Kommer handla om att laga mat ute. Mer fokus på god men enkel matlagning, råd och tips vad man kan ta med sig. Jag är mest ute med min familj och därför är maten anpassade för att vara ute och kunna njuta tillsammans.

Tycker om att tillbringa min lediga tid ute, främst tillsammans med min familj. Vandra, åka skidor, cykla i skogen eller paddla kajak. Har också ett stort matintresse och tycker om att laga mat med riktiga råvaror både hemma och ute på turer.

Användarnamn: Kabis

Intressen: Friluftsmat, Vandring, Turskidåkning, Långfärdsskridsko, Litteratur, Mountainbike, Bär & svamp, Paddling, Utförsåkning, Resor

Mer på profilsidan


2013:
Mars, April, Maj, Juni, Juli

Börja planera inför sommaren...

Vi har redan börjat planera inför sommarens fjällvandring med vår yngsta dotter som är 11 år. Men mina planer handlar inte om var vi ska gå, (det har vi redan bestämt) utan min planering handlar om maten! Vad gäller fjällvandring så försöker vi alltid att torka en hel del mat. Frystorkat packas sällan, eller aldrig ner i ryggsäckarna utan vi håller oss till soppor, ris, past, egen torkat kött och grönsaker mm

I helgen köpte jag Torka mat av Eric Tornblad på Vildmarksmässan. Boken kom ut för snart ett år sedan men nu var det dags att utöka sitt kokboksbibliotek! Förra gången vi fjällvandrade använde jag Anita Forsells Friluftsmat men Torka mat kändes modernare och lite mer inspirerande.

Boken har recenserats på flera ställen, bl a på Utsidan http://www.utsidan.se/cldoc/bokrecension-torka-mat.htm. Jag tyckte om boken efter att läst igenom den lite snabbt. Boken var i lite större format än Calazos andra böcker, vilket passar bra i köket. Kapitelindelning var enkel och förstålig och recepten i slutet av varje kapitel var inspirerande. Intervjuerna kändes kanske lite onödiga, fyll boken med mer recept i stället.

Förra gången vi fjällvandrade torkade vi mycket köttfärs och renskav tillsammans med lite frukt som vi hade till frukost och efterrätt. Efter att ha läst boken så kommer jag nog försöka torka olika sorters kött, mer grönsaker som t ex spenat och paprika. Sedan ska jag nog försöka få med mig lite torkad äggröra också!

Jag torkar min mat i ugnen även om det inte är så energisnålt. Men eftersom jag torkar så sällan så har jag inte investerat i någon tork, men det kanske är dags att köpa en snart...

Tänkte börja med att testa Energikakor i boken. Jag har även letat fram lite olika recept på sk Energibars som jag tänkte testa. Snart åker vi upp till Grövelsjön för att gå på tur i vårvinterfjällen och då kan det vara gott att ha med sig lite extra energi. Det som blir över kommer nog ätas i samband med träning.

Blir inga roliga bilder i ugnen men här ligger energikakan för torkning!. Enkel att göra men tar längre tid att torka

Jag hoppas hitta några goda recept som även barnen tycker om, men jag skriver mer om det längre fram och då ska ni också få lite recept på de bästa sorterna!

 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2013-03-14 11:02   sofiah
Vi provade div recept från boken i somras. Energikakorna blev jättegoda. Vi använde oss av grundreceptet och experimenterade. De blev lagom mättade.
Vi har också provat renskav och köttfärs med gott resultat. Kyckling blev dock mindre lyckat. Segt och torrt som längst ut på en grillad kyckling som man köper. God smak dock...
 
Svar 2013-03-14 12:56   Karin Bistedt
Tack för tipsen! Jag funderade lite på kyckling men det finns ju mycket annat att göra istället.
 

Läs mer i bloggen

Dagsturer kajak

Denna veckan har ju bjudit på riktigt skönt väder och eftersom vi är lediga och tänkte oss att göra lite utflykter på hemmaplan så har vi bl a varit ute och paddlat kajak i två dagar (olika turer).

Hyrde i söndags kajaker på Marstrand och stack ut mot Ängholmen (en bra ö om man vill tälta) och paddlade runt lite och njöt av det härliga vädret. Bra kajaker, god mat och trevligt sällskap - kan det bli bättre!

Något snabb och gott innan maten

När vi är ute och ska övernatta i tält så blir det ofta så att när man väl hittat en tältplats och fått upp tältet så är alla ganska hungriga. Vi brukar alltid starta med något att äta innan vi sätter igång med själva middagen.

Alla har väl sina favoriter på vad man brukar plocka fram. I vår packning så har vi två stora favoriter och det är popcorn eller quesadillas. Båda sakerna går fort att fixa med vårt trangiakök (med gasol). Allra snabbast är ju annars att ta fram lite olika nötter.

Via ferrata - tips inför sommaren!

Förra sommaren semestrade vi i Schweiz, ett otroligt vackert land och fullt med vackra berg!

En semesteraktivitet som vi lovat barnen (och oss själva!) var att klättra Via ferrata när vi kom ner till Alperna. Vi testade det första gången för 4-5 år sedan på Skuleberget vid Höga Kusten och tyckte det var jätteroligt och lagom spännande för barnen.


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg