använde jag Topografiska karta uteslutande. För att spara vikt och möda och pengar tog jag kopieringsapparaten till hjälp och skapade cirka 50 kartblad i A4 format i svart/vit. Det funkade bra men kolla alltid att du verkligen får med h e l a din färdväg, jag missade på några ställen 2 cm = 2 kilometer, inte alls skoj, när man är ute i skogen och ingen att fråga...
På cykelfärden använde jag en översiktskarta i skala 1:1000000 samt 1:400 000 (Sverige Atlasen) som även visar enskilda skogsvägar på ett bra sätt. På vissa kinkiga partier behövdes 1:100 000, för att också hitta vackra passager lättare. Även här kopior (då kan man skriva och kommentera rätt på kartan utan att behöva förstöra orginalet.


Hur fort cyklade du?/Jonas E Nacka/Erik H Uppsala/Malin S Avesta/Timmy D Skoghall


Klassisk fråga!


Det gick lite olika, mest 15 till 20. Som bäst kanske runt 40.


Jag och min flickvän tänker cykelsemestra i Skåne under ett par veckor, vilka väskor rekommenderar du? / Anita R och Tommy S - Sundsvall


För min del blev det Postens slitvargar! De funkade bra, höll regn och rusk på avstånd. Rent generellt kan jag alltså rekommendera väskor i hårt material och absolut väderbeständigt. Mjuka tygväskor i nylon göra sig icke besvär. Läder/plast eller annat "Hardcase". Dessa håller formen men kan tyvärr reta cyklisten genom att hälen ideligen stöter i väskans bakkant och man tvingas sitta längst ut på sadeln. Har man lång pakethållare är det normalt inga problem!
Jag föredrar och ha all vikt bak, upplevde det som helt Ok och stabilt! Pris och färg väljer ni själva!, men går väskorna även att använda till vardagsbruk är det en stor fördel.


Hade du kompass, använde den du ofta? Bengt L - Mora


Min kompiss-kompass SilvaMini med fast kompasshus. Eftersom jag inte hade ställt in mig på ren kompassgång i terrängen var det fullt tillräckligt att bara finna ut de fyra huvud väderstrecken.


Funkade mobilen bra överallt i Norrland? / Helge O - Vännes.


Jovisst! Jag använde NMT och den gick utan problem, första biten Gällivare - Porjus låg jag 5 mil in i skogen och den klarade av att få kontakt med masten på Dundret! I Moskosel gick det av och till, annars perfekt. ingen erf. av GSM
 
SISTA DAGEN

En ren formalitet, det ær inte många meter till Statshusen som ær slutpunkten. Via Hammarby fabriksområde når jag Sôdermalm och de hemtama gatorna. Ôstgôtagatan och Slussen. Stämplar in på posten, den sista stâmpeln. Gamla stan och vattenfestivalområdet. Høger vid slottet och framme! Den behagliga eftermiddagssolen âr perfekt fôr de sista bilderna i och vid Stadshus. Aven Rosenbad får sig en "omgång". Nostalgikânslor! Turen ar slut, men det âr faktiskt inte jag. Cyklar hem till Bjørkhagen. Imrgon vankas intervju med Naturvetarførbundet i Nacka.


Morgondagen:


Vaknar och tar ut cykeln från lâgenheten där den stått tryggt førvarad. Det går trøgare æn normalt...Dåligt med luft i fram, en antydande punktering! Jag nådde i alla fall Stadshuset. Väl i Nacka Bjuds jag på te och intressanta frågor om turen. I førsta numret år 2000 kommer artikeln att sættas med bilder av cykel"skogen" i Uppsala.


Avslutad dag
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
kjpil Ett par av årets sarekvandringar Fjällvandring 10
mkruse Någon som har ett bättre förslag än Rogen? Fjällvandring 1
Bandersson Finns det ett problem med ”Gissa position”? Fjällvandring 15
MalinSa Vandra Marsfjällen från Kittelfjäll, fråga om ett vad Fjällvandring 0
mariaa Ett eller två objektiv - vilket ska man välja? Fjällvandring 28
Jens_Lifeliver Smidigt och mångsidigt tält för ett par Fjällvandring 3
Svante S Hela Kungsleden 44 mil i ett svep - med pemmikan som mat Fjällvandring 33
pirx Ett eller två kök Fjällvandring 23
Sigi Finns det ett alternativ till Lundhags mooseboots? Fjällvandring 40
Rivieralöparen Är Aktse värt ett besök? Fjällvandring 6
vandringsfia Gummistövlar? Är det verkligen ett "tungt" måste?? Fjällvandring 6
avslut1008 Vad skapar ett vandringscentrum? Fjällvandring 50
Puttri Tips på ett effektivt skavsårskydd Fjällvandring 7
hannulan Vad är ett fjäll? Fjällvandring 25
tassemark Vill du ha ett tips var du skall vandra i sommar? Fjällvandring 14
Ljung_dalen Det här med Kungsleden...Ett projekt kanske? Fjällvandring 10
lleberg Ett par dagars cykeltur längst led, men var? :) Fjällvandring 0
magkar80 Bunnerfjällen=ett Sarek i miniatyr?? Fjällvandring 3
1981 Behöver ett tips Fjällvandring 3
mmattias ett problem jag har med känger Fjällvandring 3
stens kulle "Behöver ett tips" Fjällvandring 1
Ett bra kök? Fjällvandring 12
nils73 Ett bra alternativ till farliga vad? Fjällvandring 2
dangermouse Laga ett thermarest Fjällvandring 5
m8rten ett drama i sarek... Fjällvandring 16
FjällSmultron Ett par tips Fjällvandring 0
Olaa Ett rengöringsmedel som passar för hår, kroppen, disk Fjällvandring 4
pegu Är det någon som har ett bra förslag. Fjällvandring 3
il C Ett mysterium Fjällvandring 1
Myrvarv Ett nytt försök! Fjällvandring 0
johan.alexandersson Var köper man ett sovsäcksöverdarg??? Fjällvandring 6
kungsleden Kungsleden i ett svep Fjällvandring 1
svartöra Rolig plats för ett basläger Fjällvandring 3
kungsleden i ett svep Fjällvandring 16
Nyman jobb på fjällstation/stuga Fjällvandring 3

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg