Strömeng 8"

Strömeng 8

En stor lapphuggare som tilldelas Norska Jägarsoldater. Åtta tums blad och ett rejält grepp.


Tillverkare: Strömeng
Tillverkarens produktsida
 


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Universalkniv

Minus:Inga som jag upptäckt.

Kommentar: Har brukat min i 20 år nu. Stor nog att hantera mindre klabbar, liten nog att bre mackor och skära ost. Med lite kreativitet kan du rensa fisken också. Hänger med i skogen och i pulkan på vintern. En brukskniv ut i fingerspetsarna. Upptäckte att 5" numera också finns med fingerskydd så det fick bli en sådan för fjällvandrandet under barmarkstiden.

Plus: Inga kompromisser

Minus:Återstår att finna

Kommentar: Efter att ha brukat Strömengs åttatummare förstår jag varför en stor samehuggare har flera bruksområden.
Med sina 203 mm blad, 3 mm tjockt, 117 mm skaft och 357 g vikt med slida är det en stor kniv.
Ryggen är 90 grader mot bladsidorna och det går att få gnistor ur eldstålet. Tyngdpunkten ligger 1" framför skaftet. Slidan skyddar och låser fast kniven med ett kardborrelås, ingen risk att den förloras i skogen.

Som lat makeldare har jag inte batongat med den men kunnat konstatera att den klyver väl, skär snyggt och är utmärkt när man skär ut snöblock, skär smörgås och pålägg samt breder på handgåsen.

Att jägarsoldater har fått den tilldelad betyder ju att några har sett behoven och funnit en lösning för dem.

Vem har behov av en såpass stor och tung pjäs? De som lär sig bruka den är väl det enkla svaret.

På andra sidan Atlanten togs ju Bowiekniven fram för flera bruk, så visst finns det nischer för så här stora knivar.

Om jag skulle bära den på fjället? Högst osannolikt men i skogen har den sin plats.
Den skapar samtal och är faktiskt praktisk. Men inget jag skulle välja för långvandring.

Om du behöver en? Då får du lära dig bruka den till det som den är bra på.

go tur

Liknande produkter: Det finns flera

Kundservice: Inte behövt


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg