Bibler Bombshelter
Tillverkare: Bibler Tents
Tillverkarens produktsida
Betyg: |
Skriv en egen recension
Det finns 1 ägare på Utsidan Lägg till i Min utrustning
Plus: Att kunna stänga in sig och slå upp tältet helt inifrån i stark vind och kyla. Förbluffande bra fukttransport i de flesta väderlekar. Fantastisk stabilitet och tystnad i hård vind. Frikostigt med fästen för staglinor. Praktiskt inuti, med funktionell extrautrustning. Utmärkta möjligheter till ventilation. Som endukstält är det också möjligt att använda som vindsäck om man behöver stoppa och ta en matpaus i kraftig vind.
Minus:Tältuppsättningen är krånglig i början, och trots en hel del träning är absidstången fortfarande komplicerad att sätta på. Uppsättningen inifrån kan också resultera i att man drar in snö i tältet. Kondenstransporten kan blockeras helt i mycket kalla förhållanden om inte ventilerar mycket. Tältduksmaterialet verkar inte fullt så slittåligt som utlovat. Man måste själv täta sömmar på utsidan, och knyta fast staglinor. Den lilla absiden är pinsamt liten.
Kommentar: Tältet köptes för att användas på vinterturer med pulka i trädlösa, vindblåsta och lynniga fjällområden. Vindstabiliteten, två absider och att tältet kan slås upp inifrån var egenskaper som lockade, och jag valde bort andra egenskaper, som stor plats i absiden och ännu lättare vikt (även om tältet är något lättare än många liknande kupoltält i samma storlek). Recensionen är baserad på 5 vinterturer, från 1 till 4 övernattningar.
Egenskaper:
Det här kupoltältet klassas av Black Diamond (som har tagit över Bibler-tälten) som ett 4-mannatält. Detta är skandal!: det är mycket svårt att tänka sig 3 vuxna människor med utrustning i tältet på vintern! 2 pers på vinterturer och 3 på vår/sommar/höst är nog passande om man vill ha en viss grad av bekvämlighet. Den uppgivna tälthöjden är 112 cm, det är 203 brett och 229 långt. Men både kort- och långsidorna sluttar rejält brant inåt, och en längre person (som jag) sitter inte särskilt bekvämt förutom i mitten av tältet. Jag har inte kontrollmätt det. Tältet har två ingångar, en större och en mindre absid, och väger c.a. 4,4 kg, med all utrustning.
Uppsättning och förankring:
4 lika långa tältstänger (Easton) bär upp tältduken inuti. Två diagonala stänger sätts fast i var ände i en metallkapsel längst ut i hörnen, och fästs på olika platser runt om i duken i s.k. ”twist-ties”, klämmor av hårdplast som fästs runt stängerna genom att vrida ändarna runt varandra. Sedan böjer man två stänger i U-form , klämmer fast U-ets botten över varje utgång, och för in ändarna i två små fickor ovanför tältbotten. Till slut för man in stängerna i samtliga twist-ties, så att de korsar varandra på sju platser: en otrolig tight konstruktion som får tältduken spänd som ett trumskinn (jag undrar hur det kommer att låta i ösregn eller hagel!). Fickorna var svåra att hantera i början, eftersom tyget inuti gärna vecklar in sig och gör att stången inte kommer in. Den stora absiden spänns ut med en femte, kortare, stång som fästs i tältbotten och absidbotten och sedan i absidens tak med fem kardborrfästen: krångligt när det är kallt, och så gott som omöjligt att göra med handskar på! Jag upplevde länge uppsättningen som ganska svår, trots att Biblers instruktioner är klara och tydliga.
Den verkliga fördelen med Bombshelter’s konstruktion kommer emellertid när man lär sig att slå upp tältet helt inifrån. Om man råkar ut för hård vind kan man fästa tältduken i marken, lägga in stängerna inne i tältet, ”låsa in sig,” veckla ut stängerna och slå upp duken helt inifrån. Detta tillvägagånssätt nämns inte i Biblers instruktioner, sannolikt för att risken för olyckor med tältstänger som sprätter ut och skadar duken blir mycket större. Det kräver en hel del träning, och försiktighet!
En nackdel med uppsättningen inifrån är att man riskerar att släpa in en hel del snö (eller annat oönskat) i tältet. Men om man lyckas slå upp tältet helt inifrån – d.v.s. utan att gå in och ut - kan man ändå eliminera det här problemet till en viss del. Något som Bibler rekommenderar i instruktionerna är att man øppnar tältet mot vinden så att duken blåses upp ”som en ballong”, vilket ska göra det lättare att hitta hörnfästena och lokalisera alla klämmorna. För att jag ska våga göra det måste nog vinden vara rätt moderat!
Tältet har totalt 11 markpinnfästen och fästen för 8 staglinor (varav 2 har dubbla fästpunkter). Det ger utmärkta möjligheter till förankring!
Tältduk och kondens:
Tältets s.k. ToddTex membran (efter konstruktören Todd Bibler) är fabulöst bra på att transportera ut fukt, ända tills temperaturerna kryper långt ner! På sin första tur utsattes tältet för temperaturer mellan -15 och – 25, och tidvis vind uppemot stark kuling, och jag och min turkamrat var tyvärr alltför knussliga med att ventilera. Resultatet var att kondensen frös fast i tältdukens fluffiga fuktabsorberande innerlager (Nexus) och spärrade all fukttransport: redan på kvällen började tältet bli fullt av frost längs sidorna, och is längs nedre delen av stängerna: om morgonen vaknade vi i ett vinterlandskap. Vi lyckades inte heller bli av med den frysta kondensen genom att värma upp tältet, och det var för sent att börja ventilera. Det blev omöjligt att stuva duken i packpåsen, och ett slit att ta i sär stängerna, som hade frusit fast. Orutinerat, så klart! Men det ska sägas att tältduken inte heller gav i från sig en enda droppe vatten när tältet värmdes upp. Konklusionen är: mycket ventilering är ett måste i stark kyla, även när det känns olustigt!
Black Diamond rekommenderar att man tätar sömmarna med McNett Seam Grip, som finns med i leveransen. För folk med dålig finmotorik, som jag, är detta en ganska grisig, och långrandig, aktivitet.
Jag har redan fått en liten avflagning av det yttersta lagret i tältduken, som mig veterligen inte utsatts för något våld. I värsta fall tyder detta på att duken är ganska skör och bör behandlas med försiktighet. Rådet som jag fick av Black Diamond var att stryka på ett tunt lager med Seam Grip för att förhindra att fläcken blir större.
Extrautrustning:
Jag köpte en s.k. Pocket Pal, en fickpanel i mesh som fästs i tältstängerna på ena väggen, och en torkpanel att fästa runt stängerna i taket. De är mycket användbara, men takpanelens fästen glider gärna inöver när den blir tyngre lastad, och hänger ner i ett bylte (har löst det med lite silvertape, men det är definitivt opraktiskt).
Det goda betyget kan tyckas vara överdrivet positivt med tanke på alla anmärkningar jag har kommit med här, men jag tycker ändå att tältets positiva egenskaper är såpass anmärkningsvärda att det inte är värt ett lägre betyg.
Liknande produkter: Hilleberg Saivo, Mountain Hardwear Trango, Helsport Svalbard, Exped Pegasus
Kundservice: Trevlig och snabb kundtjänst på Black Diamond.
Köpplats: Basegear.com
Pris: 3800