OPS - Outdoor Pack System
Tillverkare: OPS
Betyg: |
Skriv en egen recension
Det finns 2 ägare på Utsidan Lägg till i Min utrustning
Kommentar: Mycket bra system för ryggsäcken, har man en stor säck så kan man använda alla delar, använder man en liten ryggsäck så kan det räcka med bara några delar. Mycket bra att det går att variera efter behag.
Har även använt några av påsarna när jag rest med vanlig resväska, detta har funkat utmärkt för att förvara smuttstvätt, träningskläder, smutsiga skor mm. eftersom resten av packningen hålls ren och hel.
De utvecklingar jag skulle vilja se är dels en "lättvikts-kollektion" som delvis är sydd i nättyg så man lättare kan se vad man har i väskorna. Dels en specialanpassad vadderad väska för kameraprylar. Jag vet att det finns en med lite vaddering i, men om den skulle kläs invändigt med kardborre-tyg och man fick med ett system med innerväggar, som en traditionell kameraväska, som man kan flytta efter behag och behov.
Bra produkt i övrigt.
Plus: Kvalitén, formen (passar mina ryggor perfekt),färgkodning
Minus:Har inte kommit på något ännu
Kommentar: Måste erkännna att jag varit lite skeptisk till olika packsystem förut men det är bara att krypa till korset.
Man får plats med allt man behöver i packväskorna och dom passar dessutom perfekt i bägge mina ryggor, suveränt. Dom verkar vara gjorda i ett robust material men det får väl tiden utvisa. Färgkodningen är perfekt för att hålla reda på vad man har i varje väska, jag saknar inte ett fönster som nämnts tidigare. Jag har inte provat vattentätheten till 100% ännu men dom verkar hålla vad som lovas. Ett extra plus va den lilla sjukvårdsväskan man fick med, kul. Kan rekommendera detta packsystem.
Plus: Design, färgkodning, dragkedjor
Minus:Skulle gärna haft möjlighet att köpa till extra packväskor...
Kommentar: För en pack fetischist som jag själv så var det en fröjd att få testa sitt nya ops-system. Mycket bra kvalitet på prylarna (vad jag kan bedöma i varje fall) - och bra och genomtänkt design...
Mina resekamrater såg på med avundsjuka blickar hur jag snabbt packade upp hela min packning med bibehållen preussisk ordning! fem tummar upp av fem möjliga!
MVH / Calle
Plus: Materialkvaliteten, utförandet - själva idén i stort!
Minus:Har inte kommit på något än...
Kommentar: Packningen håller sig plötsligt välordnad, även efter ett par raster med ur- och i-plock av saker! Tidigare har jag haft allt löst i ryggan, så det här är sannerligen en organisatorisk förbättring! Och dessutom hålls saker skyddade från varandra (kläderna från fikat, fikat från "fina stenar", "märkliga mossor" och "gissa-bajset"-burkarna...).
Nu ser jag bara fram emot ytterligare mått och storlekar på OPS-påsar, saknar t.ex en hög och smal påse för termosar och flaskor (gärna vattentät...), samt ännu en påse av minsta storleken (motsvarande "med pack" dvs förbandspåsen, men det är mindre praktiskt att använda två likadana, varav den ena istället innehåller tändstickor o.dyl småplock).
PS - saknade OPS-påsarna när jag reste på tåg med barnen, där hade jag sannerligen behövt hålla isär fika/godis/cd-skivor/gosedjur och rena ombyten etc...!
Plus: Allt torrt och välorganiserat. Toppen kvalité
Minus:Lite svårt att komma ihåg vad man packat i vilken väska
Kommentar: Så, äntligen har jag fått testa mitt OPS (som jag för övrigt vann här på utsidan.se) utanför köket i min lägenhet.
En tur runt Kinnekulleleden blev min testrunda. Vädret var fuktigt och lite kallt.
Spontana synpunkter på OPS:
Välgjort, kvalitén känns direkt man tar väskorna i sin hand. Sömmarna är minutiöst sydda, de vattensäkra dragkedjorna tätar perfekt. Min ryggsäck har nog aldrig rymt så mycket (aj, blev nog lite för mycké grejer i packningen).
Det enda som jag egentligen saknade var ett genomskinligt fönster på varje väska, när man inte har 100% koll på sina grejjer så var risken rätt så stor att man tog fram fel väska. Ja, färgkoderna skulle kunna fungera som ett substitut men jag hade gillat ett "kom-ihåg-fönster" på varje väska.
Slutsats: Jag är toppennöjd med mitt OPS, tänkt att ett packsystem kunde styra upp mitt sätt att packa så mycké.
Plus: Håller torrt. Lættpackat. Robust.
Minus:Friluftslivet blir før enkelt?
Kommentar: Nu, efter att ha utsatt OPS før våld, væta och kyla i øver 30 dagar på tur tycker jag att det ær dags før en recension. Och det med rætta.
Jag går før tillfællet på en friluftsskola i Lofoten, Norge. En perfekt miljø før att se vad ens prylar går før. Innan jag drog ivæg hit upp var jag tæmligen novis vad gæller långturer med ryggsæck men kænde ændå att ett packsystem nog skulle underlætta mitt liv i naturen. Man ær ju trots allt en ordningsmænniska. :-)
Efter en tids letande fann jag OPS och føll direkt før dess konstruktion - vattenavvisande, smart design och robust.
Mina trettio dagar på tur har bjudit på det mesta.
Først spenderade vi en vecka på Svartisen, ett stort glaciærområde i Nordnorge. Is och vatten, stændigt bløt... Men hela tiden torra klæder och torr mat i sæcken.
Vecka nummer två innebar en fottur øver Saltfjællet. Vædret var inte direkt på vår sida och vi hade spøregn, snø och vindar upp emot styv kuling 90% av tiden. Fortfarande torra prylar i sæcken. Vid två tillfællen glømde jag den næst størsta OPS-væskan innehållandes maten utanfør tæltet øver natten. Båda gångerna blev jag lika positivt øveraskad, torrt och fint.
Føljande två veckor har spenderats på Lofoten, klættrandes bland diverse toppar. Fortsatt lika bra resultat.
Summa sumarum kan jag inte sæga annat æn att OPS ær ett strålande packsystem, før mig i varje fall. Det har hållt mina prylar torra æven nær det runnit vatten av sæcken. Jag har haft ordning på mina saker och hela tiden snabbt kunnat få upp det jag vill ur min sæck, æven om det legat længst ner. Många gånger har jag sett mina klasskamraters avundsjuka blickar nær jag på nolltid trollar fram min værmetrøja från ryggsæckens djup och lika snabbt packar ihop och får upp sæcken på ryggen igen.
Toppbetyg till O.P.S!
Plus: Kvaliten, reflexen, färgkodningen och funktion.
Minus:---
Kommentar: Nu har jag använt OPS:en till lite olika ändamål, en helgvandring i Tiveden, att packa fikaprylar i när vi var ute en dag på Omberg, lånade ut OPS:en till storebror när han var på fjällvandring (han gillade det!) och sonen var på skolresa/hajk, hade mat och kläder i det. Jag packar enligt följande: grå: kläder ombyte, röd: Trangia, gas och kåsa orange: Mat blå: div + mat mm och till sist Medpacken: hygien, toarulle, plåster mm. Min reaktion var först att det funkar ju riktigt bra, sen att kvaliten på tyg, blixtlås mm verkar Ok det med. Blixtlåsen är lätta att öppna, utan att "hänga" sig, öppningen räcker till och volymen är fullt tillräcklig. Om de inte är full packade så pressar man lätt ihop dem när man packar ner i ryggan, handtaget/remmen gör det lätt att lyfta ur ryggan och reflex + färgmärkning underlättar vid mörker och för att komma ihåg var man har vad. I helhet så har jag inte ännu hittat något större fel på detta packsystem, att det kommer att användas till allt möjligt inte bara vid vandring har jag redan märkt, och en vidare utveckling av det ser vi fram emot, jag saknar ju t.ex en riktig nessisär idag. Jag rekommenderar varmt denna pryl som faktiskt med hästlängder slår mina gamla "bolags-påsar" /Gunnar
Kommentar: Ett kanonsystem - flexibelt och med lagom stadiga vävar.
Här finns mycket att utveckla - tex en större med vattensäker förslutning till vinterns skridskoturer så man kan ha sina prylar torra, eller några små som passar i sidofickorna, lite avlånga.
Ett bra köp måste jag säga!
Plus: Lätt att hålla ordning. Packningen skyddas mot läckage.
Minus:Man ser inte vad man har i väskorna utan att behöva öppna dem.
Kommentar: För mig som ofta råkar ut för mysteriet med den försvunna prylen kommer ett sådant här packsystem som räddaren i nöden.
Jag var en av de lyckliga vinnarna av ett OPS grundsystem - fem packväskor (inklusive sjukvårdsväska, dock utan innehåll). Sammanlagda packvolymen är 52 liter. Alla väskorna är färgkodade och försedda med reflexband. Väskorna uppges klara av att ligga ute i regn och snöslask utan att innehållet blir blött.
Väskorna är mjuka och det är lätt att trycka ihop dem för att det ska uppstå så lite utrymme som möjligt mellan dem inne i ryggsäcken. Väskorna är försedda med handtag vilket gör det lätt att rycka upp väskan du vill ha. Det är skönt att kunna dela upp sin packning i olika "avdelningar" istället för att allt ligger huller om buller i ryggsäcken.
Dock gäller det att hålla reda på i vilken packväska du har vad! T ex kan det vara smart att utse en väska till "hygienväska" - där förvaras toalettartiklar, underkläder, handduk m m. En annan väska kan bestå av förstärkningsplagg, en tredje av underställ osv. Vissa grejor som man vill komma åt extra lätt, t ex termos/utekök, är bättre att förvara utanför packväskorna.
Det är bekvämt att kunna ha all sin packning inne i tältet utan att behöva dra in hela ryggsäcken. Väskorna är praktiska att använda som handväska för värdesaker (kamera, pengar m m) som man kanske inte vill låta ligga inne i tältet.
Sammanfattningsvis är jag mycket nöjd med packväskorna. Det blir smidigare och mycket bättre ordning när man har det mesta av grejorna i någon av dessa väskor. Man behöver aldrig leta sig fördärvad efter den försvunna strumpan längst ner i ryggsäcken. Med pannlampa på huvudet är det lätt att hantera väskorna även i mörker, tack vare reflexbandet. Ska man t ex ta ett bastubad i en fjällstuga är det bekvämt att kunna ta med sig sin "hygienväska" istället för att rafsa runt i ryggsäcken efter tvål, handduk, rena underkläder och allt det där andra man skulle ha.
Tack vare OPS slapp hela min packning bli kladdig på grund av en läckande förpackning med lingondricka.
Jag är mycket nöjd och kan varmt rekommendera OPS!
Plus: Vattentåligt tyg, genomtänkt, känns gediget och flexibelt,
Minus:Kompression till sovsäcken, större fickor i first aid delen
Kommentar: Jag har fått möjlighet att vara en av flera testpiloter för ett nytt packsystem gjort av Alpendesign i Åre.
I sitt grundutförande består systemet av fem delar i olika storlekar.
Man har helt gått ifrån det vanliga tänkandet med ”påsar”.
Delarna är gjorda i vattentätt rip-stop tyg, det finns dragkedja, tunt reflexband och ett band att lyfta delen i.
Konstruktionen känns genomtänkt och välarbetad.
Varje del är dessutom färgkodad.
Tanken är att man packar sin ryggsäck som tårtbitar på höjden.
Systemet passar ryggsäckar på 45L och uppåt.
Här kommer en förklaring del för del:
1. Del ett, den största, använder jag till min dunsovsäck och packar underst i säcken.
2. Del två passar bra att ha köket i. Jag packade ett trangiakök, med gasbehållare, matlåda, och lite torrmat utan problem.
3. Sedan ingår det två lite mindre enheter som passar bra till extraplagg som; strumpor, vantar, mössa, underställ mm. Dessa båda delar ställer man mot varandra i säcken och ovanpå det andra.
4. Sedan finns det en del som är gjord för nödutrustning, första förband mm.
Själva idén att packa sin rygsäck på det här viset fungerar mycket bra. Det är lätt att få fram grejerna fort, det sitter ett band på ovansidan av varje del som gör det smidigt att dra upp. Man behöver inte heller oroa sig för att något ska bli blött trots, blöt snö, myrmark eller regn, tack vare det vattentäta tyget.
Dragkjedjorna är inte vattentäta, men behandlade för att tåla vatten längre än normalt.
Systemet väger 350g, i sitt grundutförande (5 delar). Med tanke på hur smidigt och tryggt det är att ha ordning i sin ryggsäck så blir jag inte skrämd av 350g.
I vissa fall är det t o m en säkerhetsfråga att ha ett gediget packsystem.
Designen på systemet är också gjord så att ryggsäcken utnyttjas till fullo.
Varje del är rak baktill och sedan rundad framtill vilket gör att den formas fint i ryggsäcken. Den raka delen läggs alltså mot ryggsidan i säcken.
Turer med OPS
Det har blivit ett par olika turer med OPS, den första var ut till lunndörrpasset i västra Jämtland. Jag skidade ut till passet på kvällen med förhoppning om att kunna klättra i någon av rännorna där ute nästa dag.
Jag skidade först till lunndörrstugan och sedan vidare en bit in i mynningen på passet.
Jag gjorde i ordning en plats för min bivacksäck och gick och la mig ca klockan åtta för att kunna börja tidigt nästa dag.
Jag vaknade klockan ett på natten av att det lät som om en flod forsade utanför tyget.
Det hade börjat blåsa och snöa, så pass mycket att jag fick ta fram spaden och gräva fram mina fötter och bredda sovplatsen.
Jag försökte sova (vila) några timmar till, men fick snart gräva mig plats bland all yrsnö för att inte bli igensnöad.
Klockan sex bestämde jag mig för att bryta upp och röra på mig trots att vädret var mycket hårt. Jag fick gräva fram ryggsäck och delar av packningen som jag hade jämte ryggsäcken för att smidigt kunna komma åt dess innehåll.
Nåja, det kan räcka med detaljer, även om vädret var hårt så är det sådana här stunder som man känner sig levande.
Då jag återvände till Åre fick jag höra att hela liftsystemet var stänkt just denna dag pga orkanvindar på skutan.
Det blev ett första test av OPS – Outdoor Pack System, i svåra förhållanden.
Jag upplevde vattenskyddet och hållbarheten i systemet som betryggande under dessa omständigheter, även en sådan sak som att varje del är färgkodad.
Man vet direkt var man ska stoppa sina saker eller leta efter saker.
Eftersom jag hade mycket packning och var utrustad för vinterförhållanden så behövde jag ytterligare en del för att stoppa kraftiga förstärkningsplagg i, t ex fleecebyxor, fleecetröja, tjocka ullstrumpor mm.
Jag hade också uppskattat en del i systemet gjord med kompressionsremmar. En del som jag kunde ha använt till min dunsovsäck. Det går att komprimera dun utan, men det är skönt att slippa trycka så förtvivlat mycket i packningen då säcken är full.
Jag har gjort ytterliggare några turer i lite lugnare förhållanden, dessa har varit nattliga, stjärnklara och belysta av fullmånen, härligt va !
Sådana gånger är reflexband guld värt, du hittar delarna i mörker utan problem.
Har även dessa gånger uppskattat enkelheten i ett sådant här packsystem.
Första turen använde jag en rycksäck på 95L och senare turer en ryggsäck på 45L
Ovanstående har jag skrivit för att ni ska veta att detta finns och att ni ska ha möjlighet att diskutera systemet, ha synpunkter.
Vore kul att dela erfarenheter med andra som har testat systemet.
Jag hoppas att det i framtiden leder till ett, om möjligt, ännu bättre system och med fler komponenter att välja bland.
För mer info kan du besöka hemsidan:
http://www.alpendesign.com
Vinterhälsningar från Andreas Jansson