Lantmäteriets information släpps fri

Idag 24/1 skriver Lantmäteriet att ”information släpps fri” - Stor samhällsnytta när Lantmäteriets information släpps fri | Lantmäteriet (lantmateriet.se). Det innebär exempelvis att allt i Min Karta kan användas här på Utsidan även i högupplöst form och kan delas utan förbehåll. Det finns nu ett EU-direktiv om öppna data som Sverige har 16 månader på sig att uppfylla. För att detta ska kunna ske skriver Lantmäteriet:

Lantmäteriet är beroende av en förändrad finansiering för att kunna implementera öppna data. Det innebär att Regeringen behöver fatta beslut om ökade anslag till Lantmäteriet. När Lantmäteriet har tillgång till de ökade anslagen behövs en implementeringsperiod för att genomföra nödvändiga omställningar.

Lantmäteriet har vad jag förstår strävat efter att göra våra kartor tillgängliga som öppna data. Men det behövs, som skrivs ovan, ökade anslag innan det hela kan genomföras. Hoppas på snabbt beslut från Regeringen.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2023-01-26 17:35   thureb
Samtidigt så har de fortfarande kvar denna information på sin hemsida. https://www.lantmateriet.se/sv/om-lantmateriet/Rattsinformation/upphovsratt-och-publicering-av-lantmateriets-geografiska-information/

Vad som egentligen gäller kanske klarnar så småningom.
Risken att det blir rättssak av att man lägger in en liten illustration i form av en skärmdump från en lantmäterikarta i en färdrapport eller ett diskussionsinlägg finns nog men jag betraktar sannolikheten som liten.
 
Svar 2023-01-26 18:06   Bandersson
Fram till dess att informationen blir öppna data gäller det här - https://www.utsidan.se/blogs/bees/om-att-publicera-kartor-pa-utsidan.htm . Under tiden vi väntar skulle vi kunna ge synpunkter till Lantmäteriet om hur exempelvis Min Karta skulle kunna förbättras och utvecklas.
 
2023-02-22 11:31   Bandersson
Idag 22/2 besvarade Andreas Carlsson (KD), som är infrastruktur- och bostadsminister, en fråga från Alireza Akhondi (C). Frågan som ställdes var:

Riksdagen beslutade i februari 2021, på förslag av utskottet, om ett tillkännagivande om att regeringen bör möjliggöra att ytterligare geodata från bland annat Lantmäteriet blir tillgängliga i största möjliga mån för både myndigheter och allmänheten. Enligt tillkännagivandet bör regeringen också så snart som möjligt återkomma med förslag på lämpliga finansieringslösningar. Också därefter har statsrådets eget parti fortsatt driva frågan i riksdagen.
Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Andreas Carlson:
Vilka åtgärder tänker statsrådet vidta för att uppnå syftet som beskrivs i ovan nämnda tillkännagivande?

Ni kan läsa svaret här - https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svar-pa-skriftlig-fraga/tillgangliga-geodata_HA12331. Det mest konkreta i svaret är ”Det pågår en analys inom Regeringskansliet av hur det svenska genomförandet ska ske.”.
 
2023-04-13 13:02   Bandersson
När kan vi förvänta oss att få fri tillgång till Lantmäteriets information? För drygt en månad sedan fattade regeringen beslut om att Lantmäteriet får fortsätta att ta ut avgifter för sitt tillgängliggörande av geodata, dock längst till den 9 februari 2025 - https://www.regeringen.se/contentassets/9bb49451587c4e5d8a783c4be57128f4/undantag-fran-kravet-att-tillgangliggora-sarskilt-vardefulla-dataset-avgiftsfritt.pdf. Enligt EU har Sverige 16 månader på sig att genomföra beslutet. Nu blir det 24 månader.
 
2023-04-29 13:40   Bandersson
Den 18 april föreslog regeringen att Lantmäteriet skulle få 20 miljoner extra för att påbörja arbetet med öppna data. Länkar till Lantmäteriet - https://www.lantmateriet.se/sv/om-lantmateriet/press/nyheter/lantmateriet-far-20-miljoner-kronor-extra--arbetet-mot-oppna-data-kan-borja/ och till regeringens förslag - https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2023/04/lantmateriet-far-medel-for-att-gora-information-tillganglig/.
 

Läs mer i bloggen

Med familjen Kuoljok på sommarflyttningen 1945

Med hjälp av en text av Agneta Lilja och historiska bilder av Israel Roung följer jag och Nils Kallok Ultevissamernas renflyttning från vårvistet Vaggvarre i Sitojaure till sommarvistet i Låutakjaure år 1945. För dig som vandrar där idag finns kartlänkar.

För några månader sedan upptäckte jag en artikel av Agneta Lilja »Det synes mig vara en viktig angelägenhet …»* Några reflektioner över en samtidsdokumentation i Lappland sommaren 1945 (Svenska landsmål och svenskt folkliv, ISSN 0347-1837, Vol. 138, nr 2015, s. 51-78). Tyvärr hittade jag artikeln alltför sent för att kunna kontakta Agneta Lilja, hon gick bort för över ett år sedan. 

Hur du kan visa högupplösta bilder i din blogg

När du laddar upp foton i din blogg vill du säkert att de kan visas med samma upplösning som ditt original. Bilden har ett förstoringsglas längst ned i högra hörnet. I mitt inlägg - Rapadalen, Ráhpavuobme, Ráhpajåhkå och Ráhpaädno - BeesBlog - Utsidan – hittar du en svartvit bild:

Hur du kan använda Bengt Nolängs kartor i Google Earth Pro

När Utsidan förändrade sin design försvann möjligheten att söka och sortera bloggar. Hade den funktionen funnits kvar skulle ni ha hittat Bengt Nolängs fantastiska arbeten med kartor direkt – de var de i särklass mest lästa. Det här är mitt försök att kompensera för denna allvarliga brist.

Till att börja med kan ni hitta Bengts kartor här - Välja typ av karta för nedladdning (nolang.se). Många gamla utsidananvändare känner säkert till denna plats, här tänker jag ge ett tips om hur hans kartor kan användas i Google Earth Pro. Jag inskränker mig till Google Earth Pro med Windows på PC.


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg