Tunn luft

» Ladda upp produktbild

Jon Krakauer, skildring av Everest -96


Tillverkare: Jon Krakauer

 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Gripande

Minus:Objektiviteten..

Kommentar: ....Kan uppskatta denna bok, Gripande och väl beskrivet. Tyvärr kan det bli lite för råddigt att hålla reda på alla enskilda personer som är på berget samtidigt i det kaos som det verkar ha varit där. Fast det kanske tillför en dimension till boken som bara speglar verkligeheten bättre. Bra att han håller det på en allmän nivå, som även vi ickeklättrare kan greppa (!). Även om Krakauer redogör för sina motiv att skriva boken så vet vi ju i allafall inte vad han valt att ta med eller inte, men det får man ju helt enkelt leva med.

Plus: Spännande. Detaljrik. Inlevelsefull.

Kommentar: En mycket bra skildring av en tragedi, eller egentligen flera tragedier, som utspelade sig på ett stormigt Mount Everest. Mycket spännande och välskrivet. Författaren lyckas fånga känslorna hos inte bara sig själv utan också andra inblandade i händelsen. Kan inte annat än rekomenderas. Läs den gärna tillsammans med Göran Kropps bok för jämförelsen.

Plus: Berättarkonsten

Kommentar: Jon Krakauers bok Tunn luft är mycket spännande och välskriven. Han beskriver händelserna på Mt Everest på ett målande sätt som gör att man lätt hänger med i handlingen. De kringhistorier som berättas i boken ger en mycket bra bakgrund till de problem klättrarna står inför.

Jon skriver till stor delar självutlämnande och skonar verkligen inte sig själv eller sin omgivning. Häri ligger bokens styrka men också dess svaghet. I vissa stunder måste man ifrågasätta om det han skriver är belagt eftersom de personer han talar om så tragiskt förolyckades och uppgifterna därför ibland inte går att kontrollera.

Boken främst merit är att den på ett mycket bra sätt beskriver klättringen, historian, tragedin och personerna. Jon’s berättarkonst är otroligt driven, välformulerad och hans research är imponerade. Det han skriver om hände verkligen och beskrivs med hög trovärdighet.

Bokens nackdel är att den ibland kan tendera till utge sig för att vara för mycket ”sanning” på ett sätt som är lite svårt att ta till sig. Jag kan inte undgå tanken på hur personer som var med under tragedin och deras efterlevande känner sig efter det att en journalist disikerat personerna på ett ganska bryska sätt. Ingen av de personer som förekommer i boken kan bemöta Jon’s slutsatser på samma plan som den professionelle journalisten och skribenten Krakauer. Vissa protester redovisas i boken, men bemöts då direkt och vinklas ganska kraftigt.

Jag rekommenderar boken eftersom den är mycket välskriven, innehåller mycket fakta och är ett viktigt dokument över människans hjälplöshet inför rasande naturkrafter. Boken får av mig högt betyg men man bör inse att den är en ögonvittnesskildring med alla dess för och nackdelar. Betyget hade varit en 5:a om det inte varit för de oklarheter som uppkom efter det att boken kom ut där andra deltagare inte tillfullo uppfattat saker på Jon’s sätt.

Man kan naturligtvis som Svensk ha synpunkter på att Göran Kropps fantastiska prestation bara nämns flyktigt, men det kanske beror på att all länder har sina hjältar.

Plus: Medryckande, men samtidigt relativt objektiv beskrivning av händelsern

Kommentar: Jag läste först Göran Kropps 8000+ och sedan Jon Krakauers bok Tunn luft. Det är intressant och se hur de båda böckerna "sammanstrålar". Kropps bok har ju naturligtvis fokus på hans bedrift, medan Krakauer enbart fokuserar på händelserna på Mt Everest i maj 1996 (samt div kringhistorier). Tunn luft är verkligen medryckande och man lever sig verkligen in i vansinnet som råder vid Hillary Step et c. Mycket läsvärd. Krakauer lyckas hålla sig relativt objektiv.

Kommentar: Klockren bok som på ett mycket välskrivet sätt skildrar 96-katastrofen. Även om boken inte är skriven för klättrare så är den i alla fall skriven av en klättrare som faktiskt själv var med på berget. Håller med om att man bör läsa den på engelska.

Kommentar: ... att man vet hur det gick. Lite hjältesaga över vissa passager men det kanske var så det gick till. Målande beskrivningar om hur det antgligen känns att vara där uppe. Kropps äventyr nämns i en bisats vilket kanske visar på besökstrycket på världens högsta berg...

Kommentar: Glömde betygsätta min recension av boken!

Kommentar: Jag läste denna bok strax efter att jag läst Kropps skildring av Everest. Den här boken handlar bara om katastrofen på Everest då flera människor dog, till skillnad från Kropps som handlar om hela hans resa. Det var intressant att läsa båda dessa böcker då fokusen läggs på lite olika saker, man får två vinklar på katastrofen. När jag läste Kropps bok var känslan att jag faktiskt fanns på plats och vid läsningen av denna bok lyckades jag än en gång bestiga Everest!!

Plus: Spännande, utförlig, välskriven

Minus:Kanske lite för okritisk emellanåt

Kommentar: Otroligt intressant bok som beskriver tragedin på berget. Det blir riktigt intressant när man kompletterar med David Lagercrantz "Göran Kropp - 8000+" och Lene Gammelgaards "Everest - att besegra berget och berget inom dig"
Tre personer som varit på berget samtidigt (Kropp och inte Lagercrantz), men i olika expeditioner och ger därför ganska olika bilder om de tragiska dygnen.
Krakauers bok är utan tvekan den mest omfattande och bäst skrivna. Lagercrantz den roligaste ur svensk synvinkel och Gammelgaards den sämsta och mest egofixerade.
Men, som sagt, tillsammans ger de en fin helhetsbild.

Kommentar: Läste den för några år sedan nu och har sedan dess läst ett flertal andra böcker i samma genre. Den här och Joe Simpsons "Touching the void" är bland de bästa. Men läs den på originalspråk. Krakauer har ett språk som ibland blir svårt att översätta, p.g.a. sin oerhört stora vokabulär. Språket är mer poetiskt på Engelska, och det för historien framåt eftersom det med större ackuratess berättar den än på Svenska.

Plus: Det sätt som JK skriver på är kanon

Kommentar: Läs helst den originalspråk. Bland de bästa i sin genre.

Författaren har också skrivit en bok som heter Into the wild som handlar om en kille som försöka leva på naturen långt uppe i Alaska. Det går inte så bra. Läs den också!

Kommentar: Även om denna bok av Jon Krakauer innehåller mycket kritik och en del som kan uppfattas som smutskastning så är det i alla fall en otroligt spännande klätterskildring av hans bestigning av Everest -96.

Det är lätt att leva sig in i hans situation och man blir helt innesluten i hans skildring, man sitter där nedanför Hillary step tillsammans med honom och väntar på att sherpas ska sätta upp repen....


Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg