Idag har jag suttit i sängen, förkyld och febrig, med kokböcker och fnulat lite på vad för mat jag kan tänka mig att bära omkring på.
Jag är ingen större fan av de färdiga, frystorkade påsarna och färsk mat är ju uteslutet vid längre vandringar. Speciellt sommartid. Jag har med framgång torkat paprika och morot själv, tack vare alla informativa trådar här på utsidan. Under vintern ska jag samla ihop ett litet förråd inför våren och sommaren.
I den Indiska matlagningen hittade jag både ett bröd, att äta till maten, och en sorts pannkakor som görs utan ägg. Jag ska prova dem hemma först och se hur 'min variant' smakar. De görs på kikärtsmjöl som är jättegott! Jag kan rekomendera det till paneringar.
Det lutar ganska mycket åt att jag kommer hålla mig till grytor och röror av olika slag som kan serveras till bulgur eller matvete. Jag har provat att vara vegetarian vid ett par tillfällen i livet och tycker att soja'kött' smakar helt okej. Så det får bli 'köttet' i grytorna och så kompleterar jag med köttbuljong för smakens skull. Dessutom finns det fullvärdigt protein i både dom och i sojamjöl så proteinbristen är ingen fara. Sojamjölet blandar jag i någon dryck eller gröten, det löser sig nästan helt blir bara lite grynig dricka (gröten får en lätt nötsmak), om just maten skulle vara helt baserad på kolhydrater någon gång. 1 msk sojamjöl ger lika mycket näring som ett kokt ägg. För lite protein gör också att man känner sig trött, gäspar mycket, så det är lätt att veta om man missat.
Så för att veta hur lång tid jag har på mig så fyllde jag min lilla brännare till trangiat för första gången -Ta-da!- för att se hur länge det brann på en fyllning. En-centimeter-från-kanten-fyllning brann i 35 minuter. En liten slurk till så kanske det hade brunnit 10 minuter till. Nu vet jag inom vilken ram jag kan röra mig som 'utekokerska'. :-)
Lycka till med torkandet.
Ser fram emot fortsättningen!
Jag har själv använt mig av torkade produkter när vi varit på sjön och blandat dem med burkmat, men det är något enahanda över smaken, tycker jag. Fabrik, liksom. Därför tänkte jag prova det egna nu. Fast några köpepåsar slinker nog med ändå...av bekvämlighet.
Mitt fotogenkök brinner 95 minuter på snålislågan.
Bensinöket ca 75 minuter.
Jag förkokar 3/4 hemma innan jag torkar...gissa varför.