Test av Urbergs kaffebryggnings- och espressokit
Vår i luften och ingen tackar väl nej till en fikapaus i naturen? Urberg har två nya kaffekit i sitt sortiment. Ett för att brygga kaffe och ett espressokit, vi har testat dem.
Av: ulindh
Urberg har inför vår- och sommarsäsongens utflykter och äventyr tagit fram två kaffekit, ett för att brygga kaffe och ett för att göra espresso. Utsidan har testat dem.
Urberg Coffee Maker
Bryggningskitet innehåller en förvaringsväska, filterhållare för filterstorlek 1x4, en kanna försedd med värmeisolerande skydd samt ett lock.
Vikten på hela kitet är cirka 340 gram.
Pris: 299 kr
De medföljande filtren var något lägre än de man kan köpa i handeln men de fullstora filter vi hade hemma fungerade lika bra. Kannan som kaffet bryggs i rymmer 6 dl. Filterhållaren sätts ner i kannan och för att brygga kaffet häller man det varma vattnet i cirklar medurs, enligt anvisningar på förpackningen.
Det var inga konstigheter att använda detta kit, en fördel är att det går att brygga kaffet utan att kök tas med, en termos med varmt vatten fungerar bra och det går då snabbt att få en alldeles nybryggd kopp kaffe på turen.
Kaffet blev gott och behöll värmen ganska bra i kannan med locket på, för en påtår. Pipen att hälla ur är något liten så lite spill blev det, men det är inget stort problem när man är ute i naturen. Det värmeisolerande skyddet på kannan går inte att ta av vilket kanske hade varit smidigt för rengöring i fält. Nu blev det fuktigt vid rengöringen.
Som helhet ett bra alternativ för att snabbt få en god kopp nybryggt kaffe på turen, men tillför inte så mycket då det idag finns hopfällbara filterhållare att köpa.
Nybryggt kaffe rakt ner i kåsan.
Urberg Espresso Maker
Espressokitet innehåller bottenkanna och lock, filtersystem för kaffepulver, gummipackning, kran och en mugg. Förvaringspåsar i mesh följer också med.
Vikt 517 gram.
Pris: 299 kr
För den som inte kan vara utan sin espresso så är denna kanske ett måste. Den är gjord för att ställas på en svag gas- eller spritlåga och brygger cirka 2,5 - 3 koppar espresso per gång.
Det skiljer sig inte mycket från att göra sin espresso på spisen, man packar kaffet försiktigt i filtret och lägger på det övre platta filtret och skruvar på locket. Sätter espressobryggaren på köket på svag värme, och inom en minut eller två så kommer kaffet ut i muggen.
Espresson blev mycket god och det var smidigt med den medföljande muggen, som även höll värmen väldigt bra. Alla detaljer var lätta att rengöra, kaffet blir så hårt packat så det är bara att slänga ut och sen är det bara att skölja av delarna.
Vikten kanske är avskräckande för de längre vandringsturerna, men för andra aktiviteter som paddling, cykling och nära äventyr där man vill ha lite lyx och njuta av en god espresso, är det här kitet ett trevligt alternativ.
Recept och artiklar
Läs mer
Forumdiskussioner
- Friluftsmat Torrmjölk
- Friluftsmat Torka mat i Airfryer.
- Friluftsmat Kaffehjälpmedel/tekniker utomhus
- Friluftsmat Näring i vildmarksmat?
- Friluftsmat Vandrarnas crossover cuisine - gott & praktiskt från hela världen (fyll gärna på!)
- Friluftsmat Var kan jag få tag på torrmjölk?
- Friluftsmat Tips på god varm energidryck - pulver
- Friluftsmat Sprit i PET-flaska
http://www.jula.se/catalog/fritid/friluftsliv/Friluftskok-och-picknick/kokkarl-och-bestick/espressobryggare-956169/
"... för att brygga kaffet häller man det varma vattnet i _cirklar medurs_, enligt anvisningar på förpackningen."