Med ingen erfarenhet av att planera och förbereda torkad mat för en längre vandring så har jag lagt mycket tid till att studera hur andra planerar sin mat. Jag hittade Tilltopps som är en sida med allt inom fjällvandring i Norge och Sverige. Och äntligen har jag förberett all den mat som går åt för en vecka på Bergslagsleden.
Jag har inte köpt någon färdig turmat utan tillverkat all mat själv. Det ska ju vara frukost, lunch, middag och kvällsmat i sex dagar. Dessutom har jag med extra frukost och lunch. Frukost och kvällsmat är enkelt med havregrynsgröt med russin, knäckebröd, glödkakor och kräm. Lunch och middag varierar jag mellan grönsakssoppa med bulgur, köttfärssås med spaghetti och kycklinggryta med nudlar. Dessutom har jag plussat med dextrosol, sportdryck och en blandning av jordnötter och russin. Allt har packats i praktiska matpaket.
Nu vet jag vad som tar sådan plats i ryggan. Maten! Mina matpaket är ca 3 liter per styck, och jag har 7 matpaket. Det sjunde paketet är extra mat, frystorkad kaffe samt mjukost. Sedan tillkommer 3 liter vatten. Det blir 24 liter vilket nästan fyller huvudfacket på ryggan som bara är på 50 liter. Lite oroväckande, men efter att ha provpackat med extrakläder, hygienartiklar, bränsle, trangiakök, tält, sovsäck, liggunderlag och rubbet så tycks det vara tillräckligt. Men då har jag lagt trangiaköket under locket. Vad väger då detta? Maten väger 4,8 kg, vattnet 3 kg och grundpackningen ca 8 kg. Totalvikt 15,8 kg.
Beröm för ditt idoga skrivande! Det är väl du, Britt och Peter som verkligen håller igång skrivandet även sommartid. Jag hoppas verkligen att du får en trevlig vandring.
Jag önskar att jag också la ner så mycket tid på planering av maten. Årets första vandring är genomförd (10 dagar i Abiskofjällen). Till den hade jag gjort i ordning 2 rätter med torkad köttfärs. Kanongott! Om drygt en vecka ska jag upp igen. Då ska de 2 köttfärsrätterna utökas med 2 rätter torkat och saltat kött.
Det där med kyckling lät inte helt fel. Tack för inspirationen.