Grövelsjön till Tänndalen 2007

I år blev det en vandring från Grövelsjön i Dalarna till Tänndalen i Härjedalen. Det tog 5 dagar och sträckan var ca. 80 km. Totalt sett var det bra vandringsväder och endast några småskurar regn.

Av: padjelanta

Vi startade vår vandring måndag den 30/7 - 2007.


Dag 1 Buss Östersund-Grövelsjön

Pappa Bengt, mamma Eva och Tobias tog bussen mitt på dagen från Östersund till Mora för att där möta upp Johanna som varit i Falun med en kompis. Det ösregnade i stort sett hela resan till Mora men när vi väl var framme så hade det lugnat ner sig lite. Vi träffade Johanna på busstationen i Mora och nu var familjen Nilsson samlade. Från Mora tog vi en buss som gick hela vägen till Grövelsjön. 


Dag 2 Grövelsjön-Storrödingstjärn 25 km
Efter frukost vägde vi in våra ryggsäckar, Bengts vägde 20 kg, Evas 18 kg, Tobias 14 kg och Johannas vägde 10 kg. Vädret var mulet, 15 grader,  men det var ändå uppehåll när vi startade.

STF Grövelsjön

Vi gick efter sommarleden mot Hävlingen där vi rastade. Vi upptäckte ganska snart att det var otroligt mycket sten på leden och det kändes ganska snart i fotlederna, men vi hoppades naturligtvis på att det skulle bli bättre!! De sista sju kilometrarna till Storrödingtjärn regnade det och varje kilometer kändes som det dubbla för nu var kroppen väldigt trött och mör. Mamma Eva blev väldigt trött i ryggen de sista kilometrarna och bytte ryggsäck med Tobias, tack gode gud för snälla barn!! Väl framme i stugan hängde vi upp våra blöta kläder och gjorde upp en brasa i kaminen, vilken härlig värme det blir.

Pratade lite med stugvärden som berättade att Storrödingtjärn ligger på 870 möh och här skulle det tydligen vara bra fiske på vintern. Lite mat och kortspel räckte sedan för att familjen Nilsson sedan kröp ner i sängarna och somnade som små grisar. 

 

 

Dag 3 Storrödingstjärn-Rogen 17 km
Vi började morgonen som vanligt med en rejäl grötfrukost för att orka med dagens strapats. Lite kortare sträcka idag men det kändes helt ok, förstår inte varför?! Växlande molnighet, mest mulet och blåsigt men uppehåll som tur var. När vi hade gått några kilometrar insåg vi att leden blev stenigare och stenigare och det kändes på i fötterna. Det tråkigaste var att det inte gick att se sig omkring så mycket på omgivningen eftersom vi behövde koncentrera oss på var vi satte fötterna någonstans. Halvvägs tog vi en efterlängtad paus och värmde oss några Bullens korv samt drack lite kaffe.

 

Träffade en tysk äldre man på leden som ofta var ute och vandrade, även han klagade på att leden var så stenig. Vi tyckte verkligen att vi bar tunga ryggsäckar men när han berättade att hans ryggsäck vägde 34 kg då blev vi tysta. Tog någon paus till för att vila fötterna innan vi nådde Rogenstugorna där vi skulle pausa en extra dag för att prova fisket och paddla lite kanot. När vi packat upp gick vi ner till den nybyggda bastun och myste i värmen samt tog ett snabbt dopp i den iskalla Rogen, brrrr men skönt!

Vy innan rogen

 

Dag 4 En mysdag i Rogenstugan
Tog en efterlängtad sovmorgon innan vi klev upp och åt en härlig frukost. Bengt, Tobias och Johanna hyrde en kanot och stack ut på Rogen för att paddla men det blåste ganska ordentligt vilket fick till följd att de höll på att slå runt med kanoten, men som tur var klarade de sig. Efter lunch åkte Eva och Bengt ut i kanoten och då höll vi oss i de skyddande vikarna runt Rogen, Bengt provade fisket men ingen fisk tyvärr. Vi träffade en Dalafödd Stockholmare som bodde i samma stuga som oss och han och Bengt drog iväg för att pröva fiskelyckan. Bengt fick en gädda på 2 kg och två abborrar. Resten av tiden vid Rogenstugan spelade vi kort, läste och vilade upp oss inför kommande dags vandring.

Kanot att hyra av STF värd 

 

Dag 5 Rogen-Skedbro 17 km
Lite gruvsamt kändes det allt när vi vaknade och skulle vandra 17 km till Skedbro, lite öm på axlarna samt att det kändes i fotlederna efter den steniga vandringen, nu hoppades vi verkligen på att det skulle bli bättre......... men inte! Tro´t eller ej men det blev bara stenigare och stenigare, vi har aldrig sett så mycket sten någongång och 17 km har aldrig känts längre! I denna steniga terräng måste koncentrationen vara på topp för det är otroligt lätt att kliva fel och göra illa sig ordentligt, därför är farten inte speciellt hög och vi trodde aldrig att vi skulle komma fram någongång. Denna dag blev det flera korta stopp för att vila och tanka lite energi. Hade turen att få se den "självlysande" och giftiga varglaven som förr användes i vargåtlar. Laven maldes och blandades med krossat glas för att lättare kunna tränga in i vargens blodsystem.

Varglav

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Det finns många härliga vyer och konstverk utmed den övre vandringsleden från Rogen till Skedbro.

Vy mot Rogen

Många konstverk

Det var den här dagen som vi började känna oss nöjda med att vandra, mamma Eva fick konstant ont i fotlederna, Johanna fick problem med trampdynorna och Tobias var allmänt less på att gå denna steniga terräng. Till och med pappa Bengt kände sig nöjd. Väl framme i Skedbro tog vi oss ett dopp i sjön och åt en efterlängtad middag, surrade lite med den otroligt gästvänlige stugvärden som var från Tyskland. Han hade lärt sig det svenska språket bara för att få komma till Sverige och vara stugvärd, imponerande! Vi kom i säng tidigt för att ladda inför en tuff vandring till Tänndalen som skulle bli vår sista dag för denna gång.

Skedbro

 

Dag 6 Skedbro-Tänndalen 22 km
Kom iväg skapligt tidigt denna morgon för att komma fram till Tänndalen i tid. Första milen gick mest i lövskogsterräng och det var i slutet på denna sträcka som vi tog vår lunch vid en lappkåta utmed leden. Hittade en fin kallkälla ca. 100 meter NV om kåtan. Efter att vi vilat fötter och ben ett tag började vår vandring upp på kalfjället........härligt, lättgånget och vi kunde njuta mer av omgivningarna.
Utsikten över den mer låglänta terrängen var "superb" i det vackra vädret.



Vandringen avslutas med att man kommer ner från rödfjället och till toppen av slalombacken ovanför Tänndalsvallen. Ett tips är att följa vägen från Campingen ut till stora vägen.
Vi hade tänkt följa vägen till STF:s vandrarhem "Skarvruet", men det var ganska långt för våra "trötta" kroppar.......som tur var fick vi lift med bil av snälla personer i Tänndalen.

Dag 7 Buss Funäsdalen-Östersund
Tog en taxi tidigt på morgonen till Funäsdalen för vidare busstransport till Östersund. I Hackås mötte bussen tätklungan i det cykellopp som går runt Storsjön. Hade vi startat vår vandring en dag tidigare kunde kanske pappa Bengt varit med i det 19 mil långa cykelloppet.......nja, tror det räckte med de utmaningar vi hade på vår vandring tidigare under veckan.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2008-02-12 12:12   mskold2
Fina bilder, bra skrivet, funderar själv på att vandra i grövelsjön.
 
2008-02-12 12:41   bede
Jag förstår om ni blev trötta i fötter och ryggar om ni inte hade riktiga kängor när ni vandrade över stenarna vid Grövelsjön. Jag har själv vandrat där.
 
2008-02-12 17:09   ack värmland
Hej hej
Er berättelse låter härlig, synd på all sten. Jag och min sambo ska tillsammans med vår 2 åriga hund vandra 5-6 dagar i grövelsjöområdet och det börjar bli lite pirrit nu med tanke på att hon har inte gått i fjällen vilket kan medföra lite besvär ioch med alla sten. Har läst lite mer turberättelser och det värkar vara mer lättgått om man håller sig till kalfjället.

hej hopp
 
2008-02-12 21:35   majkelsson
bra skrivet, kanske bättre på vintern då med tanke på stenskravlet. men kanske inte så farligt i alla fall.
 
2008-02-13 10:28   KLAGER
För den som planerar att vandra i Grövelsjöområdet, så kan man gärna kombinera det med Femundsmarka direkt på den Norska sidan. I den norra delen av Femundsmarka är snarare sandåsar, i stället för stenskravel.

http://www1.nrk.no/nett-tv/klipp/71876
http://www1.nrk.no/nett-tv/klipp/71877
 
2008-02-15 22:08   BrittMarie
I september gick jag i stort sett samma tur som ni, fast på andra hållet. Ibland känns allt stenskravel hopplöst, men det är ett så vackert och speciellt område att det är värt mödan tycker jag. Trevligt att läsa er berättelse!
 
2008-02-21 11:08   Håkan Jansson
Trevlig och bra berättelse ! Alltid skoj när barn är inblandade. Har själv vandrat en del i området, och man bör vara påläst och medveten att området är känt för sin extrema stenrikedom ! Endast stadiga vandrarkängor gäller här ! Området kanske inte är så lämpligt för barn att vandra i på grund av dess lågfjällkaraktär, även om det är en säregen och vacker natur där. Barnen vill nog ha mer av typ spännande högfjäll.
 
2008-03-20 13:30   MoAnders
Vandrade själv i området förra året mina fötter var ok men inte hundens efter 10 mil på steniga stigar. Bra berättelse.
 

Läs mer

Böcker om svensk natur, vandring, sova ute, allemansrätten och matlagning i naturen. Kanske en perfekt julklapp?

Ut i vilda västern

Magiska vyer och djupa skogar längs den vackra vandringsleden Kuststigen.

Höstmagi i Värmland

En vandring under fyra dagar genom fyra helt olika världar.
Utsidan har testat fem olika vandringsskor.
Njut av hösten på någon av vandringslederna runt om i Sverige. Kanske hittar du en ny favorit i listan?

Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg