Bergans of Norway Alpinist Medium 110Lit (2019)
Tillverkare: Bergans of Norway
Tillverkarens produktsida
Betyg: |
Skriv en egen recension
Det finns 0 ägare på Utsidan Lägg till i Min utrustning
Plus: Robust. Viker sig inte. Rejält stoppade/tjocka och breda axelremmar och höftbälte. Bra för tung packning
Minus:Sidofickorna kunde gärna varit större.
Kommentar: Jag har under ett flertal år varit intresserad av ryggsäckar för tung packning, och då menar jag för 20 kg och uppåt, när man bär med sig både tält, sovsäck, liggunderlag, varma kläder, kök, bränsle, utrustning, och mycket mat.
Tidigare hade jag en Norröna Recon ramryggsäck, som många lovordar. Den har absolut mycket hög kvalitet, och jag har använt den i Sarek och under flertal låglandsvandringar. Det roterande höftbältet är fantastiskt, men vid högre packvikter blir axelremmarna för stumma, för hårda, för lite stoppning, enligt min smak.
Under en längre vandring i somras (ca 19 mil) använde jag Fjällräven Kajka 100 lit som också är mycket bra, med mjukare axelremmar, fantastiskt stora och praktiska bälg-sidofickor, men ryggsäcken verkade liksom "sjunka ned" successivt under tunga bördor (25 kg). Hur jag än försökte ställa in ryggsäcken så var den ändå inte tillfredsställande.
Bergans Alpinist har imponerande välstoppade axelremmar som dessutom är mycket breda (ca 8.5 cm). Bärsystemet är robust, och viker sig inte. Höftbältet är rejält, välstoppat och styvt. Remmarnas spännen är bra. Jag har burit ca 25 kg vikt i säcken, tillsammans med säckens egenvikt blir det totalt ca 29 kg, och det kändes mycket bra.
Det verkar väldigt trendigt nu med "fjäderlätt" vandring med mindre ryggsäckar och lätt packning. Men när man behöver bära med tält, utrustning och mycket mat, så tror jag inte man behöver oroa sig över att denna ryggsäck väger drygt 4 kg (4.15 kg enligt tillverkaren) - det bekväma bärsystemet gör att det känns bra i alla fall. En 4 kg ryggsäck med bra bärsystem och rätt många kilo packning kan kännas behagligare än med tex. en 2.5 kg ryggsäck med klenare bärsystem men som används till samma packning. Man ska alltså inte stirra sig blind på antal kg ryggsäck - det är bärsystemet som räknas, då det kommer till tunga bördor.
Bergans kallar sitt bärsystem QSS, som är inne på 5:e generationen. Axelremsoket löper längs två aluminiumskenor ("ramen") och höjden på oket, dvs. rygglängden på ryggsäcken, är lätt att justera med spännen, som sätts i fasta lägen med drygt en centimeters avstånd mellan lägena. Det finns en skålformad fördjupning upptill bakom nacken, som hjälper till att hindra att ryggsäcken trycker mot huvudet. Man kan dock behöva böja aluminiumskenorna försiktigt en smula bakåt för att få lagom avstånd mellan ryggsäck och nacke.
Toppfacket är mycket stort, vilket jag tycker är bra för att stoppa alla små saker som verktyg, etc. etc. i. Ett önskemål där vore en extra _inre_ ficka inuti toppfickan, där värdesaker etc. kan stoppas - sådant har andra fabrikanter lagt till.
Sidofickorna kan lossas (sitter med dragkedjor) och sättas ihop för att skapa en liten dagsturssäck. Sidofickorna känns lite små, och kunde gärna varit större, men när deras expansionsdragkedjor är i öppna läget, gick till min förvåning ändå både Trangia T27, T-sprit (1 liters flaska) samt 2.5 liter vatten i flaskor, och några små saker, ned i de två sidofickorna.
Regnskydd ingår.
Bergans har även en Alpinist-modell med 130 liters volym, och en röd damvariant Alpinist 100 lit "Lady".
Liknande produkter: Norröna Recon, Fjällräven Kajka, Osprey Aether, Haglöfs Skarja-X