Arcteryx Naos 70



Vattentät (i det närmaste lufttät) ryggsäck med rullöppning. Ficka för vätskesystem. Säcken är upphängd på en roterbar skiva monterad på avbärarbältet (Load Transfer Disc). Demonterbart vattentätt topplock med fack. Sex utomsides kompressionsremmar. Två fack på fronten, ett i locket. Vikt: 2,4 kg. Volym (Tall-varianten): 76-86 liter.


Tillverkare: Arcteryx
 


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Överlägset bärsystem

Minus:Dyr

Kommentar: Jag har en Naos 55, reg.

Har nu rest flera gången utomlands med ryggan och även varit till fjälls i tre veckor. Bärsystemen är helt överlägset, man blir ett med ryggan, den blir som en förlängning av kroppen och det måste upplevas.

Volymen räckte precis för en vecka - tio dagars vandring då maten tar störst plats. Det var lite meckigt att få ned matpåsen då ryggan är så smal men det är bara en mindre teknikalitet.

Testade igår huruvida den fortfarande är vattentät och fyllde i runt 40 liter vatten. Inte en droppe läckte ut så den verkar robust och reliabel. Lamineringen borde dock släppa så frågan är hur många år den är helt vattentät?

Vikten var betydligt mer är uppgett med 2290 gram vilket gjorde mig lite sur men det får man väl leva med då det är en suverän ryggsäck annars. Det stora packfickan kunde ha hoppats över dock då den inte gör mycket nytta med ryggan fullpackad.

Jag beställde min från Staterna så då var priset betydligt bättre.

Kan tillägga att jag köpte 55 i stället för 70 för att kunna använda den som dagrygga. Den fungerar bra för det då man bara strippar den lite.

Liknande produkter: Allt typ. Har bytt rygga två gånger de senaste åren.

Kundservice: Fick ett utförligt svar på en förfrågan.

Plus: Fint bärsystem. Vattentät. Förberedd för vätskesystem.

Minus:Dyr. Svårpackad

Kommentar: Jag har haft min Naos i ett par månader och har just börjat glömma bort priset. Jag fick den med 30% rabatt men den är fortfarande svinigt dyr. Vid första anblick tyckte jag att axelremmarna såg väldigt smala ut och att det fans få fack och "smarta" lösningar som det finns på de flesta andra säckar. Till exempel möjlighet att öppna säcken i botten och längs sidan.Men efter en tids användning har jag kommit fram till att bärsystemet är perfekt utformat och att bredare remmar är överflödiga. Dessutom finns alla detaljer man faktiskt behöver på en säck medans resten är bortskalat till förmån för lägre vikt och ett mer avskalat yttre.

Ibland är den lite svår att packa. Man får tänka till lite när man packar så att man får upp allting i rätt ordning. När man rullar upp vattenlåset och öppnar säcken är det långt ner till botten och lite svåröverskåderligt. Det blir lättare ifall man viker över kanterna på rullstängningen. Insidan är i alla fall i en ljus färg.

Utanpå säcken finns det två fickor. Dessa bälgar ingenting så man får inte plats med så mycket i dessa. Däremot topplocket rymmer en hel del och har både fickor på över- och undersidan av locket. Tänk bara på att dragkedjorna till de fyra fickorna endast är vattenresistenta av samma typ som finns på ex. skaljackor. Regn är dock inget problem alls. Mellan de båda dragskorna på fickan på topplocket blir det en liten glipa när fickan är stängd. Det hade kunnat avhjälpas med en liten "flärp" över.

Naosen är otroligt slitstark och håller förmodligen för det mesta. Väven har någon typ av cord i sig och jag har stort förtroende för den och alla andra detaljer.

Att den har ficka för vätskesystem är ett plus. Det finns ett hål precis under topplocket där slangen skall gå ut. Använder man inte vätskesytem pluggar man igen hålet med en plastbit. Har man öppet här så finns det möjlighet för vatten att rinna in då slangen inte fyller upp hela hålet. Jag funderar på att ta loss pluggen, borra ett hål för slangen och sedan täta med silicon för att få det vattentätt.

Jag är grymt nöjd med Naos 70 och kan bara rekomendera den.

Plus: tight design, vattentät, lätt, överlägset bärsystem

Minus:dyr om man köper den i Sverige

Kommentar: Från början av mitt mer aktiva friluftsliv (80-talet) använde jag en fjällräven ramsäck. Övergick till en Berghaus Vulcan på 90-talet som jag tyckte hade ett bättre bärsystem. Testade en Arcteryx Bora 80 säck på en kortare fisketur 2005 och började då snegla med ett ökat intresse på Arcteryxsäckarna.

Jag hade aldrig innan varit speciellt intresserad av flashiga, dyra och tekniskt innovativa friluftsprylar - har varit killen du sett med regnholkar, försvarets galonjacka, sarekstövlar och en sliten vulcansäck - men fick nu upp ögonen för att vissa nyare uppfinningar kan göra vildmarkslivet mer angenämt. Kort sagt jag blev prylgalen...

Jag kollade upp de nya bora-säckarna när jag var över till USA våren/försommaren 2006. Säljaren på butiken tipsade om Naos-säcken. Jag gillade design och vikt och efter en kortare testtur med 25 kg:s packning slog jag till. Detta har jag aldrig behövt ångra.

Fördelarna med den här vs vulcansäcken är många:

*lätt - väger strax över 2 kg
*bärsystemet - midjebältet är fastsatt i en ryggplatta där även bärremmarna är förankrade. Ger 100% viktfördelning på axlar och höfter. Bekväm med tyngre bördor.
*totalt vattentät - ryggsäcksöverdrag behövs INTE längre.
*slimmad design som ökar framkomligheten i snårig terräng.
*förefaller vara lika robust som vulcansäcken.

Jag är mycket nöjd med ryggan och 73 L är tillräckligt för turer uppåt 2 veckor om man packar smart. Under topplocket kan du dessutom lätt få plats med 8-10 L extra.

Jag lyckades plurra när jag skulle vada en vattenfylld/strid Smailajokk i somras (Ruotesvagge/Sarek) hade givetvis öppnat midjebältet innan och krängde av mig säcken vid fallet.

Den flöt som en kork nerför jokken och efter det att jag hunnit ikapp den efter ett 100-tal meter och öppnade den så fruktade jag att en del av packningen blivit blöt. Så var inte fallet - helt vattentät är den.

Hade ett regnväder på 2 dagar under en augustitur i Sarek och den höll tätt trots hårt regn.

Plus: Smal, ren och enkel säck. Vattentät. Flexibel volym. Låg vikt.

Kommentar: Först ett resonemang om när en recension bör skrivas! Eftersom den här guldklimpen är nyligen införskaffad, kan förstås inte hållbarheten recenseras. Då hållbarhet givetvis bör recenseras, ber jag att få återkomma om några tiotal år eller så. Efter hur lång tid bör hållbarheten bör recenseras, är väl ändå beroende av vilken typ av produkt recensionen avser och av förväntad hållbarhet? Såvitt man vet finns det dock ingen regel vad avser det första och det förra.

Nu till recensionen! Jag sa till min sambo att det finns goda skäl för svartsjuka från hennes sida och att om det kommer till att jag måste välja mellan henne och min Naos 70, jag tveklöst skulle välja den senare! :-) Kort sagt vill jag ha Naos 70 i sängen om natten (inget skämt). Kan inte hitta något dåligt med den här säcken, som jag tycker är en logisk fortsättning efter Bora fast ändå med ett stort mått av nytänkande och tekniska innovationer. Det jag gillar är att säcken är smal, inga sidofickor, framfickor eller annat som sticker ut. Låggradig "ta-tag-ighet" med andra ord. Jag gillar också att den är vattentät och då betydligt mer vattentät än Boran, där man bara gått halva vägen. Naos 70 kan du lägga i vatten. Den är egentligen inte en ryggsäck. Den är en liten flotte... :-) Den låga vikten tycker jag också man ska betrakta som en positiv egenskap. Bärkomforten? Vet inte... kan inte känna någon skillnad mellan att ha den på ryggen och att inte ha den på ryggen...

Att volymen har ett spann beror på att rullöppningen kan stängas mer eller mindre. Det går alltså att packa >76 liter, upp till 86 liter med bibehållen vattentäthet. Det man då gör är att man rullar ihop öppningen något färre gånger och höjer locket.


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg