Hitta skridskoisen på Mälaren
Lagom till att isarna börjar lägga sig kommer en ny guidebok och en speciell skridskokarta som hjälper skridskoåkare att hitta de bästa isarna på Mälaren.
Av: ulindh
En guidebok till Mälarens isar och en skridskokarta till gör planeringen för skridskoturerna enklare.
Kartan ser kanske lite märklig ut vid första anblicken men när man väl förstår vad de olika färgade ytorna och symbolerna betyder så blir det en hjälp när man planerar sina egna turer eller åker ute på isen. Och det blir uppenbart var det kan vara farligt att passera.
Smakprov på kartans symboler.
En person som kan förklara vad en skridskokarta är för något är Mårten Ajne från Stockholm. Mårten är matematikern som lever för skridskoåkning. Han har skrivit flera böcker om ämnet och varit med och tagit fram den specialgjorda skridskokartan över Mälaren.
”En skridskokarta ska såklart vara vattentålig, men utöver det är det speciella med just den här kartan är att den visar i vilken ordning de olika delarna av Mälaren fryser under en vinter. Alla vikar och fjärdar är indelade i olika zoner som har nummer och färg efter i vilken ordning dom fryser”, förklarar Mårten Ajne.
Samtidigt med kartan släpps även Mårten Ajnes bok Skrinnarens guide till Mälaren som ger tips på turer man kan göra på olika delar av den stora sjön, beroende på hur mycket is som finns att åka på för tillfället. Den ger även turförslag på Hjälmaren. Kartorna i guideboken har samma information som skridskokartan med markeringar för råkar, uppbrutna rännor, svaga områden och på vissa ställen tips på hur man bäst går på land mellan olika områden.
Under arbetet med boken och kartan har Mårten jobbat ungefär som en forskare och samlat in och bearbetat mer än femtio års is- och väderdata och sedan kombinerat detta med den samlade erfarenheten från de mest kunniga medlemmarna i skridskoklubbarna runt om kring Mälardalen.
”Skridskoklubbarna samlar information om när olika vatten fryser under vintern och dom har också väldigt bra koll på isarnas svaga områden, var råkarna brukar bildas och var de öppna fartygsrännorna går”, fortsätter Mårten Ajne.
Boken och kartan ges ut av Calazo förlag och finns att köpa i välsorterade friluftsbutiker och i bokhandeln. Rekommenderat butikspris för Skrinnarens guide till Mälaren är 299 kr och Skridskokarta - Mälaren 1:50 000 är 399 kr.
Smakprov på hur kartan ser ut.
Nu kan du köpa boken och kartan till specialpris här på Utsidan.
Läs mer
Forumdiskussioner
- Navigering Androidapp med offline fjällkarta för både Norge och Sverige
- Allmänt om friluftsliv Äventyrsveckan i Idre - blir det någon 2025?
- Långfärdskridsko Himla roligt med långfärdsskridskor.
- Allmänt om friluftsliv Fästingångest
- Allmänt om friluftsliv Liberal tolkning av allemansrätten
- Överlevnad Krokar Game hooks
- Vilda djur Snart finns det kanske förutsättningar att få bättre ordning på genetiken ?
- Allmänt om friluftsliv Råd till okunnig angående övernattning i vindskydd under vinter