Kungsleden
Skriv en egen recension
Det finns 0 ägare på Utsidan Lägg till i Min utrustning
Kommentar: Jag trivs inte bland för många människor och här är det mycket folk. Känns som om man träffar någon varje halvtimme. Skräpigt är det med, skäms på er folk! Ska man ut på Kungsleden så är det vår vandring som gäller. På hösten/sensommaren är det ju kört, fimpar, godispapper, plastpåsar mm. ligger överallt. MEN man måste ta sig till Kungsleden för miljöernas skulle och man behöver ju inte ta stigarna där flocken gått. Nu vart det väldigt mycket negg här men så upplever jag leden.
Plus: Lätt att hitta mellan stugorna
Minus:Det är så upptrampat på vissa ställen att bara sten finns kvar.
Kommentar: Kungsleden börjar uppmärksammas mer och mer utomlands och det är väldigt skoj. Det som jag tycker är roligt är att ett av Englands största adventure company skall arrangera turer mellan Abisko och Kebnekaise med svenska guider med start sommaren 2004.
I övrigt är det väldigt trevligt att gå kungsleden
Plus: Lättvandrad:passar barnfamiljer,mindre erfarna,flera mål för dagsturer
Minus:För mycket färgmarkeringar i Pieljekaise. Intermittent nedskräpning
Kommentar: Sträckan Jäkkvik - Hemavan är generellt lättvandrad dvs. relativt måttliga upp- och nedstigningar, men samtidigt variationsrik. Bl.a. passerar leden genom Pieljekaise nationalpark - bevuxen med låg björkskog och spridda småsjöar. Den fortsätter vid Adolfström förbi sjön Iraft och efter Bäverholmen passerar den via en hängbro över Laisälven med sina forsar. Längre söderut går leden nedanför Laddevardo med sin långsträckta morängrusås. Därefter bär det uppför till den vidsträckta nästan prärielika högplatån vid Björkfjället. Efter en brant nedstigning mot Vindelälven går den via ånyo en lång hängbro vid Rävfallet över nämnda älv upp mot och över platån (vid) Stuor Jåppe, genom Ammarnäs, över passpunkten efter Aigert, så småningom ned till forsen vid Serve, längre västerut längs med Tärnasjön, över hängbroarna vid sjöns södra ände, fortsätter förbi Syterstugan genom den U-formade dalgången mellan Norra och Södra Sytertoppen, för att slutligen avsluta i Hemavan vid Umeälven.
I sk. normaltempo bör det ta c:a 7 dagar att avverka sträckan.
Den som är intresserad, har tid och energi kan företa dagsturer från leden och bestiga t.ex. Räker, Stor-Aigert och Sytertopparna och/eller studera flora och fauna.
Det innebär inga problem att hitta lämpliga tältplatser om man föredrar det framför att övernatta i någon av privata och STF-ägda stugorna längs leden. T.ex kan jag rekommendera lägerplatsen vid bron över Laisälven.
Själv vandrade jag sträckan under c:a 1 vecka i september, vilket jag tycker är ganska lagom. Om man tänker bestiga någon närliggande topp behövs det ju då ytterligare en dag.
Ledmarkeringen - i synnerhet genom Pieljekaises björkskog anser jag vara för övertydlig och överdriven.
För övrigt tror jag inte att det här avsnittet av Kungsleden är så frekventerat. I varje fall fick jag det intrycket under min vandring.
Kommentar: Varför hör man så lite om den södra sträckningen?
Har själv gått mellan Adolfström till Jäkkvik två gånger.
Sträckan går tvärs Peljekajse nationalpark.
Fina flugfiskemöjligheter i kantzonerna.
En relativt kort sträcka, där man kan ta det lugnt.
Vidare norrut mot Tjeggelvas, ger också oförglömliga fiskemöjligheter, om man är lagd åt det hållet.
Kommentar: Kungsleden har ju blivit klassikern som alla vill prova på. I och för sig har inte så många gått hela leden men stugornas täthet gör att tom. många ovana vågar sig ut för att prova en delsträcka och testa fjällvandring. Dessa människor hade inte annars fått ta del av vår fina fjällvärld så på så sätt ger det många mycket. Nackdelen med leden är kanske att det är just ett turiststråk. Det är inte lätt att vara ensammen och njuta av naturens stillhet efter Kungsleden (men för storstadsmänniskan är kanske en person var 10:e minut stillhet). Hur som helst finn det många fina sträckor värda ett besök. Den riktigt klassiska Abisko-Nikkaluokta på våren med solen i ansiktet är ju fin, ut och testa!
Kommentar: Ganska trångt, i övrigt naturkönt och gemytligt. Störst slitage i början vid abisko. Det får man dock räkna med såpass populär denna sträcka är.
//Nyman