Klättring i Östergötland
Den 20:e december släpptes en ny guidebok som beskriver alla klätterberg och klippor som finns utspridda över Östergötland. Allt som allt är det mer än 1000 klätterleder fördelat på 45 olika områden - totalt över 20 000 meter klättring!
Av: ulindh
Den 20:e december släpptes en ny guidebok som beskriver alla klätterberg och klippor som finns utspridda över Östergötland. Allt som allt är det mer än 1000 klätterleder fördelat på 45 olika områden - totalt över 20 000 meter klättring!
Författaren Fredrik Schlyter är uppvuxen i Norrköping och har varit med sedan starten och utvecklat klättringen i länet, framför allt vid de populära klipporna runt Ågelsjön. Ågelsjön är ett område som är vida känt bland Sveriges klättrare för sin fina natur och de spektakulära klipporna som störtar rakt ner i vattnet.
Vad är det som gör klättringen i Östergötland så bra?
– Här har vi många otroligt natursköna klätterområden - allt ifrån trolska skogar till öppna skärgårdsmiljöer. Klättringen i sig är också mycket varierande - från brant sportklättring till långa fina sprickor som säkras på traditionellt sätt, säger bokens författare Fredrik Schlyter.
Sedan den förra klätterguiden kom ut över Ågelsjön (1995) så har det hänt en hel del. Av guidens 1000 klätterleder utgör lederna kring Ågelsjön cirka 270. I den nya guiden finns många nya områden som det tills nu inte har funnits någon information om. Boken tar även upp en handfull av de närliggande klipporna i Småland.
Har du några favoritklippor?
– Ågelsjön är ju det i särklass största området och nog det mest natursköna här i regionen, det är så klart en favorit. Men det finns en mängd andra mindre områden som Brobyklacken vid Å och Solvik som ligger nära Björsäter. Jag vill också gärna lyfta fram de relativt nya klätterområdena i södra delen av länet, som Lägernberget och Skallaberg en bit från Hestra. Dessa områden har hög kvalitet på graniten och här hittar man massor av fin klättring, fortsätter Fredrik.
Författaren Fredrik Schlyter är uppvuxen i Norrköping och började sin klätterkarriär på klipporna vid Ågelsjön. Vid sidan av sin passion för berg och klippor arbetar han som fotograf, gärna med natur och friluftsliv som motiv. Fredrik har också medverkat som fotograf i boken Klättrarens själ (2005) tillsammans med Psykologen och klättraren Per Calleberg.
Läs mer
Forumdiskussioner
- Allmänt om friluftsliv LIDL Crevit stormkök, tält
- Vilda djur Vad kan detta vara för djur?
- Allmänt om friluftsliv Debatt: Är allemansrätten hotad? - av ett uppluckrat strandskydd
- Överlevnad Skillnaden mellan Lars Fälts olika böcker?
- Allmänt om friluftsliv Änok.
- Allmänt om friluftsliv Vad har ni fått för puckade frågor-kommentarer av omgivningen?
- Vilda djur Vilken insekt är detta?
- Allmänt om friluftsliv Tips på tält