"Svenska smultronställen" - vinnarbidraget i artikeltävlingen
Vinnarbidraget i artikeltävlingen blev smultronstället "Klöva Hallar" av Anders Hermansson. Klöva Hallar är Skånes Grand Canyon och passar alla året runt.
Klöva Hallar
- Skånes Grand Canyons passar alla, året runt.
Dramatisk natur och historia
Klöva Hallar naturreservat är en svårslagen utpost på Söderåsen, Skånes högsta punkt. Söderåsens är en horst (bergsås) och så långt ifrån sinnebilden av det flacka slättlandskapet du kan tänka dig. Åsen skapades när kontinentalplattor pressades samman varpå återkommande istider spräckte berget och bildade dagens raviner.
Mest besökt är Skäralid vid ingången till Söderåsens nationalpark. Men systerravinen, Klöva Hallar har både brantare klippor och du slipper turistanstormningen. De passar både barnfamiljen som likväl natur och kultur-älskaren. Den äventyrslystne finner utmaningen i klättring på Soffebackens stup.
Men som med all form av vandring blir det så mycket mer givande om du kommer förberedd. Klöva Hallar har liksom resterande Söderåsen en dramatisk historia präglad av umbäranden och ett tillhåll för laglösa. Lägg därtill mytiska berättelser om andeväsen, både goda och onda.
Det var till Klöva Hallars magra jordar som torpare och backstugusittare förvisades. Lia-spöket gavs namnet på den torpare som slet hårdast på de brantaste av tegar. De svensk-danska krigen tärde på en redan fattig befolkning.
Sägnen förtäljer att en ung snapphane flicka försvarade sin dygd mot en svensk soldat genom att knuffa honom utför stupet vid Klöva Hallar.
För små barn passar berättelsen om jungfrun Vena bättre. Vena begravdes med en guldkedja lika lång som henne själv. Graven är fortfarande oupptäckt och skattjakt väcker det mest trötta barn. Dock kan gravplundring vara farligt fick den dräng erfara som försökte gräva upp graven men efteråt sägs ha blivit galen.
Rundvandring med kontemplation
Börja rundvandringen genom att följa Skåneledens markering söderut längs med rasbranterna. Strax går du i vad som liknar ett brant dike, det är forna tiders hålvägar. De bildades när djur, människor och vagnar under århundraden slet ner marktäcket. Tycker du det är jobbigt att gå hålvägen. Betänk då hur befolkningen förr fick slita med kärrorna i backarna med enbart fotlappar till skydd.
Hålvägar var äldre tiders enda transportväg.
Väl uppe. Ställ dig vid ravinens brant och blicka ut över det gröna lövtaket. Du får svårt att fokusera, det verkar som att lövtaket fortsätter över horisonten. Det är samma lövtak som stenåldersmänniskan förundrades över när den skapade mytiska berättelser.
Trädtaket på Skånes Grand Canyons Foto: Torbjörn Alfredsson
Besök Klöva Hallar varje årstid och se hur bladtäcket skiftar färg. Vinter är bästa tiden då turismen har avstannat och naturen är inbäddad i snö eller dimma. Trädens nakna grenar blottar de lodrätta klipporna vid Soffebacken, paradiset för våghalsiga klättrare.
Den mytiska Klövabäcken rinner upp från gömda källor och porlar norrut.
Återfärden till parkeringen sker längs med Klövabäcken i ravinens botten. Det kan vara vanskligt att klättra ned till botten. Var försiktig när det är blött och glid hellre försiktigt ned. Det är i dalbotten som Klöva Hallar kommer till sin rätt. Där porlar Klövabäcken med sitt rena mörka vatten, men märkligt nog, norrut.
Lukten av fuktig jord från en urskog av fallna och multna träd. Branta klippväggar med vassa stenblock. Här trivs tapetserarspindeln, Sveriges enda fågelspindel.
En bete från vildsvin ligger på marken. På nordsidan av ravinen växer ramslöken som är mycket användbar i matlagning. Gömt bland blad och stenar finns ett vindskydd. Tyvärr är stigen vid ravinens botten avstängd mellan mars och juli på grund av häckande fåglar.
Fortsätt längs med bäckravinens urskog tills du når ruinerna av den gamla dansrestaurangen uppe på klippan, som var vida känd och drog till sig världsartister. Tyvärr brann anläggningen ned under oklara omständigheter.
Klöva Hallar hade en berömd dansrestaurang där kärlekspar ristade in sina namn i trädens bark.
När du har upptäckt tjusningen med Klöva Hallar vill du gå längre på Skåneleden. Nästa steg blir övernattning i vindskydd eller tält, men det är en annan historia.
Hitta till Klöva Hallar
Klöva Hallar nås enklast med bil från Klippan. Därifrån kör du Stackarpsvägen, som byter namn till väg 1818. Kör mot byn Klöva Hallar där vägen avslutas med en parkeringsplats. Vill du åka tåg eller buss är det Klippans station som gäller. Från stationen är det 5 km lätt vandring längs med samma bilväg.
Ett alternativ vid rundvandring är att parkera bilen vid Klippan station och vandra till Skäralid eller Röstånga, och att därifrån ta bussen tillbaka. Rekommenderas, men glöm inte det obligatoriska besöket på konditori Fenix i Röstånga. Information om Klöva Hallar finner du på Länsstyrelsen eller Skåneledens hemsida, där du även kan köpa eller ladda ned kartor. Karta är snarare en souvenir eftersom Skåneleden är väl utmärkt med orange färg.
Dricksvatten
Huruvida vattnet i Klövabäcken är drickbart lämnar jag öppet. Dock beskrivs bäckvattnet som bland det renaste i Skåne. Vill du vara på den säkra sidan finns rent vatten från två kranar. Vid ruinerna av Klöva Hallar dansrestaurang finns en kran på utsidan av det gula huset, bredvid dansbanan. Lägerplats Krika skog har en vattenkran vid ingången till scoutstugan.
Jag är nybörjare....
...och vill börja vandra.
Skåne har flera föreningar och privatpersoner som arrangerar vandringar, ofta till Söderåsen.
Kontakta den lokala avdelningen av Friluftsfrämjandet, Svenska Turistföreningen eller Vandringsgillen.
Privata arrangemang läggs upp i facebookgrupper, exempelvis Vandringsträning Community, Friluftssinglar eller Citypolarna.
Det kan kännas lite skrämmande att bara kasta sig ut bland okända människor men berätta att du är nybörjare och genast börjar tipsen strömma in samt goa vänner på köpet.
Bra länkar med information över Klöva Hallar:
Sida på Länsstyrelsen.
Läs mer
Forumdiskussioner
- Fjällvandring Nödsändare, bra eller dåligt?
- Fjällvandring Gissa position
- Vandringsleder Bilder från din senaste tur (ej i fjällen)
- Fjällvandring Nammásj norrifrån?
- Vandringsleder Gruvbergsleden, Bollnäs kommun
- Fjällvandring Att fjällvandra själv - risker eller inte?
- Fjällvandring Oledat från Kutjaurestugan mot norska gränsen
- Fjällvandring Ritsem - Álitoajvve - Márggo vägval