Isläggning i Mellansverige

Den senaste veckans kyla har gjort att isarna har lagt sig på en del mindre och medelstora sjöar i Mellansverige. Entusiastiska och kunniga långfärdsskridskoåkare har redan tagit de efterlängtade första skären på nylagda blanka isar.

Av: ulindh

Den senaste veckans kyla har gjort att isarna har lagt sig på en del mindre och medelstora sjöar i Mellansverige. Entusiastiska och kunniga långfärdsskridskoåkare har redan tagit de efterlängtade första skären på nylagda blanka isar. Snart kan vi förvänta oss att iskunniga och säkerhetsmedvetna sportfiskare kommer ut och drar den första abborren.

För den breda allmänheten vill vi mana till stor försiktighet. Att bedöma bärigheten av den första svarta isen är väldigt svårt och kräver stor kunskap. Om det sedan kommer lite snö på isen är det nästan omöjligt utan redskap.

Att själv ta sig upp om man går igenom isen är svårt för de flesta och omöjligt för en del. Därför är det viktigt med sällskap på isen.

Några enkla regler för ökad säkerhet:

  • Undersök isens bärighet innan du går ut på den och vid förflyttningar. Använd ispik eller isborr. För den som inte är väldigt iskunnig rekommenderar minst 10 cm kärnis.
  • Ta hjälp och råd från erfarna om du är det minsta osäker.
  • Kolla gärna med närboende eller fiskeklubbar som ofta kan ge en bra bild av isläget.
  • Var aldrig ensam på isen. Att själv ta sig upp om isen brister kan vara svårt för den som inte är vältränad.
  • Använd säkerhetsutrustning som ispik, isdubbar (bäres under hakan) och lättåtkomlig säkerhetslina. Någon form av flyt hjälp kan vara avgörande om du går igenom isen. Se till att placera telefonen i ett vattentätt fodral och värmeisolerande ficka.
  • Lär dig isens svaga punkter. Särskilt viktigt att undvik nu är: strömsatta områden som in- och utlopp och sund.
  • Håll dig på land om det finns minsta anledning att tro att isen kan vara farlig.
  • Larma 112 vid livsfara för dig själv eller annan.

Läs mer

Nu när vinterkylan sprider sig i landet och ger frostiga fina dagar finns det några saker att tänka lite extra på för att hålla värmen. Turen blir så ... 1 kommentar
Friluftsfrämjandet genomförde realistiska plurrövningar i Arbrå. En lärorik träningsdag när man går igenom isen under en skridskotur. Känslan av att ...
Här är ett utdrag ur boken Skrinnarens guide till Mälaren skriven av Mårten Ajne. Nu går det också att köpa boken och skridskokartan till Mälaren för ...
Vintern är en härlig tid att vara ute, speciellt som nu när snön ligger gnistrande vit över stora delar av landet. Eric får många frågor om vad man ... 4 kommentarer
Dags att leta fram skridskoutrustningen, när isen lägger sig är det bäst att vara redo! 1 kommentar

Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg