"Gröt - en fantastisk historia" + recept!

Det här är en bok för den vetgirige och naturligtvis för den som gillar mat. Ren fakta blandas med målande beskrivningar, gröthistoria som tar dig till både USA och tusentals år tillbaka till Mellanöstern.

Av: eric_tornblad

Min pappa brukar länka till mer eller mindre intressanta händelser från min hemstad Örebro. Det kan vara att det ska byggas något nytt stort hus eller att en gammal klasskamrat har fått barn. Denna gång var det en länk till Nerikes Allehandas nättidning med en artikel om två systrar som hade skrivit en bok om gröt.


Det här är en bok för den vetgirige och naturligtvis för den som gillar mat. En perfekt juklapp! Ren fakta blandas med målande beskrivningar, gröthistoria som tar dig till både USA och tusentals år tillbaka till Mellanöstern. Det samsas med systrarnas grötupplevelser och grötminnen. Men författarna ställer även frågan vad gröt är för något - och vad den inte är.

Grötsystrarna testar också att göra gröt på bark och lav. Inspiration och kunskap om det kapitlet hittade författarna faktiskt till stor del just på utsidan.se. Författarna har skapat ett spännande grötrecept till utsidans läsare, håll till godo!

EN PORTION KAKAOGRÖT
1 dl havregryn
1 msk chiafrön
1 msk kakaopulver
1 msk kokosflingor
1 msk dadlar
1/2 msk russin
2,5 dl vatten
1 nypa salt
(Ev. 2 krm kardemumma alt. torkat pomeransskal)

Toppa gärna gröten med rostade och hackade hasselnötter, och/eller blanda ner 1 sked kokosfett när den är färdigkokt.

Alla ingredienser (utom vattnet) kan blandas ihop i en påse hemma så det bara är att ösa ner i kastrullen direkt när man är ute. Koka ihop med vattnet några minuter till önskad konsistens.


Författarna har även varit med i morgonsoffan, se klippet här!

Läs mer

Tävla om ett exemplar av ”Barnens fjällbok – En handbok för unga fjällvandrare”.
Varva vandringarna med lite inspirerande friluftsläsning hemma i soffan. 1 kommentar
Den här veckans macka avnjuter vi i förmiddagssolen som speglar sig i isen. Smörgåsen är toppad med lite machésallad till fröjd för ögat. Ut och njut!
Några veckor framöver kommer vi att lägga ut veckans macktips som förhoppningsvis kan inspirera till helgernas matsäcksinnehåll. Ut och njut!
Visst är det smidigt med färdiga frystorkade rätter på turerna men att torka och göra sina egna rätter är inte särskilt svårt. Planera lite och prova ...

Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg