Snart är skridskosäsongen här
Dags att leta fram skridskoutrustningen, när isen lägger sig är det bäst att vara redo!
Av: ulindh
Längtar du också ut på en skridskotur? Det är vi många som gör. Det är alltid något speciellt att ta säsongens första skär, lite ovant till en början men ganska snart kommer rytmen in och skären blir längre och stadigare. Ljudet av skridskon mot isen är som musik för öronen. En underbar känsla!
Har du inte testat på långfärdsskridsko än? Det tycker vi du skall göra så här är en kort introduktion med några viktiga saker att tänka på:
* Åk alltid tillsammans med andra på naturisar. Att gå med i en klubb är ett bra alternativ, där får man både kunskap och möjlighet att vara med på ledarledda turer och träffa andra skridskointresserade. Du hittar klubbar i högerkant av artikeln.
* Använd ryggsäck, den fungerar som flytväst om du plurrar.
* Åk med ispik eller stavar, isdubbar och livlina.
Ryggsäcken ska innehålla reservkläder (inifrån och ut), nerpackade i vattentät påse om olyckan är framme. Lägg ner de extraplagg du ska ha när du äter din matsäck i påsen så har du ytterplaggen klara. Liten handduk, plastpåsar till fötterna, (pjäxorna är blöta efter en plurrning). I ryggsäcken ligger också matsäcken, sittunderlag och vatten eller annan dryck. Ett sjukvårdskit kan också vara bra att lägga ner, sårtvätt, plåster och bandage. Skrubbsår är ganska vanliga efter fall.
Livlinan ska fästas i ryggsäcken så att du lätt kommer åt att kasta den utan att ta av ryggsäcken. Öva att kasta linan innan det blir skarpt läge, om något händer är det skönt att vara förberedd.
Det blir allt vanligare med dubbelstavar som sätts ihop till en ispik, de är lätta att ta isär och ta hjälp av vid motvindskörning och när underlaget är knöligt mm.
Isdubbarna ska ha en visselpipa på sig och sitta så nära hakan som möjligt för att vara lättåtkomliga. Visselpipan har du för att göra dig hörd vid en eventuell plurrning. Flera klubbar har "provplurrningsövningar" för den som verkligen vill känna på hur det är. Ett utmärkt tillfälle att testa isdubbarna, ryggsäckens flytförmåga och hur du reagerar på det kalla vattnet.
Hjälm är det fler och fler som börjar använda, cykelhjälmen fungerar bra till skridskoåkning.
Idag finns det konstfrusna isbanor att träna åktekniken på och det är kul att komma igång i väntan på att de riktiga isarna lägger sig. På din kommuns hemsida under rubriken "Kultur&Fritid" hittar du information om de konstfrusna isbanorna. Där finns även information om plogade sjöisbanor i den mån det finns några. Skridskonätet har också information om konstfrusna och plogade banor.
Här finns några inspirerande skridskofilmer.
I forumet Skridskoforum kan du diskutera det mesta som rör långfärdsskridsko och söka skridskokompisar i vinter.
På skridskoavdelningen samlas alla artiklar, blogginlägg och bilder som rör långfärdsskridsko.
Om du inte redan är en inbiten skridskoåkare utan funderar på att prova, gör det och jag lovar att du inte blir besviken!
Läs mer
Forumdiskussioner
- Långfärdskridsko Himla roligt med långfärdsskridskor.
- Långfärdskridsko Hur tunn is är okej?
- Långfärdskridsko Ojämna brynen
- Långfärdskridsko Val av storlek Alpina Alaska BC
- Långfärdskridsko Lundhags Torne
- Långfärdskridsko Ispiksinnovation
- Inlines Inlines 5 hjul, var köpa?
- Långfärdskridsko Isdubbar på axelrem