0° och 270°

Det finns ju tre sorters norr:
1. Sann (geografisk norr) som leder till den geografiska nordpolen (90°N).
2. Magnetisk norr, som leder till den magnetiska nordpolen (egentligen den magnetiska sydpolen).
3. Kartnorr (koordinatsystemnorr), som går rakt norrut enligt kartan/det aktuella koordinatsystemet.

Skillnaden mellan 1 och 2 kallas för magnetisk missvisning och den siffran varierar med både tid och rum, då den magnetiska nordpolen vandrar. I Sverige är den magnetiska missvisningen alltid negativ (<0°).

Skillnaden mellan 1 och 3 kallas för meridiankonvergens och den siffran varierar med rum och valt koordinatsystem, men är helt oberoende av tiden (så länge vi bortser ifrån kontinentalplattornas långsamma rörelser). För en given plats blir det alltså ett värde för RT 90 2,5 gon V och ett annat värde för SWEREF 99 TM.

Väster om koordinatsystemets medelmeridian blir meridiankonvergensen positiv (>0°). Öster om koordinatsystemets medelmeridian blir meridiankonvergensen negativ (<0°).

För att erhålla den intressanta vinkelskillnaden mellan kartnorr och kompassnorr, får siffrorna för meridiankonvergensen och den magnetiska missvisningen subtraheras från varandra (håll noga koll på plus och minustecken).

OBS! På norska kartor tror jag att magnetiskt missvisning avser skillnaden mellan kartnorr och magnetisk norr.

/Niklas
 
Senast ändrad:
OK Harald men, på en sådan liten sträcka som 25 km rakt västerut och rakt norrut borde inte felet bli så stort, eller??
Jag tror Mapsource räknar fel.

Nej då, Mapsource räknar rätt och precis som turep påpekar så spelar det ingen roll hur lång sträckan är för hur stor avvikelsen blir i grader. På Lantmäteriets webbplats finns en tjänst där man kan beräkna meridiankonvergensen för en plats. Meridiankonvergensen är hur mycket kartans norr avviker från sannt norr. På punkten 6525000 1275000 är meridiankonvergensen -3,331°.
 
Hej!

Ta och testa Open Source-programvaran Quantum GIS. http://www.qgis.org/

QGIS är helt gratis och ett fullvärdigt alternativ till ArcGIS och Mapinfo. Man kan enkelt spara sina XY-data i .csv-format och importera denna i programvaran. QGIS konverterar punkterna till punkter som man även kan synca direkt till sin GPS (de flesta modeller).

man kan även påverka koordinatsystem och projektion.

Om det är nån som är intresserad kan ni ju hojta till (jag jobbar med GIS).
 

Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg