Denna blogg handlar om motivation och en vandring från Treriksröset till Smygehuk.

Håller på med planeringen av: Expedition "Nord till Syd" om motivation, mental träning och att vandra genom Sverige från Treriksröset i norr till Smygehuk i söder.
Har nu byggt om min hemsida och om ni tidigare lagt ett bokmärke så funkar det inte mer. Adressen är nu enbart www.nordtillsyd.se
Tidigare fanns det även ett tillägg start.html men med detta fungerar det inte längre

Användarnamn: nordtillsyd

Intressen: Alpinism, Klättring, Friluftsmat, Expeditioner, Fiske, Vandring, Navigering, Resor

Mer på profilsidan


Kategorier:


2008:
Mars, April, Maj, Juni, Juli

Galenskap, vetenskap eller bara en massa tid över?

Man skulle kanske förledas att tro att jag är en äventyrare, men då bedrar man sig. Jag är killen som inte så himla gärna går ut när det är blött och regningt. Jag är den som gillar att sitta hemma och mysa när höstvindarna blåser. Jag gillar inte ens att sova i sovsäck, nytvättade lakan och en riktig säng är skönare, men någon gång emellanåt så ger jag mig ut. Då är det svettigt, myggen är svåra, det kliar och skaver och det bästa med att vara ute på några dagars vandring är att komma hem. Fast jag gillar äventyr, åtminstone att läsa om dem och sedan prova ett litet  äventyr själv. T.ex. så har jag alltid fascinerats av höga berg, så jag stack till Nepal och trekkade upp till Base camp. Det var mer än tillräckligt för mig. Jag var nere i Argentina och försökte klättra Aconcagua men fick vända på 5.500 möh pga snöstorm. Det verkade som om jag var den ende i gruppen som inte var ledsen för det. Jag är m.a.o. en dålig till normal frilufts-utövare.

Kan jag motivera mig till att vara ute på vandring i fyra månader (eller mer)? Vad behöver jag tänka för att få mig själv att fortsätta, dag efter dag? Jag ska i denna blogg försöka redogöra lite om mina förberedelser, mina tankar och funderingar. Kolla gärna in min hemsida, (www.nordtillsyd.se) den är i nuläget i startgropen men jag kommer att fila på den ytterligare fram tills startdatum. 

Jag har under de senaste fyra-fem dagarna gått från att bara ha idéen om att göra vandringen till att aggera som om jag ska göra den. Biljett till Kiruna är inhandlad och jag lämnar Malmö den 28 maj. Jag ringde turist informationen i Karesuando och frågade om vad de ansåg vara tidigast lämpliga tidpunkt för start och de tyckte inte jag skulle starta förrän i slutet av maj eller i böran av juni. Det passar bra eftersom jag har tid på mig att köpa in nödvändig utrustning, träna upp kroppen lite (eftersom jag räknar med att bära ganska tungt), samt att prova allt under några helgturer här nere i Skåne.

Komentera, ge mig råd, tyck till 

 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2008-03-06 05:48   Staffan Andersson
Jag skulle inte heller se det som ett misslyckande att vända på 5 500 m pga storm.
 
2008-03-06 08:11   Wolf25
Lycka till med nord till syd.
 
2008-03-06 12:28   seobserver
Att våga vända betyder antagligen att du är med idag, klokt m a o.
Överväg igen om du skall bära tungt eller bara det nödvändigaste. Se SDS arkiv om tandläkaren som gick runt sverige kustvägen.....
Lycka till!
 
2008-03-06 18:12   thegedd
Låter riktigt härligt, ska bli intressant att följa, hur ser färdvägen ut ?
 
2008-03-07 18:43   nordtillsyd
Jag vet egentligen bara att jag kommer att ta mig ner till Karesuando. Där har jag sedan ett val. Vill jag gå längs gränsen ner mot Haparanda eller inåt landet. Vägvalen kommer att troligen att tas i stunden, mer eller mindre.
 
2008-03-08 19:47   Islusen
Blir spannande att folja denna blogg! Lycka till.
 
2008-04-11 17:29   Annicas fjällängtan
Ska du gå längs vägarna ?
DÅ kan du väl ha en kärra,även om det inte är lika matcho men gör det vandringen lite bekvämare.Annars tycker jag att du ska ta Kunglseden så fort det går.Det finns oändligt tråkiga långa väg avnitt hela vägen från Karesoando. Framför allt mellan Gällivare och Överkalix. Ja både före och efter också.Det finns några som har skrivit en bok om att gå från Hemavan tillTreriksröset. Jag kommer att följa din färd.
 

Läs mer i bloggen

En månad, många prob... utmaningar

Så har jag då äntligen tid att skriva något för utsidan, annars bloggar jag dagligen på www.nordtillsyd.se

Det har varit en tuff månad och till slut så gav kroppen upp och blev sjuk. Efter att ha stött på problem redan vid försöken att nå treriksröset så har de fortsatt.  Efter att ha försökt nå röset två gånger, varav den ena gången med snöskor på fötterna, men fått vända, började jag förstå att det är "omöjligt" just nu. Tankar om att invänta annorlunda väder till att bara skita i det rusade genom mitt huvud. Sedan började jag rationalisera, dvs jag började intala mig själv att det faktiskt var bra att jag inte nådde röset, då skulle jag behöva ännu mer motivation för att vandra till Smygehuk. När jag insåg att jag började rättfärdiga ett misslyckande så blev jag förbannad och sa till mig själv, -Jag ska nå treriksröset på ett eller annat sätt men jag vet inte hur just nu. Dagen efter kom jag dit genom att spänna skidor på fötterna och "skida" över sjön, om man nu kan kalla det att skida när man vadar genom 20 cm snösörja. Vad hade hänt? Jag kom till Kilpisjärvi med värmen. En meter snö och 16 grader varmt är ingen bra kombination om man ska ta sig fram.

Tår och meteoriter

Befinner mig i meteoritletarnas himmelrike, nämligen Kitkiöjärvi. Min vänstra tå har pajat totalt. De kängor jag startade vandringen med lyckades messa upp fötterna. Strax söder om Karesuando satt jag längs vägkanten och visste inte riktigt vad jag skulle göra. Då kommer "rätt" person förbicyklande och en halvtimme senare har mina kängor tagits om hand för att skickas hem samt att jag har fått ett par sandaler, tyvärr två nummer för små men ändock möjliga att gå i.

Har precis varit med om en "stor" upplevelse här i Kitkiöjärvi. Två killar har precis hittat den största svenska meteoriten genom tiderna, den väger 1,2 ton. Ni som är intresserade kommer säkerligen höras talas om detta framöver. 

Treriksröset är nått

Detta blir en kort kort rapport (har fått låna en dator med internet mellan Kilpisjärvi och Karesuando)

Kl 10 på förmiddagen den 1 juni nådde jag fram till treriksröset efter att ha kämpat i fem timmar för att ta mig de 10 kilometrarna genom issörja och snöblask.


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg