Hur du kan använda Bengt Nolängs kartor i Google Earth Pro

När Utsidan förändrade sin design försvann möjligheten att söka och sortera bloggar. Hade den funktionen funnits kvar skulle ni ha hittat Bengt Nolängs fantastiska arbeten med kartor direkt – de var de i särklass mest lästa. Det här är mitt försök att kompensera för denna allvarliga brist.

Till att börja med kan ni hitta Bengts kartor här - Välja typ av karta för nedladdning (nolang.se). Många gamla utsidananvändare känner säkert till denna plats, här tänker jag ge ett tips om hur hans kartor kan användas i Google Earth Pro. Jag inskränker mig till Google Earth Pro med Windows på PC.

Ladda ner Google Earth Pro - https://www.google.com/earth/download/gep/agree.html – och kör GoogleEarthProSetup.exe. Jag är primärt intresserad av Sarek så från Bengts kartor väljer jag fjällkartan och Garmin GPS.

Du kommer till en ny sida. Till höger ser du filen Sarek-Padjelanta.zip. Ladda ned den och extrahera kmz-filen (det finns bara en fil). Starta Google Earth Pro och klicka på Öppna.

Leta reda på kmz-filen, markera den och klicka på öppna.

Se till att Terräng är ibockad längst ned till vänster. Så här kan det se ut.

Fjällkartan överlappar flygbilden och den är 3-dimensionell.

Du kan förstås också se kartan ”rakt uppifrån” också:

 

Bakom kartan finns flygbilderna. Du kan göra fjällkartan mer eller mindre genomskinlig:

 

Se till att Sarek-Padjelanta är markerad och dra kontrollen som du hittar precis ovanför ”Lager” åt vänster så börjar flygbilden synas.  

På detta sätt kan du kombinera Goggle Earth Pro med fjällkartan med alla namn. Bekanta dig med kortkommandona i Goggle Earth Pro. Du hittar dem i hjälpen:

Avslutningsvis ett stort tack till Bengt Noläng. Tack vare dig kan jag sitta här hemma och återvända till Sarek med alla mina foton och identifiera toppar, dalar, jokkar, sjöar, glaciärer; ja allt som inte har några namn i Google Earth Pro kommer till liv.

 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2023-10-10 21:18   Elvah
Åh vad bra! Tack för inlägg och instruktioner. Det här kan vara användbart för många. Google Earth Pro har de bästa ritverktygen för att planera vandringar.
 
Svar 2023-10-10 22:41   Anders_sthlm
Instämmer med föregående!
 
Svar 2023-10-11 16:06   Pappan
Instämmer också! Både kul och användbart.
 
2023-10-11 18:57   Thomas Lummi
Tack, mycket bra!
Jag använder Googla Maps 3D också...då kan man också se väldigt mycket och exempelvis planera sin vandring.
 
2023-10-12 21:04   Christer Lindh
Nu är bloggarkivet äntligen tillbaka, inte med den förbättrad ordmatchning som vi vill få till (men inte hunnit) men bättre än inget.

Ang fjällkarta och terrängkarta kan jag tipsa om att Utsidans karta har lager för dessa, om man snabbt vill kolla upp något t.ex
- Fjällkartan: https://www.utsidan.se/rd/IIg4hT
- Terrängkartan: https://www.utsidan.se/rd/ucOsZs
 
Svar 2023-10-13 12:05   Bandersson
Tack Christer! Elvah skrev i ett annat inlägg – ”Slarvigt skrivna blogginlägg, mängdinlägg och intetsägande blogginlägg får färre läsningar, så är det bara. Kvalitetsinlägg får många läsningar, så enkelt är det.” Nu går det att nå denna skatt genom att välja ”Utökad sökning” i bloggarkivet och välja sorteringen ”Visningar”. Kanske vägen dit kan göras lite mer framträdande? Nu finns ”Blogggar” under huvudrubriken ”Artiklar”. Du Christer svarade Elvah angående visningar att ni inte hade särskilt bloggar från artiklar. Den här länken - https://www.utsidan.se/blogs/ - skulle kunna lyftas upp till huvudrubrikerna så skulle sammanblandningen kunna undvikas.
 
Svar 2023-10-13 21:12   Elvah
Exakt, nu går det att få en sortering som utifrån ett kriterium visar de bästa blogginläggen. Nu finns det ju en risk att de allra mest lästa blir ännu mer lästa med den sorteringen, och de mycket men något mindre lästa hamnar efter bara för att de råkar vara nyare och inte har hunnit få så många visningar. Därför skulle det också behövas en "mest lästa senaste året" (senaste 4 veckorna blir för snävt) eller kanske "mest lästa under en ettårsperiod" där varje inläggs bästa år räknas. Något som också behövs i det här fantastiska arkivet, som jag saknar för att det ska kännas att jag kommer in i det, är ÖVERBLICK. Som det är nu får jag upp ynka 5 puffar varav endast ett par ryms på skärmen utan att scrolla, sedan måste jag bläddra. Jag skulle önska mindre puffar, i flera kolumner. På en normalstor skärm skulle det lätt kunna rymmas 5x3 små puffar på skärmen utan att det blir knökat. En liten scrollning och 5x3 till, osv. Fyra scrollningar är då 60 puffar, och då snackar vi överblick!
 
2023-10-15 13:07   hansnydahl
Tack Björn, för att du hjälper oss att inte gå vilse i kartdjungeln.
 

Läs mer i bloggen

Med familjen Kuoljok på sommarflyttningen 1945

Med hjälp av en text av Agneta Lilja och historiska bilder av Israel Roung följer jag och Nils Kallok Ultevissamernas renflyttning från vårvistet Vaggvarre i Sitojaure till sommarvistet i Låutakjaure år 1945. För dig som vandrar där idag finns kartlänkar.

För några månader sedan upptäckte jag en artikel av Agneta Lilja »Det synes mig vara en viktig angelägenhet …»* Några reflektioner över en samtidsdokumentation i Lappland sommaren 1945 (Svenska landsmål och svenskt folkliv, ISSN 0347-1837, Vol. 138, nr 2015, s. 51-78). Tyvärr hittade jag artikeln alltför sent för att kunna kontakta Agneta Lilja, hon gick bort för över ett år sedan. 

Hur du kan visa högupplösta bilder i din blogg

När du laddar upp foton i din blogg vill du säkert att de kan visas med samma upplösning som ditt original. Bilden har ett förstoringsglas längst ned i högra hörnet. I mitt inlägg - Rapadalen, Ráhpavuobme, Ráhpajåhkå och Ráhpaädno - BeesBlog - Utsidan – hittar du en svartvit bild:

Laponias gränser

Laponia som världsarv omfattar viktiga områden som inte ingår i nationalparkerna. Avgörande är att Laponias gränser kan visas i detalj och korrekt. På laponia.nu och på många andra ställen är gränssättningen felaktig. Det gäller tre områden - Ráhpaäno suorgudahka (Lájtávrredeltat), Tjuoldavuobme och Sulidälbmá, som inte är formellt skyddade som nationalpark eller naturreservat. De felaktiga gränserna har sitt upphov i vad som visas i Lantmäteriets Min Karta. Där återfinns en rosa linje som anger förbjudet område för terrängfordon som har blandats samman med gränserna för Laponia.


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg