Vi har redan börjat planera inför sommarens fjällvandring med vår yngsta dotter som är 11 år. Men mina planer handlar inte om var vi ska gå, (det har vi redan bestämt) utan min planering handlar om maten! Vad gäller fjällvandring så försöker vi alltid att torka en hel del mat. Frystorkat packas sällan, eller aldrig ner i ryggsäckarna utan vi håller oss till soppor, ris, past, egen torkat kött och grönsaker mm
I helgen köpte jag Torka mat av Eric Tornblad på Vildmarksmässan. Boken kom ut för snart ett år sedan men nu var det dags att utöka sitt kokboksbibliotek! Förra gången vi fjällvandrade använde jag Anita Forsells Friluftsmat men Torka mat kändes modernare och lite mer inspirerande.
Boken har recenserats på flera ställen, bl a på Utsidan http://www.utsidan.se/cldoc/bokrecension-torka-mat.htm. Jag tyckte om boken efter att läst igenom den lite snabbt. Boken var i lite större format än Calazos andra böcker, vilket passar bra i köket. Kapitelindelning var enkel och förstålig och recepten i slutet av varje kapitel var inspirerande. Intervjuerna kändes kanske lite onödiga, fyll boken med mer recept i stället.
Förra gången vi fjällvandrade torkade vi mycket köttfärs och renskav tillsammans med lite frukt som vi hade till frukost och efterrätt. Efter att ha läst boken så kommer jag nog försöka torka olika sorters kött, mer grönsaker som t ex spenat och paprika. Sedan ska jag nog försöka få med mig lite torkad äggröra också!
Jag torkar min mat i ugnen även om det inte är så energisnålt. Men eftersom jag torkar så sällan så har jag inte investerat i någon tork, men det kanske är dags att köpa en snart...
Tänkte börja med att testa Energikakor i boken. Jag har även letat fram lite olika recept på sk Energibars som jag tänkte testa. Snart åker vi upp till Grövelsjön för att gå på tur i vårvinterfjällen och då kan det vara gott att ha med sig lite extra energi. Det som blir över kommer nog ätas i samband med träning.
Blir inga roliga bilder i ugnen men här ligger energikakan för torkning!. Enkel att göra men tar längre tid att torka
Jag hoppas hitta några goda recept som även barnen tycker om, men jag skriver mer om det längre fram och då ska ni också få lite recept på de bästa sorterna!
Vi har också provat renskav och köttfärs med gott resultat. Kyckling blev dock mindre lyckat. Segt och torrt som längst ut på en grillad kyckling som man köper. God smak dock...