Torka svamp i höst

Det finns mycket svamp i skogen i år. Torkar du den så håller den i flera år och det går både enkelt och snabbt att använda till matlagning.

Av: ulindh

Svamp är väldigt bra att torka, den håller sig i flera år om den förvaras torrt, mörkt och svalt i luftäta glas- eller plastburkar.

Trattkantareller brukar det kunna bli stora skördar av och dessa är utmärkta att torka.

Försök att skära av nedersta delen på foten direkt i skogen så är en del av rensningsarbetet gjort. Väl hemma går du igenom och tar bort fula och maskätna svampar och borstar av skräp.

Dela dem sen på mitten, det smyger sig ofta in ett och annat barr i den ihåliga foten som då är lätta att borsta bort.

Är svamparna väldigt fuktiga lägg ut dem på ett dubbelvikt lakan i några timmar så de torkar något.

Ska du lufttorka dem se till att du har luft som kan cirkulera runt brickorna eller ollorna. Hemmabyggda träollor med myggnät i plast fungerar bra, gärna med en rumsfläkt som kan hjälpa till med luftcirkulationen.


Hemmabygge med 6 stycken ramar/ollor.

Har du en torkugn brer du ut svampen på ollorna och sätter temperaturen på 50 grader. Det tar mellan 6 - 12 timmar beroende på hur mycket svamp du har och hur fuktig den är. Svampen är helt torr när den går att bryta av eller smula sönder.


Färska trattkantareller.


Samma ram när trattkantarellerna torkat.

Andra tjockare svampar exempelvis soppar och champinjoner skivas och läggs separat på torkramen så luften kommer åt den skurna ytan ordentligt. 

Tillaga torkad svamp

När det är dags att tillaga torkad svamp är det ju bra att veta ungefär hur mycket torkad svamp som motsvarar färsk svamp. 

Ett sätt är att mäta upp hur mycket färsk svamp du lägger på torkollan, då har du ett eget mått att gå efter när du packar den färdigtorkade svampen. Det gör det enkelt sen att använda till matlagning.

Torkad svamp kan du mixa ner till pulver och ha som smaksättning till all mat där du vill åt svampsmaken. Till annan användning blötlägger du den i mellan en kvart till en timme och lagar sen till som vanligt.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Vi önskar God Jul med det klassiska receptet på Runekakor. En riktig favorit i repris.
Den här veckans macka avnjuter vi i förmiddagssolen som speglar sig i isen. Smörgåsen är toppad med lite machésallad till fröjd för ögat. Ut och njut!
Några veckor framöver kommer vi att lägga ut veckans macktips som förhoppningsvis kan inspirera till helgernas matsäcksinnehåll. Ut och njut!
Visst är det smidigt med färdiga frystorkade rätter på turerna men att torka och göra sina egna rätter är inte särskilt svårt. Planera lite och prova ...
En mattermos är smidig att ha med på turerna när temperaturen sjunker. Det går snabbt att få något värmande och matigt i kroppen, både soppor och ...

Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg